Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
  • Austrálie The Babadook (více)
Trailer 3

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (431)

honajz 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nějak jsem se do toho nemohl dostat. Jako rodič beru, že ten film je o strachu rodičů, aby se dětem nic nestalo, a přitom určité naštvanosti, kdy nám ty děti lezou na nervy a dovedou otravovat i v té nejintimnější chvilce. Není to poprvé, co se podobné téma objevuje v hororu, kdy naprosto nezvladatelné dítě probudí v matce démona, nebo naopak, kdy samo dítě je posedlé a divák netuší, zda věřit matce, nebo tomu děcku a kdo je kdo. Je to zde i skvěle zahrané, a toho fakana bych mlátil asi od rána do večera... Jenže... Ono to nějak začne, nějak jinak pokračuje, a nakonec úplně jinak skončí. Na začátku by se mi líbila ta linie, kdy nevyspalá ženská, která se snaží pro všechny obětovat, konečně začne každému říkat, jak se cítí a jak to myslí doopravdy, ale tady ty věci říká ten duch/zlo/zlo v ní(?). Z úděsného fakana se najednou stane naprosto hodný klouček a netuším, jestli i on si zamkl strachy do sklepa, protože to není až tak nějak víc naznačeno. Zkrátka nakonec nevím, co autorka chtěla říct. Přijde mi, že honila hodně zajíců, jednu chvíli tohoto, druhou támhletoho, ale nakonec není jistá, jestli vůbec nějakého chytila. Natočeno je to skutečně sugestivně a často strašidelně, ale jak říkám, jako rodič jsem nepobral, které běsy (deprese?, smutek?, posttraumatický syndrom?, chtěné/nechtěné dítě?, nucené přetvařování se, až nakonec bouchnou v kotli saze?, neschopnost žít život po svém?...) nakonec autorka myslí, a hodně mi to zkazilo celý zážitek, protože ani konec to nenaznačí. ... A málem bych zapomněl, pobavilo mne, že kluk kouká na Skippyho. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající film. Ale bohužel zcela jinak, než jsem čekal. To co se v první půlhodince jeví jako působivý psychologický horor, v němž budete mít chuť tomu spratkovi co nejošklivěji ublížit, se totiž následně změní v rádoby strašidelnou story o bubákovi, jež zrovna příliš nefunguje. Herecky je to sice parádní a režisérka s onou psychologií opravdu pracovat umí. Jenže jak jde o budování napětí či strašidelnou atmosféru, tak se jí celý film rozpadá pod rukama a i to psycho není v závěru tak silné, jako na úplném začátku. Některé scény a titulní bubák pak působí nechtěně směšně a ani ten oldschoolový feeling tomu moc nepomohl. Další z řady současných hororů, jenž jde zcela mimo mě.50% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Co zpočátku vypadalo jako nejděsivější horor roku, je nakonec solidním psycho thrillerem připomínající mi film ( We Need to Talk About Kevin). Parádní herecké výkony, perfektní kamera i střih, solidní soundtrack( hlas Babadooka je husí kůži vyvolávající) a je to také slušně psychedelické. Škoda, že film není okořeněn i nějakými Jump scares, tehdy by se dalo zvažovat o novodobé a moderní noční můře. 75% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Milující maminka, už si kudlu brousí... u telky se nespinká! Babadook kol brousí!" Spratek sem, spratek tam, na pár facek i podříznutí, jak by doporučili čtyři z pěti dětských psychiatrů (pátý by nedoporučoval, ale už by sám držel kudlu v ruce). Jenomže... krev není voda! Škrcený chlapeček z posledních sil něžně pohladí maminku po tváři a... nezbývá než ho milovat! I s jejich společným rodinným mazlíčkem Babadookem, který mi silně připomínal naše české strašidlo Barbuchu, živící se strachem lidí. Přestat soupeřit se synáčkem, kdo z nich je víc šibnutý, přestat na něho volat Polednici od protinožců a maminka i klučina budou v pohodě. Jednoduše geniální příběh, který by se mohl vyučovat na lékařských fakultách v oboru léčba psychických traumat, o jednoduchém a přijatelném způsobu, jak se naučit celkem v klidu žít se svými vnitřními démony. Don't worry, dook, dook, dook..., be happy. ()

choze

všechny recenze uživatele

Technicky tomu sice není co vytknout, herci do titulních rolí byli dobře vybraní i dobře zahráli, tu dětskou knížku bych chtěl mít doma, místy to bylo solidně hororové a bylo to i zajímavě postavené - nejdřív to otravné děcko po zásluze z duše nenávidíte a soucítíte s unavenou a zdeptanou matkou, pak se role a sympatie začnou obracet, celou dobu je to dvojznačné... Bohužel mě to děcko hned zkraje nasralo až moc a už jsem se přes to do konce filmu nepřenesl. Vlastně nedívat se na to s manželkou, po 10 minutách bych to vypnul. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama