Reklama

Reklama

Obsahy(1)

13. července 1985 se z popudu frontmana a zpěváka skupiny Boomtown Rats Boba Geldofa uskutečnily dva mamutí koncerty na podporu hladovějících lidí v Etiopii. Evropský podnik se odehrál na londýnském Wembley Stadium za přítomnosti prince Charlese a princezny Diany, americký na J. F. K. Stadium ve Philadelphii. Jednalo se vlastně o vyústění předchozích charitativních akcí britských (Band Aid) a amerických (U.S.A. for Africa) umělců. Komplet čtyř DVD je průřezem obou akci, zachycuje i obě stěžejní písně zmíněných sestav: Do They Know It's Christmas? (Band Aid) a We Are The World (U.S.A. for Africa), dále autentické zprávy o katastrofálním suchém roce 1984 v Africe. I přes značný zisk (celkově asi 30 milionů dolarů) musel Geldof po skončení akce přiznat, že kvůli nelegálním nahrávkám přišli organizátoři o zhruba 1,5 milionu liber. Set byl vydán v roce 2004 společností Warner Bros. (Robbi)

(více)

Zajímavosti (42)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Před koncertem Live Aid dostal Freddie Mercury zprávu od svého lékaře, že kvůli svým hlasivkám (měl problémy s krvácením hlasivek) nemůže vystupovat. Zprávu ale ignoroval a podle průzkumu BBC předvedl nejlepší živé vystoupení všech dob. (CaptainAss)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Když Bob Geldof hrdě četl na tiskové konferenci kapely a zpěváky, které se zúčastní koncertu Live Aid, s mnohými z nich osobně vůbec nejednal a oni samotní o ničem nevěděli. Dokonce mu ani nepotvrdili, že by se koncertu chtěli zúčastnit. Po konferenci mu údajně nepřetržitě zvonil telefon a překvapení umělci se dožadovali vysvětlení, co to má jako znamenat? Bob Geldof jim pouze a jenom odpověděl: „Tak a teď se z toho zkus vykroutit.“ (Leeenilka)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Live Aid byl televizí a rádiem přenášen do 160 zemí světa. Netýkalo se to např. tehdejšího Československa, kterému v tom bránila Železná opona. (Leeenilka)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Koncert Live Aid (kterým film končí) vydělal kolem 100 milionů amerických dolarů a pomohl alespoň nejpotřebnějším v Etiopii. Na koncertě vystoupil i Paul McCartney. Bylo to jeho první vystoupení po pěti letech od vraždy Johna Lennona, protože se i on bál atentátu. Phil Collins nejprve vystoupil na stadionu v Londýně. Po dozpívání rychle nasedl do letadla Concorde, kterým přeletěl do Filadelfie, kde vystoupil také. (Leeenilka)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Bob Geldof (Dermot Murphy) byl za Live Aid nominován na Nobelovu cenu. Na realizaci tohoto monstrózního projektu měl pouhé čtyři měsíce. Kapely na Live Aid hrály zadarmo, bez smlouvy a musely se na stadion dopravit na vlastní náklady. Vystoupení Queen na tomto koncertu je dodnes považováno za nejlepší rockové hudební vystoupení všech dob. Geldof po koncertu přísahal, že už nikdy podobnou věc neudělá. V roce 2005 uspořádal ještě mnohem větší charitativní akci s názvem „Live 8“. (Leeenilka)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Film nebyl natáčen na stadionu Wembley kvůli nedostatku termínů na natáčení. Tvůrci proto vytvořili obrovskou maketu jeviště a umístili ji na letiště Bovingdon nedaleko Hemel Hempstead. Rami Malek (Freddie Mercury) prozradil, že scéna Live Aid ve Wembley byla natočena už první den natáčení. (Tonula)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Film se snaží vyvolat dojem, že Live Aid byl pro kapelu koncert po několika letech. Pravda je ale taková, že poslední vystoupení před Live Aid (13. července 1985) proběhlo 15. května 1985 v Osace v rámci „The Works Tour“. (Dr. Hawkeye)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Během scén z koncertu Live Aid jsou na projekčních obrazovkách promítání záběry ze skutečného Live Aid ve Wembley. (Punisher)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Když v úvodní scéně na Live Aid stoupá Freddie Mercury (Rami Malek) po schodech směrem k pódiu, míjí členy skupiny U2. Skutečný Bono z U2 si tuhle miniroličku logicky (kvůli věku) střihnout nemohl, a tak producenti hledali vzhledově podobného náhradníka. Když však došlo na samotné natáčení, herec se na plac nedostavil, a tak musel zaskočit jeden z běžných komparzistů, jenž byl prý Bonovi paradoxně ještě podobnější. (jandastlouky)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Před vystoupením na Live Aid manažer Jim Beach (Tom Hollander) zesílí zvuk. Jde o reálnou historku, kdy byl před vystoupením Queen vypnut omezovač hlasitosti. Vypnul jej ovšem James "Trip" Khalaf, zvukový inženýr, který s Queen spolupracoval již od 70. let. (Dr. Hawkeye)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • V závěrečném koncertu Live Aid byly vynechány skladby „Crazy Little Thing Called Love“ a „We Will Rock You“, které předcházejí závěrečné „We Are the Champions“. (Dr. Hawkeye)

Live 8 (2005) (koncert)

  • Hlavním organizátorem celé akce byl po 20 letech opět Bob Geldof, přestože po obdobné akci Live Aid (1985) se zapřísáhl, že už do podobného projektu nikdy nepůjde. (gogos)

Bohemian Rhapsody (2018)

  • Spoiler: Nikdy nedošlo k rozpadu Queen v té podobě, jak ji ukázal film. Členové se totiž na pauze dohodli s tím, že se budou v mezičase věnovat individuální tvorbě. Skupina se pak znovu nesešla až na koncertu Live Aid, ale nahrála spolu v mezičase třeba i nové album „The Works“. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama