Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Líní koně jsou jako líní lidé. Na ty platí jen karabáč,“ pronese jedna z ženských postav a dá se na modlení. Ke koňským filmům neodmyslitelně patří zásoba hloupých i přehnaně ambiciózních lidských postav, aby lépe vyniklo ušlechtilé zvíře v hlavní roli a hrdina, který mu (někdy jako jediný) rozumí. Phar Lap je nejen koňský film, ale skoro detektivka. A při finálním závodu jsem jako vždycky trnula strachy víc, než když čekám, jestli princ dostane půl království, princeznu, anebo výlet do dračího traktu. Škoda, že to tím neskončilo. :( ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Tento film je vyborne vystavany. Okrem klasickeho sportoveho motivu (z outsidera sa stane sampion) tu najdeme pohlad do zakulisia dostihoveho biznisu, ktory potvrdzuje stare zname, ze peniaze su az na prvom mieste. Pre mna je toto najlepsi film o dostihovych konoch vobec (este lepsi ako Seabiscuit). 9/10 ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem byl filmem a jeho atmosférou koňských dostihů a podáním nadchnut a okouzlen, jenže uplynula dlouhá doba a Phar Lap mi vyšuměl z paměti. Až do doby, kdy jsem si ho všiml na CSFD, kde se mi emoce, které jsem cítal vrátily. Proto chci film zmovu vidět, abych věděl co to se mnou teď udělá. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi líbil, ale není to zásluhou jeho tvůrců. Ti se vydali cestou detailního až kronikářsky vše vysvětlujícího, převyprávění osudu jednoho úžasného koně a se snahou dojímat až na dřeň natočili popisný a místy sentimentální snímek. Příběh Phar Lapa by se dal určitě ztvárnit lépe, na druhou stranu i mnohem hůře. A i přes určité nedostatky se může divák kochat úžasným pravdivým příběhem, který je tak silný, že jej naštěstí nelze jen tak zazdít. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno