Tyran

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2016), 25 h 42 min (Minutáž: 40–61 min)

Tvůrci:

Gideon Raff

Hrají:

Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Ashraf Barhom, Moran Atias, Noah Silver, Alice Krige, Sibylla Deen, Anne Winters, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Justin Kirk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Barry Al-Fayeed, který už dvacet let žije a provozuje lékařskou praxi v Kalifornii, se u příležitosti svatby svého synovce vrací s celou rodinou do rodné blízkovýchodní země, odkud v 16 letech utekl před svým tyranským otcem... (TV Prima)

Trailer

Real Tom Hardy

Vo svetle aktuálneho diania na Blízkom východe v znamení pádu Baššára al-Asada prišlo vhod nazrieť aj do situačnej seriálovej paralely, ktorá úvodnými troma epizódami nabádala na veľké veci. Gideon Raff je v tomto doma, je to celé jeho pieskovisko a hoci som neočakával druhý Homeland, zároveň ani takéto sklamanie. Predĺžený The Devil's Double či geograficky severozápadnejší House of Saddam sa, žiaľ, nekoná. Tyrant je čistokrvná telenovela v pravom zmysle slova, kulisy a celkový vizuál značne umelý (od FX zabolí dvojnásobne), dialógové dno, herecký koncert za trest, debilné & naivné kecy 24/7, nepútavo intrigánsky rodinne zameraná "alternatívna história" o dynastii al-Asad, kde sa z vienka fikcie zobralo úplne všetko, zo základov reality len niekoľko málo paralel (rozumiem, že zámer, no i tak...), aneb ako západniari prišli meniť "kultúru" Sýrie. Na tento stret sa naozaj nedalo dívať, na konania a zmýšľania postáv detto. Mienil som celok dopozerať len kvôli charizme Ashrafa Barhoma (Jamal; alias Básil al-Asad?) a pôvabu Moran Atias (neviem, či som niekedy videl niečo krajšie), no nedalo sa. Takúto žumpu som vážne nečakal, od FX už vôbec... ♪♫ / (S1 8.12.2024-16.12.2024) "Being in this place forces you to kill." ()

Spooner

1. sezóna: Aneb jak se ze zprvu solidně znějícího politického thrilleru vyklubala neskutečně natahovaná nuda. Zajímavé charaktery a vyhrocené konflikty byly postupem času nahrazeny nikam nevedoucími dialogy a tvůrci se místo hutnější a mrazivější atmosféry vlastně zastavili na místě. Americká rodinka prosazující jejich správné hodnoty je na zabití a i ten Jamal se po pár dílech absolutně vyčerpal. A finále, kde se místo napínavého vyvrcholení jen rybařilo a toulalo po městě, už bylo vyloženě k smíchu.50% ()

mentos.

Mám na to takové dva pohledy. První, kdy jsem absolutně nadšený a fakt se mi to líbí. Občas mi ale přijde, že je tu dost tenká hranice mezi dramatickým příběhem "totalitní" země a nějakou arabskou telenovelou a seriál tu hranici občas lehce překročí. Po čtyřech dílech dávám 4*, protože se mi to vážně líbí a doufám, že tu telenovelu to bude připomínat co nejméně. ()

KevSpa

Gideon Raff, tvůrce Hatufim a producent jeho amerického bratříčka Homelandu, má nový seriál odehrávající se ve fiktivní zemi na Blízkém východě, kam se na pár dní z Ameriky vrací syn místního diktátora i se svou rodinou. Úvodní díl je rozehrán parádně, ať už jde o nástin nevyřešených rodinných vztahů či všechno to pozlátko, za kterým se skrývají zvrácené věci. Rozhodně to není předvídatelné a pilot nabízí pár zajímavých dějových zvratů. Na další díly jsem velice zvědavá. Pilot - 90% Po třech dílech absolutní závislost... První řada je za námi a já jsem nekriticky nadšena, pro mě nebylo jediného slabšího dílu, pomalejší tempo jsem vítala. Tvůrci rozehráli parádní hru plnou nenápadných zvratů a po skvělém season finale nezbývá než doufat, že bude odklepnuta další řada. 1. série - 100% Druhá série je jedna velká jízda od začátku do konce bez nejmenšího zádrhelu. Oproti té první je tu navíc mnohem více akce, která přidává na dynamičnosti. A tvůrci nám opět naservírovali skvělé finále, po němž je ještě spousta prostoru pro rozvíjení příběhu... naštěstí se další řady dočkáme. 2. série - 100% Tyrant to nakonec dotáhl až do třetí řady, která nabídla především dlouho očekávaný přerod hlavního hrdiny v tyrana. Mnozí diváci nejspíš očekávali více akce, ta mně osobně ale nechyběla. Celá řada krásně ukázala, jaký chaos na Blízkém východě vládne a jak je situace v podstatě neřešitelná a nic není černobílé. Bohužel samotné finále nebylo ideální. Tvůrci si totiž otevřeli spoustu možností, jak příběh dále rozvíjet, ale vzhledem k ukončení seriálu už to nestihnou, což mě hodně mrzí. 3. série - 90% --- Nejoblíbenější postava: Barry Al-Fayeed (Adam Rayner) ()

erased

Očekávání nebyla u nového projektu Gideona Raffa vůbec malá, a Tyrant je ve svých nejlepších momentech dokonce i překonává. Bohužel ty slabší naopak vysoko nastavenou laťku každý díl podkopávají s takovou vervou, že ani povedená atmosféra a uvěřitelné prostředí fiktivní středněvýchodní země nestíhá napravovat dojmy. Seriál totiž vyniká právě tou hlavní premisou pokusu o zásadní politickou změnu ve státě plném konfliktu, která přestože chvílemi působí až příliš vykonstruovaně (proměna hlavní postavy z pediatra v profesionálního diplomata a nejvýznamnějšího hybatele dění v celé zemi je něco, nad čím jsem se až do konce první série nedokázal přestat usmívat) dokáže v nejsilnějších chvílích skvěle pálit nejen do jasného cíle v podobě zpátečnického východu, ale i do vlastních řad, ať už jde o růžové brýle turistů, konzumerismus, nebo světového policajta. Mezi tím se ale odehrává tolik ubíjejících, a hlavně nikam nevedoucích vedlejších příběhů s hromadou nevýrazných a nudných postav, že nezbývá, než kroutit hlavou. Seriálu určitě ani nepomáhá, že není příliš dramatický, naopak je vzhledem k měřítku dopadu zpracovaných událostí až překvapivě komorní a klidný, a ve chvílích, kdy se z tohoto suchého pojetí vzdálí naproti tomu zase působí zbytečně afektovaně. Námět je nicméně tak silný, že si druhou řadu nenechám ujít, zatím jsou však ty dojmy až příliš rozpolcené. A rozpolcenými zůstávají i po porkačování. Posun od rodinného politického pletichaření odehrávajícího se pouze v honosném sídle Al Fayeedů k vyhrocenější situaci na frontě je rozhodně dobrý tah, nicméně v hlavním městě Abbudin stále rpboíhají rodinná dramata, ze kterých div nekrvácí uši, takže by ani sebelepší dramatické pasáže z boje proti Kalifátu (jinými slovy ISIS) nedokázaly zachránit nevalné dojmy. A to ještě musím trudně dodat, že nijak výrazných kvalit nedosahují ani tyto části točící se kolem zarostlého Barryho, což není jen nevyhnutelný výsledek omezeného rozpočtu, ale i prostého faktu, že Gideon Raff nedokáže přijít se zajímavým průběhem událostí, které by u lákavého a aktuálního námětu udržely pozornost. ()

• Scenárista Howard Gordon vyjadril ľútosť nad skutočnosťou, že mnohé z arabských postáv, vrátane hlavnej úlohy, nehrali herci arabského pôvodu: "Pôvodne som nemal seriál viesť, ale nakoniec som sa dostal do popredia. Hlavnou postavou bol akýsi arabský Krstný otec, pričom rodinným podnikaním mala byť vojenská diktatúra v danej krajine. Takže tón seriálu bol od začiatku nejasný. Bol to do istej miery ambiciózny, ale zle navrhnutý projekt, a nakoniec sme obsadili Brita, ktorý nemal ani kvapku [arabského pôvodu]... Bieleho muža... Prečo sme nenašli niekoho iného, to neviem. Možno to bolo mojou nepozornosťou, ale pravdou je, že bolo ťažké zohnať niekoho iného..." (Arsenal83)
  • Kvôli násiliu medzi Hamasom a Izraelom sa natáčanie presunulo a natáčalo sai tak v Maroku a v tureckom Istanbule. Epizódy 3. série sa natáčali aj v Budapešti v Maďarsku (jún 2016). (Arsenal83)
  • Seriál nabízí řadu paralel se syrskou dynastií al-Asad. Postava Barryho Al-Fayeeda (Adam Rayner) je založena na tehdejším syrském prezidentovi Bašáru al-Asadovi. (Mbali)