Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (150)

Stružák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady bylo rozhodování jestli 4 nebo 5 hvězd snad nejtěžší, co jsem zažil. Chce se mi dát čtyři, protože Fargo ani zdaleka není dokonalej seriál. Má několik zbytečnejch scén (stopáž by rozhodně mohla být kratší), pár logickejch chyb a ten příběh jako takovej je "jenom" dobrej, rozhodně ne výbornej. Na druhou stranu má fakt neopakovatelnou atmosféru, kterou ještě umocňuje dobrá hudba. Potěšilo mě i několik odkazů na původní film Fargo. Nakonec jsem dal těch pět hvězd, už jen proto, že u žádnýho jinýho seriálu jsem neviděl 10 hodin (10 dílů) během dvou dnů – Fargo mě zkrátka nepustilo. Mimochodem, skvělou roli tu má spoustu vedlejších postav, kterým pak kraluje Keith Carradine. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - K seriálu „Fargo“ jsem se dokopávala relativně dlouho.. Bratři Coenové jsou z téhle minisérie cítit na každém kroku.. Jako kulisy svého příběhu si vybrali naprosto tuctové městečko v Minnesotě s nudně ledovým počasím.. Většina hlavních i vedlejších postav je stejně obyčejná a uvěřitelná jako tenhle poklidný zapadákov.. Spád nastává v podstatě od prvního záběru, kdy na půdu Bemidji vrtne profesionální zabiják.. Děj bratří Coenů má spád především díky konfrontaci nudy s naprostou absurditou nahodilých událostí.. Bohužel tenhle seriál stojí na pevných základech naprosto geniálního obsazení dvou hlavních postav - Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem.. Zatímco charismatický nájemný vrah Malvo je prototypem chladnokrevného zabijáka, kterého zlidšťuje krutě poťouchlý humor a mírná vlna šílenství, tak druhý hrdina Lester Nygaard je naprostou nulou a zapomenutým otloukánkem.. Ve scénách, kde se kluci objeví to jede a má šťávu, bohužel v těch ostatních hrozí místy bezbřehá nuda a šeď.. Sexy tempo na nich stojí a padá.. Billy Bob Thornton ze sebe ždíme maximum a předvádí svůj brilantní padouší um.. Martin Freeman pro změnu dokáže rozehrát jeden z nejvíce fascinujících proměn postav, které si dokážu vybavit.. Jeho znepokojivá proměna charakteru je sama o sobě ledově spalující.. Bohužel ani jeden proti sobě nemá stejně silného či dokonce charismatického protivníka.. Za zmínku stojí jen vyšetřovatelka Allison Tolman s buldočí povahou a roztomilý zodpovědný poseroutka Colin Hanks.. Ostatní jsou jen velmi zdařilé křoví.. To celku „Fargo“ ubírá na kráse.. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jen velmi zřídka se mi stane, že mě chytí hned pilotní epizoda některého seriálu. Tohle však bylo úplně skvělé. Určitě taky znáte ty dny, kdy vám ráno ujede autobus, protože ten čůrák jede o pár minut dřív, tak se vrátíte domů uvařit si kávu, jenže chybí voda. Dolejete vodu. Kávovar začne hlásit "příliš jemně namletá káva". A takhle se vám to celý den kupí a vy máte strach se do čehokoli pustit. Velice nenápadný úvod, ve kterém sledujete jeden takový extrémně nevydařený den věčného losera Martina Freemana, který se do dané role náramně hodí. Na druhé straně je naprosto šílený zabiják Billy Bob Thornton a náhoda tomu chtěla, že osud svede tyto dva lidi dohromady. Vůbec se nechce věřit, že v Minnesotě žije takový počet retardů a podivínů na tak malém prostoru. To je hustota dementů na metr krychlový takřka srovnatelná s poslaneckým klubem Pirátů či TOP 09. Inspirace skutečnými událostmi musí být opravdu jen okrajová, protože něčemu podobnému se jen velice těžko věří. Každopádně prudce koukatelná záležitost s naprosto dokonalým tmavě černým humorem a nesmírně zajímavým dějem. Snad budou další série dosahovat srovnatelných kvalit. [85 %] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlhšie som rozmýšľal, koľkože tých hviezd prvej sérii Farga udeliť, ale nakoniec som sa rozhodol pre plný počet. Chytro vystavaný komplikovaný prípad, ktorý vyvolá ďalšiu a ďalšiu vlnu násilia, aby sa zdanlivo na istý čas situácia zopakovala a potom išlo zase všetko dokola ako od začiatku. Niektoré línie trochu vyzneli do prázdna, je škoda, že Oliver Platt sa už v záverečných epizódach neobjavil a celkovo sa toho dalo natlačiť do finálnych častí viac. Ale atmosféra, herecké výkony, myšlienky, to všetko je na najvyššej možnej úrovni. Asi mi chvíľu bude trvať, než sa odhodlám prejsť na ďalšiu sériu, keďže tá bude zrejme úplne inak ladená. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama