Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu se znovu setkáváme s hajným Strakou, který moudře zasvěcuje svého vnuka Vaška do tajů a zákonů přírody. Vašek si znovu užívá prázdnin v dědově hájence. Klid lesa však narušuje neustálé přelétávání helikoptéry, která pomáhá dopravovat materiál na stavbu rekreačního střediska. Ničí stromy a plaší zvěř. Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce při lovu muflona generálnímu řediteli. Avšak vždy, když vyjdou na lov, stádo je něčím vyplašeno. Děda zjistí, že to byl Vašek, kdo poplašným signálem stádo varoval. Ale díky Vaškovi dojde ke smíru mezi ředitelem a dědou. Také jeho otec se po dlouhých letech usmíří s dědou, svým otcem… (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

lennyd 

všechny recenze uživatele

I na další prázdniny se vydává malý Vašek (Tomáš Holý) ke svému dědovi, hajnému Strakovi (Gustáv Valach) do zapadlé vísky uprostřed Šumavy. Tentokrát spolu řeší problém místního "zbohatlíka" (já vím, tenkrát nebyli zbohatlíci, ale jen zasloužilí funkcionáři), který si na stavbu své vily objednal vrtulník, který plaší všechnu zvěř v lese do poslední veverky. A když si ještě "objedná" hajného Straku jako průvodce po lovu muflonů, tak to Vašek nemůže nechat jen tak, a snaží se všemožně lov překazit a muflonky zachránit ... Další (a poslední) ze série filmů o malém Vaškovi, a opět nikterak nevykračuje ze svého "standardu". Příběh je celkově docela naivní, zápletka primitvní a film roztažen na svoji délku dlouhými zaběry šumavské přírody. Jako agitka na 20 minut by to nebylo marné, ale jako film docela slabota. Z úcty k Tomáši Holému dávám dvě hvězdičky, ale film nestojí ani za ně ... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Poslední z řady příběhů Veny a pana Straky. Poněkud plytké a slabší, než díly předchozí. Nevím, co bych k tomu více dodal. Jde o spor lesníka a člověka, kterému jde o pokrok na úkor přírody. Maličko trapné a kýčovité, ale ta příroda je opět velmi krásná. Bohužel v dialozích to malinko vázne a už tu ani není toliko humoru. 60% ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Poslední díl se na nás tedy v 80’ letech dítky školou povinné zaměřil na zvýhodňování ekonomických přínosů socialistického hospodářství na úkor přírody, budiž vyrostli jsme v ekologickou generaci Zelených kteří vše dělali jen pro zelený lobing a ani nevěděli co to je…viz. ztroskotaná politička za Zelené Kateřina Jaque, a její “znalost” biomasy😃. K filmu: Vždy jsem nechápal proč je tu za hrdinu nepříjemný Hajný co nemá rád lidi a bydlí v polorozpadlé hájence co nechal postavit pro své hajné ještě kníže Felix Schwarzenberg v roce 1848. I tak je film koukatelný díky hezké kameře, krásné instrumentální hudbě pana Sluky a jednoduchému - nejslabšímu papalášskému dramatu. Jinak je to nejslabší díl co nabízí měšťandu Brejchovou co na to šlape v socialistickěm sporťáku Erku a konečně vyříkání si to otce se synem ministerským ůředníkem frajerským Ladislavem Frejem. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

I když je to dějově moc nic, celé se to pořád točí kolem dokola bez jakéhokoliv posunu, spousta času je někdy až otravně utopena v záběrech na krajinku a živočišstvo, celou dobu se tam pořád někdo s někým hádá a Tomáš už zdaleka neexceluje tak jako dřív, je mi záhadou, že to na mě i přes to množství nedostatků a nezajímavých scén ještě pořád funguje natolik, že na to čumim, když to dávají. 60%. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho dobrého a zlého. Tak se to alespoň říká a je na to určitě i něco pravdy. Tady to platí dvojnásob. Miluju Šumavu. Jezdím tam odmalička, léta letoucí. Takže mě velmi ovládá nostalgie. Tomáš Holý byl opravdu velký talent. Vše tu opět stojí na něm. Dospělí herci jsou tu jaksi do počtu, ale tak to bývá, když máte velkou talentovanou děckou hvězdu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Film se natáčel od 4. července do 14. srpna 1980. Tomáš Holý (Vašek) se k natáčení připojil až 16. července. (HawkeyP)
  • Tomáš Holý (Vašek) se nemusel učit nazpamět texty, stačilo, když věděl, co tam má zhruba být. (cariada)
  • Poslední den filmování (14. 8. 1980) došlo k tragédii. Nešťastná nehoda ráno v hotelu. Kameraman všech tří dílů „šumavské trilogie“, Rudolf Milič, utrpěl velmi vážný úraz, a ještě stejného dne zemřel v nemocnici ve Vimperku. (HawkeyP)

Reklama

Reklama