Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný prípad je vďaka scénaru, prostrediu v ktorom sa odohráva a vynikajúcim hereckým výkonom obidvoch protagonistov jedným z najlepších seriálov dnešnej doby. Obaja detektívovia sa v seriály skvele dopĺňajú a kedže ich stvárnili skvelý herci možno seriál považovať za jeden z najlepších kriminálnych seriálov vôbec. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - Zase jednou musím smeknout pomyslný klobouk před produkcí HBO! Naprosto senzační a bezchybný seriál s bezkonkurenční atmosférou.. Podobnou pamatuji snad jen ve filmu "Sedm".. Tenhle "temnej případ" je rozhodně zajímavej, ale hlavní pozornost na sebe bezpochyby upoutávají oba hlavní hrdinové - silně geniální, asociální a zdeptaný Matthew McConaughey a poněkud pomalejší bitkař Woody Harrelson.. Na jejich postavách se HBO pěkně vyřádila a díky úžasnému Panu scénáristovi Nicu Pizzolatto (tvůrce dalšího famózního seroše "The Killing") mohli ožít dva nejvymakanější a nejzajímavější charaktery, které pamatuji.. Obrovskou práci odvedli i maskéři - nechat opravdu velmi přesvědčivě zestárnout dva velmi známé herce o 20 let to je velké umění! Navíc se jedná o postupné stárnutí, ne skokové.. Nesmím zapomenout ani na skvělou muziku T-Bone Burnetta, která se nedala přeslechnout už ve filmech "Walk The Line" a "Crazy Heart".. Neposlední díky patří samotnému Mistrovi režie Carymu Fukunagovi, který mě dostal už svou "Janou Eyrovou" a tady jen potvrdil, že se ze mě stává jeho skalní fanoušek :-) Hlavně prosím netočit další série, které by vyšuměly do ztracena a pošpinili jméno, které si ta první udělala! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

O profesním talentu Woody Harrelsona mluvit netřeba, ovšem Matthew McConaughey se nám vyprofiloval v jednoho z nejlepších herců současnosti a jeho charakterové kreace berou dech. Navíc má evidentně čuch na kvalitní scénáře, na kterém jsou v tomto případě nejatraktivnější existenciálně-filozofické řeči, mnohdy stoprocentní moudra, jež ve své nekompromisní doslovnosti dusí pocit jakékoli sluncem zalité naděje. Jde totiž o odvěký boj světla a tmy a je na každém z nás, k jaké straně se v životě přikloníme. Tento seriál může být vhodnou nápovědou. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře, máme tady zajímavý případ v zajímavém bažinatém zapomenutém prostředí Spojených států Praise the Lord Amerických. Ten případ a příběh zase tak orgasticky zajímavý není, vlastně je to jen přehoz přes to hlavní - a tím jsou oba detektivové. Minulostí zkroušený a vyšinutý McConaughey se správným poldou a chabým manželem Harrelson. Oni dva a okolní prostředí jsou tím jediným a výborným na tomhle mini-seriálu. Trochu mi tam během těch osmi dílů chyběla ta sžíravá nutnost do toho všeho znovu jít a zabránit tomu. Přišlo mi, že se o tom mluví, že postavy občas šokovaně zakřičí, ale stále tam chyběl od oficiálního uzavření případu nějaký apel, proč by to mělo pokračovat dál. A taky jsem se těšil na vícero Coleových nakousnutých halucinací. Je to lehce nadprůměrná kriminálka obsazená skvělými herci, ale vyhořelé kostely tomu zasvěcovat nebudu. ~ 3,5* ~ PS: Co je sakra "vědomá flákota"? ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • První série se natáčela na filmový materiál, aby obraz získal patřičnou patinu a nostalgickou atmosféru. (jerry12)

Reklama

Reklama