Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (91)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Konečně Haneke, který mi sedl. Mrazivá filmová demonstrace následků dlouhodobého vnímání násilí výhradně skrze média a tedy jeho konzumaci. Haneke mistrně poukazuje na ztrátu empatie a pokřivenou realitu, jak ji prožívá hlavní postava, jež pod tíhou vzrušení, zvědavosti a prosté jednoduchosti úkonu neváhá proměnit fantazii ve skutečnost. V nasnímání zásadních scén Haneke dalece přesahuje rámec pouhé kritiky a formou „obraz v obrazu“ nemilosrdně konfrontuje diváky takovým způsobem, jakým by to běžným postupem nebylo možné. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Bennyho video mě nebavilo, už vůbec mě pak nezasáhlo, takže ztracených 105 minut z mého pohledu. Psychologický film o zlém spratkovi, který si jednoho dne půjčí kvér na prasata a ještě si to natočí na kameru. Rodiče parchanta jsou přizdisráči, takže odepnutí řemenu nehrozí, no dobře jim tak. 49% a doporučuju třeba Kevina, který je proti tomuto daleko stravitelnější. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepředvídatelný film zbaven sebemenšího soucitu s divákem. Psychologická studie zdegenerované odcizené osobnosti bez citu a empatie, která žije ve vlastní bublině a chce zažít 'realitu'. Haneke se inspiroval reálným případem chlapce, který zabil, protože chtěl zažít, jaké to je. Svou chladnokrevnou realitou omračující snímek. Čistokrevný Haneke. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Haneke nám ukázal pohľad na skazenú spoločnosť, no jeho snaha o psychológiu Bennyho mu nevyšla. Ak chcem vidieť pohľad do mysle vraha resp. človeka z ktorého vraha spravila spoločnosť, pustím si Henryho. Haneke jednoducho a dosť priamočiaro zobrazil zlo a dal odpoveď na tú otázku, ktorá pri podobných filmoch vzniká. Čo ho viedlo k niečomu takémuto? Na film som sa tešil pretože v neskoršom Michaelovom filme Funny Games, predviedol psychologický film ako sa patrí. S veľa otázkami, žiadnymi odpoveďami a naturalistickým zobrazením násilia. Benny´s Video mi pripadá ako rečnícka otázka. Režisér nám v prvej tretine filmu položí otázku, no zároveň v ďalších scénach odpovedá. Chalana pokazili bohatý rodičia, veci, ktoré si môžu dovoliť, pocit istoty a hlavne stereotypný život. Chcel len niečo nové, chcel to len cítiť. Zaujímavé a dobre zrežírované, ale časť v Egypte bola zbytočne dlhá. Cením si snahu o kritiku, pretože takéto ja môžem, žiaľ dokonale to vyšlo až o päť rokov neskôr. 55% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)
  • V pozadí kolem 47. minuty, kdy je Benny (Arno Frisch) na kluzišti, jsou na pravé straně obrazovky vidět dvě děti, které jako by ukazovaly do kamery. (Fediak22)

Reklama

Reklama