Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

roza101 

všechny recenze uživatele

U mě je tento film klenotem české kinematografie.Herecké obsazení,pěkná příroda,ta obyčejnost... Ať mě někdo vysvětlí to, že dřív neměli techniku, nepotřebovali triky a dokázali udělat film, který neomrzí ani po tolika letech, a teď v současné době, cokoliv natočí, ať už se jedná o Babovřesky, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna,se na to jednou kouknu, někdy to ani nevydržím ,a už si to nikdy nepustím.A Tomáše Holého je neskutečná škoda, i když se rozhodl opustit hereckou kariéru. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

I po těch letech se stále jedná o sympatický rodinný film z nádherné šumavské přírody, s lehce protivným dědou hajným a roztomilým Vašíkem. Na filmu mě moc baví jeho místy až kouzelná atmosféra, stejně jako fungující chemie mezi ústřední dvojicí herců. Příběh toho zas až tolik nenabízí, nese se spíše v pozvolném tempu, vzhledem k době vzniku si tvůrci samozřejmě nemohli odpustit nějaké dobové socialistické projevy, výjimečně však v rozumné míře. Milá vzpomínka na dětství. 6/10. ()

Reklama

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli v celé trilogii hraje příroda. Dlouhé záběry na divoká zvířata mají navrch nad naivní zápletkou, která není ani pro děti kvůli nedostatku dětí ani pro dospělé kvůli nedostatku napětí. Své kouzlo má díky roztomilému Tomáši Holému, podle mě neprávem adorovanému dětskému herci, jehož všechny role jsou úplně stejné. ()

petrce 

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vašek je divnej a děda je úchylák. Celé je to divně nerealistické a uřvané. Děda je myslivec. Ve filmu vidíme akorát těžaře a mýtiny. Poselství pro vnuka jak hrom. Takhle si vzkvétající přírodu nepředstavuju. Jako malej jsem tenhle dětský film žral. Dneska? Děkuji, nechci. Tohle zestárlo a zdebilnělo až moc. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)

Reklama

Reklama