Oliver StoneHrají:
Oliver Stone, Alan Shearman, Jim Ward, Chris Cox, Alex Veadov, Mark Jeffrey Miller, Franklin D. Roosevelt (a.z.), Herbert Hoover (a.z.) (více)Epizody(10)
Druhá světová válka (E01)
Roosevelt, Truman a Wallace (E02)
Atomová bomba (E03)
Počátky Studené války (E04)
Padesátá léta: Eisenhower, bomby a třetí svět (E05)
JFK – na pokraji zkázy (E06)
Štěstěna odvrátila tvář (E07)
Vzestup spravedlivých (E08)
Americký triumfalismus – Nový světový řád (E09)
Věk teroru (E10)
Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)
Taková protiváha Dějin 20. století od Paul Johnsona. Jediné co jsem nevěděl byly některé aspekty domácí politiky (Wallace, Progressive Party), nicméně jsem se nenudil žádný díl. Pohled je to hodně černobílý, někdy urážející inteligenci (úvahy o motivaci protistrany, dvojí metr na režimy a otázku intervencí proti nim) někdy bohužel i vkus (vykreslování Trumana jako hloupého frustrovaného ubožáka v ženských šatech). Zajímavé jsou dokreslující ukázky z dobových filmů. ()
Marně v tom hledám onu slibovanou kontroverzi. Historie Spojených států očima Olivera Stona není ani nijak zvlášť pobuřující, ani objevná. Trochu kritická, možná jdoucí proti oficiálnímu výkladu co se učí v amerických školách, ale pro Evropana prakticky normální. Základem je politický realismus, a zboření několika mýtů. A nějaké ty levicové tendence, pochopitelně. V prvních dílech se zatím projevily jen tím, že režisér uznal Sovětskému Svazu stěžejní úlohu v rozvrácení Třetí Říše, nepochybuji ale že v dalších epizodách budou čím dál častější, a stále méně stravitelné. ()
S postupujícími díly čím dál tím evidentněji doleva, ale to mě nepřekvapilo, co taky čekat od starýho lišáka Stonea. Překvapilo mě, že mi to vůbec nevadilo, naopak jsem obdivoval, jak sofistikovaně dokáže Stone selektovat předložené útržky z historie, aby nezainteresované diváctvo mohlo jasně rozlišit, kdo byl ten hodný a kdo zlý. Nejsou to žádné neznámé dějiny USA, nedozvíte se, že Kennedyho zabili mimozemšťani ani že Lewinská je panna. Není to víc než pohled jednoho bývalého vojáka z Vietnamu, co se po návratu začal sjíždět kokainem, aby si na stará kolena uvědomil, že USA je imperiální monstrum a ke spáse se lidstvo dostane jen skrze mír a lásku. ()
(Po prvních čtyřech dílech - komentář se asi bude vyvíjet.) Začátek je velmi polopatické a povrchní převyprávění druhé světové, které se oproti vlastní představě nevyhýbá některým hlavním klišé (střední Evropa za druhé světové = Polsko a nic jiného). Čekal jsem víc levičácké kontroverze - tady na ní skoro není čas a nikam se nedostaneme. Pointa, že Sověti (když se jim to teda začalo hodit) udělali pro porážku Hitlera nejvíc ze všech spojenců, nepovažuju za nějak šokantní, ale tak já nejsem Američan.___Od třetího a hlavně čtvrtého dílu levičáctví a demagogie stoupají - v to jsem doufal. Bohužel na osobní (třeba pomýlenou, ale zajímavou) výpověď si to až příliš hraje na objektivitu, což mi nevyhovuje. Navíc platí, že námět každé části by vydal na desetidílný seriál a (příhodná) zkratkovitost nestačí k úplné spokojenosti. ()
Oliver Stone ve svém dokumentu vyzvednul všechny chyby a hlouposti, které kdy Spojené státy udělaly a že jich nebylo málo. Stone vyčítá své rodné zemi jejich černobílý pohled na svět, kdy podle Stonea USA páchá zlo ve jménu dobra (což je podle něj spíše záminka pro vlastní obohacení). Stone se tak dopouští stejného omylu, jakého se podle něj dopouští jeho krajané ve vztahu vůči okolnímu světu. Stone líči USA jednostranně jako zlo, vinní je za vše špatné a dokonce vidí Sovětský svaz jako ty dobré. Každý, kdo o historii 20. století něco ví, tak je mu jasné, že americká verze historie a jejich ospravedňování vlastních činů není v souladu s tím, co se ve skutečnosti stalo a co je správné. Stejně tak Stoneův pohled je jednostranně negativní a nevypovídá nic o realitě. Objektivní pohled na realitu je jako obvykle zlatá střední cesta. Nedoporučuji tedy brát Stoneův pohled na historii jako ultimátní pravdu, ale jako subjektivní názor, který si vybírá, co je v souladu s jeho pohledem. Na druhou stranu Stone nám neservíruje lži a propagandu, ale komentář ke známým historickým okamžikům. Stone sám čte komentář (výborně napsaný) a dělá to velmi uhrančivě, takže spousta lidí bude brát tuto sérii jako nepopíratelnou pravdu, což samozřejmě není. Nicméně občas je dobré podívat se i na možná zbytečně příliš kritický pohled na moderní impérium, které se snaží udávat směr celému světu ()
- V epizodě se objeví záběry z filmů Zrození národa (1915), Rambo III (1988), Kings Row (1942), Salvador (1986), Bojové nasazení (1986), Nebeská brána (1980), Den poté (1983), Soukromá válka pana Wilsona (2007) a Wall Street (1987). (Duoscop)
- Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)
- Na konci epizody zazní píseň „The Glory Of Love“ od Jimmyho Duranteho. (Duoscop)