Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marie Krøyer byla provdána za významného, dánského malíře P. S. Krøyera. Na vrcholu jejich manželství, velmi poznamenaném lehkovážným životem a vysokým společenským postavením, se zhoršuje Krøyerova mentální nemoc a jejich sen o společném životě umělců se rozpadá a mění na frustraci a soužení. Marii doslova ubíjí její rozpolcenost mezi rolemi manželky, matky a umělkyně. Nemá možnost vyjádřit sama sebe skrze své umění a dennodenně má před očima svého milovaného manžela, který se pomalu mění a stále více sklouzává k šílenství. Aby dosáhla klidu a obnovila svou sílu, matka s dcerou odjíždí na dovolenou, kde se Marie bezhlavě zamiluje do švédského skladatele Hugo Alfvéna. Marie odvážně opouští svého manžela pro novou lásku, i když jen málo ví o možnostech, které se před ní rozkládají. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi rad by som suhlasil so 4 hviezdickovymi uzivatelmi a este radsej  by som zo seba urobil muslitela, ktory ocenil tazky udel tej tazko skusanej zeny, novatorsky strih atd. prirodazial v sebe musim odhalit len laika - nedouka, ktory nikdy nestudoval filmovu teoriu, a hoci mam rad rezisera Bergmana, tu rozhodne nevidim, zeby reziser August mal Bergmanov talent - ne, nema. Film hodnotim ako dalsiu zbytocnu ukecanu  usmolenu  skandinavsku depresivnu srajdu - reziser na Bergmana nema a v zivote mat nebude a na dpresivne melancholicke filmy mi staci uz spominany velikan svetovej kinematogarfie  : 30 % ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Tento film má podle mých dojmů daleko do propracovaných ság, do výletů po lidských duších a hlubokých zákoutí vědomí, jak jsem u národů severu zvyklý. Jde více po povrchu věcí a jednotlivé postavy se mi zdají jen nastíněné, ale nikoliv poznané do těch svých hlubin. Ale mnohdy je ta hloubka právě jen v románech, než v životě a život sám je zkratkovitý... plný rozhodnutí, kterých pak lidé litují. Marie je oběť, ale ne ta doslovná, která je vláčena osudem. Je to silná žena, schopná se o sebe postarat. Je také malířka, jako její muž, ale nemá ten geniální talent jako on. A její muž ji to dává najevo nejen ve chvílích svých výletů do temnot, ale i ve střízlivém stavu. V atmosféře dané doby je složiné zůstat sama s dítětem a tak v čase, kdy se odvažuje k životnímu rozhodnutí, nechává malou dcerku doma. To se však vztahu matka - dítě stane osudným. Je to poměrně smutný příběh, kde jediným člověkem, co se hroutí, je sám mistr. Ostatní jsou (alespoň psychicky) pevní, ale radosti jim to v životě nepřidá. Východiskem se pro Marii stává pouze přijmout osud, jaký je a vydat se na novou cestu s druhou narozenou dcerou a možná i s jejím otcem - v tom příběh zůstává otevřený. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi dva roky jsem měla možnost žít v domě, kde nade mnou bydlel i velmi známý umělec, malíř se svou o dost mladší, velmi atraktivní ženou a jejich malým synem. Tak mám pocit, že jsem trochu toho, co chtěl předat z historie Bille August o Marii dokázala v malé míře pochopit. Pro Marii nebylo rozhodně jednoduché vypořádat se s tolika rolemi nejen v rodině, ale ani se svými pocity, které s tím souvisely. Vnitřně rozpolcená jako manželka, matka a nakonec i jako milenka. Připomínala mně svým životem mořský odliv a příliv, frustrující, plný velkých citových výkyvů. Po skončení filmu jsem si o ní přečetla ve wiki a vůbec se nedivím tomu, jak ve výsledku všechno dopadlo. Život je zkrátka někdy pes a nemusí se vždy jednat jen o ženu s malířskými vlohami. Byla jsem maximálně spokojená po vizuální a kostýmové stránce, ale moc mně nesedly ty přespříliš patetické momenty a závěrečná část byl až příliš velký tlak na pilu, ale kdo ví........ ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Severské presné, severské chladné. Film je silný príbeh o živote ženy, umelkyne, ktorá sa bezhlavo zamiluje do niekoho iného, muž je čím ďalej tým viac bláznivý a ešte ju nakoniec aj dcéra opustí. Trochu ako Anna Karenina. Z výpravy sa dalo vyťažiť viac. Celkovo je to trochu rozťahané, nudné, ale každá scéna má svoje miesto a herci sú ukážkovo presní. Nie zlé, ale ani úplne oslňujúce. 3 z 5 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skoro dvě hvězdičky a i to jsem dost přestřelil. Neskutečně nudná televizní 1000x viděná rádoby historická exkurze do života nějakého zmagořeného génia a jeho trpícího okolí. Snad první film, kterému by v TV skutečně prospěly reklamy, které by ho přerušovaly - NĚCO BY SE DĚLO! ~ 1,5* ()

Galerie (28)

Související novinky

Svensk Filmindustri mění vedení

Svensk Filmindustri mění vedení

24.04.2014

Michael Fleischer, generální ředitel SF Film v Dánsku, a Guttorm Peterson, SF Norge v Norsku, ohlásili po více než deseti letech své působnosti ve Svensk Filmindustri svůj odchod. Fleischer u… (více)

Reklama

Reklama