Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (101)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Já jsem sice strašně zmlsaný pes, ale líbí se mi, když má detektivka jasný konec, na neuzavřené konce jsem si dosud nezvykl, ale hodlám s tímto nezvykem bojovat a doufám, že zvítězím. Proto dávám zatím jen ty čtyři hvězdy. Jinak je to skvostné. Musím hlavně pochválit výběr herců, kterým byly role napsány snad přímo na tělo. Ventura jako čestný policista, Dewaere jako jeho nohled idealista, Lanoux jako nechutný grázl (toho mohlo být ve filmu i trochu víc, přišlo mi, že vždy se objevil jen proto, aby za krátký okamžik zmizel), Guiomar jako policejní šéf hájící barvy starosty i Tornade jako ňoumovitý komisař Pignol, svou inteligencí ne nahodou připomínající velitele ze Sedmé roty, podpořili dobrý Veberův scénář výkony, které v těch rolích mohli odevzdat jenom oni a nikdo jiný. 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate celkom tuctová francúzska krimi sedemdesiatych rokov s viacerými typickými klišé. Lenže tie je dobré si občas pripomenúť prostredníctvom starej školy a nie dnešnej cool zábavy. Neľútostný súboj ale okrem nie príliš zaujímavého pátrania obsahuje klasický podtón, alebo v tomto prípade skôr hlavný tón ohľadom špinavostí na najvyšších miestach a aj oveľa nižšie. Podané s nadhľadom a občas skvelými humornými vsuvkami (nemocnica). K vyššiemu hodnoteniu ma doviedol skvelo vypointovaný cynický záver, toto som vážne nečakal. Kto videl vie, že sme všetci očakávali presný opak v duchu tých najotrepanejších klišé. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka staré školy, kde jde policajt po krku jednomu padouchovi, ale pod nohy mu hážou klacky jeden politik a také jeho nadřízený. Lino Ventura v roli komisaře Verjeata má charismatu na rozdávání a jeho vyšetřovací metody jsou dokonale přímočaré. Filmu prospívají i humorné vsuvky, třeba když Verjeat před policejní budovou doslova vyhází mlčky protestující bandu nějakých harekrišňáků, to je fakt nářez :D. Nebo scény v nemocnici, kde je na lůžku pacient (Dominique Zardi) se zlomenou klíční kostí a dějí se mu tam další absurdní úrazy. Ve snímku je spousta známých francouzských tváří a výsostný je také český kinodabing z roku 1979, stačí zmínit jména jako Petr Kostka, Petr Oliva, Stanislav Fišer, Čestmír Řanda, Ferdinand Krůta, Vladimír Krška, Libuše Švormová, Ladislav Mrkvička nebo v titulní roli František Vicena, který Venturovi sedí perfektně! Ocenit musím také novou zrestaurovanou verzi, kterou právě vysílala ČT2. Luxus! ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní krimi, kde Lino Ventura hraje zkušeného a ostříleného policistu, který má jak jinak, než netradiční metody vyšetřování. Jelikož je vynikající policista, některým lidem ve svém okolí příliš nevoní, proto je převelen ... s tím se však Lino hodlá poprat. Patrick Dewaere tu hraje policejního nováčka, vedle nich dvou se tu představí spousta dalších známých tváří jako Michel Beaune z Profesionála, Claude Rich a další. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hutná kriminálka klasického strihu zo starej školy, ktorá je stále prekvapivo životaschopná a, vzhľadom na súčasnú žánrovú produkciu, aj moderná. Tradičný zločin a kriminalita sa tu prepletajú s korupciou a sú stavané na jednu rovinu. Ventura aj hudba ako vždy výborní. Solídny nadpriemer, ktorý sa na nič nehrá a spokojne si plynie do perfektného finále. 80% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)
  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)

Reklama

Reklama