Tvůrci:
Steven KnightRežie:
Anthony ByrneScénář:
Steven KnightKamera:
Mathieu PlainfosséHrají:
Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Stephen Graham, Harry Kirton, Natasha O'Keeffe, Finn Cole, Ned Dennehy, Ian Peck, Sam Claflin, Packy Lee (více)VOD (1)
Epizody(6)
Smutný den (S06E01)
Černá košile (S06E02)
Zlato (S06E03)
Safír (S06E04)
Cesta do pekel (S06E05)
Zámek a klíč (S06E06)
Shelbyovi utrpí drtivou ztrátu. Čtyři roky na to skončí prohibice a Tommy se pustí do kšeftování s opiem, kvůli kterému ale musí vzít na milost svoje nejhorší protivníky. (Netflix)
Rozhodně nejslabší série. Nemůžu říct, že nejsem trochu zklamán, protože jsem. Přitom vzhledem k historii celého seriálu jsem čekal, že Peaky Blinders si svou kvalitu udrží i v poslední sérii, obzvlášť, když jde o poslední sérii. Nestalo se tak, ale přestože pořád jde o parádní seriálový nadprůměr a zatraceně atraktivní a nápaditou látku, já jsem se zejména první polovinou epizod docela pronudil, neboť tu hodinovou stopáž nemělo v jednotlivých dílech moc co posouvat. Druhá polovina řady pak byla lepší, ale furt to nestačilo na to, aby mi vyrazila dech. I tak ale můžeme být rádi, že jde o velmi, velmi důstojné, sympatické a stále velmi atraktivní loučení. Na filmové finále se těším, snad to bude stát za to, ale poslední várka epizod je tentokrát jen za 4*. 75%. Herecky stále dokonalé, soundtrack ještě lepší, atmosféra skvostná, Drhne jen ten scénář. ()
Po depresivním závěru minulé řady, který ještě pojistitla smrt Helen McCrory byla laťka hodně vysoko, ale Steven Knight vpletl do historických reálií úvodu druhé světové války velice silný příběh o hledání laskavosti v duši bezcitného cikánského gangstera. Chybí zemitost úvodních řad, mnohem více se politikaří, ale ten vývoj je logický a dává smysl. Cillian Murphy v možná životní roli dává rozlučce Tommyho Shellbyho neskutečný drajv i váhu. Finálová série jak má být. Řádně osudová, plná smrti a loučení. P.S: Potěší cameo frontmana Sleaford Mods Jasona Williamsona v závěrečné epizodě. ()
Tak už i dříve sqělé Pykiny nakonec úspěšně spláchli do hajzlu! A to stále ucházející pátou řadu zakončili trestuhodným útesoviscem, načež nás nechali v napětí čekat skoro tři roky, abychom se pak dočkali čeho? Téměř bezdějové otravné žvanivky a telenovelového sousledu náhodně losovaných scén z běžného cigánského života, prokládaného unylým bezladoskladným politikařením mezi vrchním morgošským kriminálníkem, slizkým národním socialistou a neméně sympatickým vyslancem Spojených sráčů. Prostě nabubřelá pruda do scénáristické impotence totálně vyhořelého Štefana Rytíře, co si tak moc chtěla hrát na atmosférické umění, až z toho vznikla nudná pičočalamáda marnosti, do prdele vyšumělých kokotských intrik a lacině klišovytých mýdlooperních pomejí, kterou tentokrát nevytrhla ani démonicky děsivá držka charismatického Kyliána. ()
Tak a je konec a možná je to dobře, neb by se už asi vařilo z vody. A bylo by škoda tento gangsterskej klenot prasit. Šestá série možná vázne, akce tam je pomálu, ale zas ta psychologická stránka je perfektní. Hlavně rozklad Tommyho, touha se z prvotřídního parchanta změnit na dobráka. Je to hlavně díky solidním sračkám, které pohlcují Shelbyovic vypráskanou, pozérskou rodinku, která stále schytává jednu ránu za druhou. Tommym tyto události fest otřásají, navíc denně vidí Arthura semletýho a zbídačenýho divokým životem plným násilí, drog a chlastu. Jeho proměna je neuvěřitelná, tu hroutící se trosku hraje Anderson božsky. Ovšem to by nebyli Peaky, aby z toho sofistikovaně, geniálně nevybruslili a všechny totálně přechcali. Poslední díl je opravdu neskutečnej a patří k tomu nej v této sáze. Opět skvělá hudba. Dokonalí herci v čele s Cillianem. A nesmí chybět nostalgická vzpomínka na moudrou Polly, jejíž odkaz je velmi silný. Budou mi ti vypráskaní parchanti z karavanů, kteří se vypracovali, až na samý vrchol hodně chybět. ()
Narazil jsem na klasický problém, kdy dá člověk binge celé série a teď po čase si pamatuje kulový. Ale co mi paměť (a komentáře) matně slouží, tady to bylo vůbec nejatmosferičtější a formálně nejlépe vyladěný, tj. nejlepší. Úvodní díl je skvělý, následuje malinký test trpělivosti, až pak krásný finále. Škoda prostoru pouze 6 epizod, dvě navíc by bodlo. Vnitřní rozpor hlavní postavy, ten sen o klidu na duši a brzy už být "běžný smrtelník" je... rezonující. Cillian Murphy - životní vystoupení. 85% ()
- Exteriér budovy, kde Tommy (Cillian Murphy) promlouvá k labouristům z jižního Birminghamu, je Salford Lads Club, který je vyobrazen na vnitřní straně obalu alba „The Queen is Dead“ skupiny The Smiths. (LUKICKK)
- Šestá řada se měla začít natáčet v březnu 2020. Kvůli pandemii covid-19 však bylo natáčení odloženo. (LUKICKK)
- Katolický kostel, do kterého Tommy (Cillian Murphy) chodí, je Liverpoolská katedrála. (LUKICKK)