Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

snaked 

všechny recenze uživatele

2-3 / hodnoceno po zhlédnutí všech 3 dílů (předpremiéra v Atlasu) / co mi nejvíc vadilo vedle nesmyslných, přehnaných rádoby komických scén a různých nelogičností, tak to byla hudba - otravná, zbytečně dramatická v momentech, kdy se vůbec nic neděje... v rámci celku naprosto nefunguje, odkaz na Sherlocka slyšitelný, s tím problém nemám, ale když si někdo v koupelně čistí zuby a zazní smyčce jak z Psycha a nic se nestane, je to trapné / scéna ve vlaku (místo zrcadla průhledná stěna), močení u cesty a další ??!! momenty radši bez komentáře ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli už jsem někdy v komentáři použila cool zkratku WTF, k této sérii se ale hodí dokonale. Výtek by se našlo opravdu dost a zavádějící název je tou nejmenší z nich. Hodně zvláštní způsob vyšetřování pánové tvůrci jistě už od začátku zamýšleli jako parodii, výslechové části ovšem patřily k těm nejlepším okamžikům celé série a nechávaly vyniknout talentu všech zúčastněných (pan Krobot byl samozřejmě největší hvězdou, ale ani Majer a Melíšková se nenechali zahanbit). Více zamrzelo velké množství nepochopitelných a zbytečných záběrů, bez kterých bychom se snadno dostali na pouhé dva díly, místy nesnesitelná hudba a hlavně nerozpletené zápletky (střelba ze závěru druhého dílu mi leží v hlavě asi nejvíc). Kritizuji sice dost, ale díky skvělým hercům a neustálému napětí jsem se ve výsledku bavila mnohem více než u "konkurenčních" "Vražd v kruhu", které zatím považuji za velký přešlap. Takže tak. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vcelku slabá kriminálka se zajímavým nápadem, ale s naprosto tragickou interpretací. Výkony herců, zvláště v řadách kriminalistů, bych hodnotil jako podprůměrné. Terezka Voříšků byla obzvláště tupou a nudnou postavou, jejíž účel byl zřejmě jen jako potěcha pro oko pánského publika - nedostatečná. Chvílemi jsem musel souhlasit s výroky hlavních protagonistů, protože na otázku "To si z nás snad dělá prdel?", která tu padla nejméně tucet krát, jsem pohotově odpovídal "Scénáristé a režisér určitě ano!". Pokud bude televizní obrazovku plnit kvantum těchto nemastných a neslaných blbin, které nedokáží zaujmout, nemá cenu českou scénu vůbec sledovat. 40% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu by se dost dobře mohl jmenovat Čekání na Sherlocka. Já opravdu nevím, co se ostatním nelíbí. Poslední dobou na českém písečku pozoruju naše skvělé herce a v podstatě je mi jedno, co se na place děje, prostě mě baví je pozorovat. A v tomto trojdílném opusu s Krobotem, Budařem, Taclíkem a skvělou Klárou Melíškovou mi prostě nechybělo nic. Noo, možná jen to, aby na konci toho všeho policajti drapli na vsi po nějaké babce v šátku a řekli: "Tak pojďte pani, půjdete s námi." S tou chytlavou hudbou sice pořád čekáte, že se zpoza každého rohu vynoří Sherlock se svým "If brother has green ladder, arrest brother", ale k čemu by jim tam byl? Vždyť ti všichni Andersonové si tam vystačí sami, byť teda počet traumatizovaných vyšetřovaných vzroste geometrickou řadou. Abychom si to vyjasnili naprosto bez legrácek- mně je úplně jedno, jak to Hřebejk s Jarchovským zamýšleli, jestli vážně, nevážně, krimi, drama, nebe/peklo/ráj. Ale ať v tom klidně pokračují, protože to funguje. Jo, a ještě jedna věc. Nemáte voheň? ;-) ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A ja zil v domeni, ze to Hrebejk nedokaze natrit Jirkovi Strachovi a ma domenka se potvrdila. Exorcistovi totiz schazelo uplne vsechno cim Ztracená brána vitezila. Neumerna natahovana jednoducheho pribehu na jeden dil predvecerni Ulice. Naprosta absence ducha kriminalek. Nesmyslne odbocky v pribehu, ktere byly pro pribeh uplne nepodstatne. Charaktery postav byly ploche jako hrudnik Keiry Knightleyove. Z hercu obstal snad jen Standa "Frajer" Majer, ne ze by to byla tak chyba hercu, jako spis castingu a uplne ztraty fantazie pana Jarchovskeho. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)

Reklama

Reklama