Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Mrázovi se chystají do lázní a jejich syn Petr na prázdniny k babičce a dědovi na venkov. Do zmatku a všeobecného shonu přijde matčina kamarádka Alice, která odjíždí k moři a chtěla by, aby se jí Petr postaral o psa Bleka. Přes matčin nesouhlas a potíže s autem nakonec přece jen odjíždí chlapec se psem. Radost z jejich příjezdu má především svérázný děda, který potřebuje spojence proti babičce, jež nemá pochopení pro jeho furiantské kousky. Například právě prodala jeho pušku hamižnému Plavcovi. Ten se s ní pokusí zastřelit Bleka, který uteče při procházce, ale děda Petra uklidní, protože z pušky upiloval mušku. Tím však jeho problémy teprve začínají. A nejen se psem, ale také s partou místních dětí. Jejich vůdce Jarda ho vyprovokuje, aby je svezl otcovým autem, což skončí katastrofou. Potom kluci navedou Petra, aby řekl jednomu z řidičů svážejících z polí obilí, že se mu sype zrní. Petr netuší, že jde o místního rváče a výtržníka. Muž, který byl kdysi nápadníkem jeho mámy, mu ale nakonec poděkuje, čímž naštve Jardu, který ze msty pustí Bleka z vodítka. (TV Nova)

(více)

Recenze (189)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Už to tam nebylo. Slávou unavený Holý se znuděně producíruje v unylém scénáři, který zoufale režíruje naprosto netalentovaná Vošmiková. Holého dětští kolegové jsou neskutečně na pěst a když začne Hrzán mluvit jiným hlasem, je definitivně konec. Holý je pro mě top v rukách Poledňákové, která z něj vytěžila maximum a pokud nepočítáte cameo v Marečkovi a epizodní roli v Ať žijí duchové, neobjevil se vlastně nikdy v ničem dobrém. Výlety za dědou na Šumavu jsou průměr a těch pár bezvýznamných normalizačních sraček nestojí za řeč. S tím "nejlepším" dětským hercem bych to nepřeháněl.40%. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, filmografie Tomáše Holýho mi s výjimkou velryby a polepšovny trochu splývá a na první dobrou bych nedokázal říct, kdo ve kterým filmu hrál. Takže úplně náhodou jsem si po letech zopakoval Prázdniny pro psa, tak snad už udržím v paměti, že Drtikol a zábavná interakce Maciuchová-Hrzán je odsud. Jako celek to úplně skvělý není, ale jak několikrát zaznělo: Hlavně že se nikomu nic nestalo. ()

Reklama

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Tohle je základ československé kinematografie a hotovo. 👍🏻 Zaprvé proto, že je od té doby Vladimír Kratina (✨totální crush material✨) nazýván Drtikolem, zadruhé proto, že tu hraje Tomáš Holý a pes a zatřetí proto, že si všichni z tohodle filmu pamatujeme hlášku, že se Drtikolovi sype zrní, nebo jak si Oldřich Navrátil jakože vylámal všechny zuby kvůli tomu kýblu. 🥲 Tohle si myslím stačilo k tomu, aby se to stalo jasným základem československé kinematografie. Podle mě u nás v minulým století vznikaly nejlepší dětské filmy, protože tohle má tak neuvěřitelný kouzlo. Všichni jsme to viděli a známe to, milujeme to a obdivujeme Tomáše Holého‼️ Takže all in all, za mě je snímek úžasnej, všichni by ho měli vidět a také jej pokládat za základ naší kinematografie. 🙌🏻 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Skvělé duo Tomáš Holý - Bohumil Vávra, úžasné dialogy Oldřicha Navrátila s Naďou Konvalinkovou, Drtikol, prázdninová pohodička, plno komických momentů, které jsou jako ze života (koupelna) i zcela neskutečné (parkování) a navíc je tu pořádná dávka skvělých hlášek... Je zvláštní, že mě při premiéře v roce 1981 nijak zvláť nezaujal a dlouho jsem ho pak nechával bez povšimnutí? No, tak teď už je mezi oblibenými rodinnými komediemi a.. "hlavně, že se nikomu nic nestalo." :-))) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, jako by v "Prázdninách" už Tomáš Holý začal ztrácet tu svou dětskou nonšalanci a mnoho replik tlačil výrazně na sílu. To ale nic nemění na skutečnosti, že jsem tenhle kousek jako dítě zbožňoval. Dokonce to mohl být úplně první film, na kterém jsem byl v kině. Přišel mi jako nevtipnější věc všech dob a každá televizní repríza byla skoro posvátnou záležitostí. Čili myslím, že cílovou skupinu v daném prostroru a čase tohle dílko zasáhlo perfektně. Nedokážu ale posoudit, jestli by film oslovil i dnešní Fortnajtovou generaci ukňučenejch srábků, kteří by ani kýbl vody v zubech neusnesli... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Rosťa (Vlastimil Venclík) přijel ve filmu na návštěvu německým vozem Trabant 601 vyráběným mezi lety 1964-1988, Milan Mráz (Jiří Hrzán) jezdil vozem Škoda 100 vyráběným v Československu v letech 1969-1977 a Drtikol (Vladimír Kratina) Tatrou T813 S1. Všechny typy Tater se stejným podvozkem 8x8 se nazývaly Kolos s vyjímkou typu S1, která právě díky Kratinově filmové postavě získala přezdívku Drtikol. (JARDAHONDA)
  • Po tomto filmu byl napsán i scénář k pokračování, který měl nést název Bouda na strýčka. Ale vedení Barrandova už pokračování nechtělo. Kopie scénaře je do dneška uchovaná a vlastní ji režisérka Jaroslava Vošmiková. (Skarface)
  • Pozorné ucho zaznamená, že od 10. minuty filmu Milana (Jiří Hrzán) začne mluvit někdo jiný. Hrzán v roce dokončení filmu zemřel a část postsynchronů za něj nadaboval Vladimír Hrabánek. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama