Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film staví na postupně houstnoucí atmosféře, při který se s každou přibývající minutou divák o hlavního hrdinu bojí víc a víc. Realistický, depresivní v první části i malinko nepřehledný snímek má skvělou gradaci, hudbu a výborný herecký výkony. Jestliže po filmech s 007 má člověk chuť být špionem, tak po tomhle filmu má člověk chuť být vším, jen ne špionem. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně takto by měl vypadat poctivý špionážní film. Lino Ventura je ve své roli naprosto přesvědčivý a o zbytek se postaral vynikající a bohatý scénář. Závěr , ve kterém hraje prim záporák Bruno Cremer, je už pouhou třešničkou na dortu. Tenhle film je doopravdy povedený a z pohledu filmařského řemesla odvedený do puntíku na sto procent. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura je vedle Jeana Gabina mistr jednoho výrazu. Schválně jsem si během celého filmu dával pozor, jestli projeví nějakou emoci. Marně. Je to herec kategorie "stone face". Nechci ale působit jako kritik tohoto známého a uznávaného herce. Naopak jej mám rád a na krimi a thrillery s ním se rád podívám. Přesto mě jeho styl hraní fascinuje a irituje zároveň. Co se týče tohoto filmu, je to mistrovský špionážní lahůdka. Atmosféra houstne, paranoia roste, špionské propletence jsou zamotané a v konečném důsledků možná i nerozluštitelné. Překvapila mě účast polské herečky Jandy. Samozřejmě mile. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj, jenž je postaven na rutinní hře tajných služeb bez pravidel a rozhodně nenudí. Překvapivé bylo pro mě obsazení polské herečky Krystyny Jandy v postavě Anny Gretz, která sice v minimálním využití výkonem neoslnila, ale alespoň potěšila, protože je to moje oblíbená herečka. No a rozhodně bez nadsázky mohu napsat, že když v tom hraje Lino Ventura, (sběratel polibků od krásné Krystyny Jandy), který svojí přesvědčivostí a střídmostí vyjadřovacích prostředků vždy zaujme, tak to samo o sobě stačí jasně na záruku kvalitní podívané. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Temer geniálna konfrontačná záležitosť francúzskej krimi, ktorej pozitíva stelesňujú obligátne aspekty, ktoré od podobne ladených filmov očakávam. Adekvátne zauzlený scenár, nejednoznačný antagonista, realistické prostredie, ktorému tentoraz dominuje švajčiarsky Zürich, tradične dokonalý Morricone, tradične bezchybné obsadenie. Opätovne adorovať Venturov výkon by bolo zbytočné, no priam dokonalým ťahom je obsadenie Piccoliho (pod noblesným vystupovaním nachádzajúce sa nánosy dlhoročnej špiny a marazmu), či viaceré miniatúry známych tvárí (Bruno Cremer, Bernard Fresson, Heinz Bennent). Rozuzlenie je očakávané, no táto brilantná filmárčina tým rozhodne netrpí. Milovníkom Venturu a kvalitného európskeho remesla doporučujem snímku servírovať ako dvojprogram s týmto kúskom. P.S.: Napriek Linovmu zamietavému stanovisku by ma maximálne zaujímalo, ako by tento materiál vyzeral v rukách prvotne zamýšľaného poľského provokatéra Andrzeja Zulawskeho. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Při příjezdu vlaku s Henrim Marchandem (Bernard Fresson) do Curychu na Hlavní nádraží oznamuje titulek čas 14:25, na hodinách na nástupišti je však 11:44. (Snorlax)
  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)

Reklama

Reklama