Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Všeobecně filmy z osmdesátek sbírají body už jenom svoji jedinečnou atmosférou. Když k tomu do hlavní role obsadí koně opředeného legendou, těžko se něco namítá. Sice jsem se nejednou kroutil v křesle při pozorování toho, kterak tupá hlava člověčí dělá z čistého sportu špinavou hru, jenže za to ani tak nemůže film, jako spíš nedostatečný stupeň lidské evoluce. Rád bych takový biják jednou viděl o Váňovi a některém z jeho koní. Nebo klidně o všech. (Challenge Tour 2015, film č.20) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Wincerov úžasný cit pre spomalené zábery je neskutočne pôsobivý. A pozerať sa na koňa zdolávajúceho piesočný kopec alebo preteky dvoch najlepších kamošov v takejto spomalenej forme za zvuku pôsobivej hudby je zážitok, na ktorý sa skrátka nedá zabudnúť. Po príbehovej stránke však Phar Lap taký geniálny nie je. Čo je vcelku škoda. No i tak sa jedná o veľmi príjemný film z dostihového prostredia podporený niekoľkými emocionálne ladenými scénami. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste tenkrát neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Jak nemám rád filmy o zvířatech (páč je často dělají lidi co nemají o zvířatech ponětí) tak tohle byla jedna z těch výjimek. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technicky nemám co vytknout, ve všech ohledech to byla špičková práce a zajímavý příběh podle skutečné události, nicméně mě ten koník příliš nedojímal. Samozřejmě to bylo spíš o tom, jací jsou lidé zmrdi, ale tím, že to bylo z prostředí dostihů, které jsou mi vyloženě u prdele, tak jsem si tenhle snímek nemohl naplno užít. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)

Reklama

Reklama