Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (175)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Třetí nejhorší mayovka ze 60. let. Postava Apanači je vytvořena ze Surehandova bratra Apanačky. V Karl May Filmbuchu je zmínka, že film byl natočen na motivy románu Míšenec (Černý mustang), se kterým má však společné vedle pár postav jen stavbu železnice. Film je odfláklý, je postavený na násilí a akcích ovšem velmi odfláknutých. K tomu si stačí přičíst děsný dabing a neslučitelné věci s románovými hrdiny - Old Shatterhand i Vinnetou hází dynamitem, Old Shatterhand vyzývá k otevřenému násilí, aniž by se pokusil věci řešit nejprve diplomatičtěji, jak je tomu v knihách. Nebyla zde ani snaha natočit útok Kiowů, pro tyto potřeby filmaři použili scény útoku Apačů v čele s Inču-Čunou a Vinnetouem z prvního dílu Vinnetoua... Uschi Glasová na film určitě vzpomíná v dobrém (pokud tedy ještě žije). Jako milenka H. Wendlandta odstartovala tímto filmem svou kariéru v německé televizi. Suverenně nejhorší mayovka, ve které hrají Barker i Brice. 40 % ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda toho, že byl tento díl nadabován snad 30 let poté co byl natočen. Hlasy Oldy i Vinnetoua působí jak z domova důchodců a to je moc špatně, když uvážím, že byl tento díl natočen pouhý rok po posledním výstřelu a dva roky po Rudém Gantlemanovi. Vše to pak působí neskutečně strojeně, nepřirozeně a v některých momentech až komicky. No a tohle všechno se zákonitě musí odrazit i v celkovém hodnocení. Kvalit legendárních dílů tento samozřejmě ani tak nedosahuje, ale možná by stálo za to nechat jej v původním znění s titulky. Nakonec však z úcty ke dvěma hlavním protagonistům zvyšuji na 3 puntíky. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom klasická winnetuovka, veľa sa tam jazdí na koni a strieľa, takže by nám nemalo nič chýbať. Ani pekné dievća nechýba, ani romantika, ani hudba. Mohol by to byť slušný priemer, akurát sa podarilo nakopiť toľko príbehových lapsusov a nezmyselných situácií, že za to musí ísť jedna hviezda dole. Tiež od Winnetua som neočakával, že bude mať funkciu hlavného pyrotechnika, a hrdinstvo, spravodlivosť a vyššie ciele zostanú len v jeho záverečnom slovnom prejave. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Až na několik ubíjejících nesmyslů je "Vinnetou a Míšenka Apanači" celkem obstojnou mayovkou s povedenými přestřelkami. Dvě silné výhrady bych ale přeci jen měla. Tou první je Götz George (nechápu, proč musí hrát ve dvou dílech dvě různé postavy), tou druhou je český dabing (nechápu, proč musí jeden dabér mluvit šest postav). ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Já vlastně oceňuji každý díl, kde se Barker s Bricem objeví, ale zde byl děravý scénář, jako by se na něm sám Old Shatterhand vyřádil... Vinnetou vyměnil luk a pistol za dynamit, vše bouchá, hoří, jsme jen ve dvou lokacích a vlastně je celý film jen souhrnem pár soubojů, ale to je vše. Je to škoda, protože Apanači a i její brácha jsou sympaťáci a když by se nad scénářem někdo pořádně zamyslel, tak by ani jednoduchý příběh nevadil. Jinak je celkem srandovní, jak spousta stejných herců hrála několik postav v průběhu let... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Natáčení začalo 4. dubna 1966 u Omiše, poslední klapka padla o 65 dní později, tedy 8. června 1966. (hippyman)
  • Pro rok 1966 měl producent Wendlandt následující plány: nejprve chtěl natočit Míšenku Apanači, následně druhý díl Old Surehanda a třetí film měl být věnován hrdinovi Old Firehandovi, který se měl dokonce objevit již v Míšence Apanači. O Vánocích 1965 bylo však zřejmé, že právě promítaný první díl Old Surehanda bude propadák a Wendlandt narychlo změnil své plány: druhý díl Old Surehanda zcela vyškrtnul a místo něho nasadil po Míšence Apanači Old Firehanda. Jako třetí film pro rok 1966 byl plánován snímek Vinnetouova závěť, pro který se však nenašel vhodný scénář a tak se ho filmaři rychle vzdali. (hippyman)
  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM. (hippyman)

Reklama

Reklama