Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. Russel Crowe je síce stále ten sympaťák a dobrák ako ho poznáme, ale prišlo mi to dosť nezáživne podané (možno to bolo aj prostredím môjho druhého najobľúbenejšieho boha Alaha). V celom filme mi bolo vlastne jedno čo sa tam deje a kto zomiera. Okrem Russella a sympatickej Olgy ma tam nikto nebavil. S akcii divák nič nemá a hľadanie synov, ktorému sa film venuje celý čas ma moc nebral a emócie na mňa tiež nefungovali, aj keď hudba bola celkom dobrá a dodatkový klavír majstra Einaudiho a hlas Lisy Gerard bol fajn. 60% - 3* ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Russellova prvotina je velkým příslibem do budoucna, bohužel jeho debut dost trpí přehnaností některých momentů (útěk ze spárů Řeků) a přílišným důrazem na romantickou linku (a s tím spojené neustálé návraty do hotelu). Ocenil jsem postupné rozkrývání osudu bratří, kameru a i hudba měla co do sebe. Po herecké stránce odehrané poměrně dobře (s příjemným využitím tamních herců). Tak snad se příští film vydaří lépe... ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Vidím, že sú na tento film trochu zmiešané názory, a viem to pochopiť. Na jednej strane je tu veľa momentov, ktoré sme videli už v iných filmoch, no na druhú stranu zase iné momenty prinášajú pri pozeraní príjemný pokoj a ten čas utečie oveľa rýchlejšie, než by sme si mohl myslieť. Ak som sa dokázal na film pozerať viac ako 90 minút bez toho aby som si uvedomoval jeho dĺžku, to je super. Páčili sa mi postavy (naviac asi major Hasan) a ako režijný debut Russela Crowa je to dosť obstojné. Herci sú fajn, kamera je (až na jeden zvláštny záber) fajn, atmosféra filmu veľmi pokojná, až na pár akčnejších momentov a je to vskutku príjemné sledovanie. Jediné, keď som sa fakt rehotal bol moment, keď je záber na parnú lokomotívu a ja si len vybavujem detský seriál "Thomas The Tank Engine", kde to v jednom momente doslova pôsobilo, že má svoju vlastnú zamračenú tvár. To som sa nezdržal smiechom. Celkovo to však radím medzi filmy, ktoré som rád videl a možno si niekedy pozriem aj znovu. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Crowe dokázal, že za kamerou mu to půjde stejně dobře, jako před ní. Tenhle film, pro mne byl sílou svého tématu, opravdu velice poutavou podívanou. Co ale musím opravdu vyzdvihnout, je úplně úžasná hudba, která pluje pozvolna celým příběhem a dodává mu opravdu tu správnou atmosféru. Válečná témata, jsou obecně celkem dost silná káva, navíc když je film ještě podložený reálnými událostmi, je o dobrý zážitek většinou postaráno, pokazit se dá ale i dobré téma. Tady se tak ale nestalo, proto mohu film jedině doporučit. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe nám naservíroval svůj první počin, kde stál i za kamerou. Na první pohled si vybral téma, které rozhodně nepatří v Austrálii k těm příjemným. Gallipoli, bitva, která stála mnoho životů jak na australské, tak na turecké straně, a která se stala pozadím tohoto filmu. Russell to pojal jako cestu k nalezení osudů svých tří synů. V tomto směru film funguje bezvadně. Část na gallipolském bitevním poli je dokonce precizní. Poté ale nenápadně děj stagnuje. Jakoby pan režisér nevěděl, kterým směrem se dát a některé scény tak působí dost nuceně. Na jednu stranu musím ale uznat, že jako první počin za kamerou to rozhodně není špatný film, a proto mu jednu gallipolskou psí známku najdu a přidám k těm třem senátorovým. 70%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Napriek všetkému ich výskumu a plánovaniu, jednu vec, ktorú tvorcovia filmu nedokázali ovplyvniť, bolo počasie na juhu Austrálie, ktoré mohlo byť vrtošivé aj drsné. Herec Yilmaz Erdogan spomínal: "Za týždeň sme mali štyri ročné obdobia: horúčavy, vietor, dážď, náhle prachové búrky... Nebolo to ľahké, ale miloval som to." (Arsenal83)
  • Kostýmová návrhárka Tess Schofield objasnila: "Pre šatník Ayshi [Olga Kurylenko] sme získali niekoľko krásnych materiálov - žakár, hodváb, bielizeň a čipky. Na svoje obdobie je to mimoriadne progresívna žena. Pochádza z veľkej, starej osmanskej rodiny, takže aj keď zažili ťažké časy, jej oblečenie má stále ozveny tej minulosti. Ale je tu aj trochu fúzie s raným edwardovským vzhľadom, ako sa bezhlavo presúva do 20. rokov. Na porovnanie, oblečenie Joshuu Connora [Russell Crowe] je vhodnejšie pre farmára z austrálskeho vnútrozemia, s voľnejšími líniami v tlmenejších zemitých tónoch. (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama