Reklama

Reklama

Uloupil jí celé dětství... Příběh Nataschi Kampuschové netřeba blíže představovat, svého času obletěl doslova celý svět. Desetiletá Natascha odešla ráno 2. března 1998 po hádce s matkou sama do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Krátce nato ji unesl pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil, který ji více než osm let věznil v maličké místnosti pod garáží, kterou sám vybudoval. Filmovou verzi tohoto příběhu natočila v roce 2013 v německé produkci americká režisérka Sherry Hormannová a do hlavních rolí obsadila irskou herečku Antonii Campbell-Hughesovou a dánského herce Thure Lindhardta. (Česká televize)

(více)

Recenze (174)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi tenhle "portál kritiků" přišel směšný a špatně vymyšlený. Od samotného hodnocení, kdy většina účastníků netuší, že tři hvězdičky nejsou průměr, ale 60%, malou škálou v hodnotách, ukrývání za přezdívky, a v neposlední řadě klasickou gaussovu křivku IQ. Největší procento v populaci jsou lidé podprůměrně inteligentní. Ti mají často pocit, že musí být vyslyšeni. Bohužel nic lepšího nebo aspoň jiného nemáme. Občas tedy čtu zasvěcené komentáře, které jsou úplně mimo. Kdyby si alespoň odpustili rádoby odborná hodnocení typu: tvůrce zřejmě vůbec nerozumí hudbě, kamera byla slabá, skvělá, a nebo jako tady - snímek by si zasloužil profesionálnější provedení. Jako kameraman s třicetiletou praxí musím říci, že je skvělá. Z hereckých výkonů mrazí a ta civilnost a stereotyp působí velmi autenticky. Jsem vděčný za německou verzi, protože právě hollywoodská verze by byla určitě "klasicky profesionální". ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příběh Nataschy Kampusch je sám o sobě docela děsivý, byl jsem pak zvědavý, jak se ho podařilo promítnout do filmu. Musím říct, že jsem čekal něco trochu znepokojivějšího, než je snímek "3096 Tage". Ta atmosféra musela být místy skutečně šílená, ale tohle snímek nedokázal přetavit ve svou výhodu. Zobrazuje tak něco, co rozhodně není v pořádku, ale díky němu máte pocit, že vlastně holka tolik netrpěla. To je tak těžké natočit něco, co vám vyrve srdce z těla? Vždyť je to příběh podle skutečné události... Dokument o Natasche a její výpověď by v sobě měl mnohem depresivnější atmosféru. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě to chytlo od počátku, ona tragičnost a pocit skutečně prožité události táhne jak Magneto bez rozdílu. Co mi zde chybělo a nenašla jsem to ani ve starých odkazech a článcích, je psychologický rozbor osobnosti únosce. Je jasné, že na jeho úchylce měla největší podíl výchova matky, ale není zřejmé, zda byla příliš úzkostná, despotická či bez lásky, ale asi vše dohromady. Natascha patrně PTSP netrpí, jinak by se nedokázala pustit ani do knihy, natož do tak intimního filmového zpracování. Na jedné straně jí fandím a přeji další normální život, na druhé je evidentní, že by neměla mít vzhledem k prožitému těžkému traumatu a v zájmu oboustranné bezpečnosti raději nikdy děti . ()

BloodMax 

všechny recenze uživatele

Film na mě působil jako levný a trochu odfláknutý snímek, myslím, že se z toho dalo vymáčknout více. Každopádně je to zajímavý příběh, který si dobře pamatuji, především kvůli skutečné události. I když film nebyl hvězdně obsazený, tak určitě stojí za zhlédnutí. Příběh je smutný a dobře cílený na diváka díky reálnému ději. V některých částech byl příběh velmi detailní, zase v jiných částech byl ohromný časový rozestup...chápu, že nacpat 8 let do pár desítek minut moc nejde, ale mohlo se na tom částečně zapracovat :-) ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Fakt sa mi nechcelo do tohto dielka ísť,ale kedže príbeh vyplívajúci zo skutočných udalostí,tým pádom nastupuje zvedavosť + patričná dávka nepríjemného skľučujúceho pocitu..Musím uznať-je to silný príbeh a má to niečo do seba.Temné,desivé až nepochopiteľné zároveň.Záverečný útek z rúk psychopata mi prišiel až smiešne jednoduchý,toto by americká produkcia len veľmi ťažko predýchala..nuž ale toto nepíše človek-toto písal život.No a nezabudnite pravidelne natáčať podobné druhy snímok,aby si mohli potencionálny budúci únoscovia malých detí zobrať napríklad príklad aj z tohto tu,pochytiť pár vylepšovákov alebo po prípade vychytať nejaké tie muchy-chyby. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Filmový projekt inicioval německý producent Bernd Eichinger. Po jeho smrti v roce 2011 se produkce stala mezinárodní a film byl natočen v angličtině. Se zfilmováním příběhu dnes 25letá Kampuschová souhlasila právě díky své důvěře v Eichingera a jeho produkční společnost Constantin Film. Prvním filmem, který viděla na svobodě, byl totiž právě snímek z jeho dílny Parfém: Příběh vraha (2006). Kampuschová si smluvně vyhradila právo na drobné zásahy do scénáře. (Dragoni)
  • V roce 2008 Natascha budovu koupila. „Je to groteskní. V domě, kde jsem nikdy nechtěla žít, musím nyní platit elektřinu, vodu a daň," řekla tehdy novinářům. (nicolcat)

Reklama

Reklama