Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec a tohle. Skvělý, vymakaný film, který má potenciál elegantně, s lehkostí vysvětlit a přiblížit mnohé i tomu nejzabednějšímu ignorantovi, který se cítí příšerně ohrožen a hlasitě bazíruje na rodinných hodnotách. Často bývá rozveden, záletník, nebo latentní homosexuál, ale co už. Pro mě LBGT není tématem, odkdy znám Freddieho Mercuryho, Eltona a Lindu Perry. Od doby, kdy lékař pode zákona nesměl podat informace starému pánovi u dveří intenzivky, co jeho životnímu partnerovi je a jestli vůbec dýchá. Naštěstí zvítězil zdravý rozum, lékař nebyl debil a ačkoli tehdy neexistovalo ani registrované partnerství, všichni srazili podpatky, informace se poskytovaly, návštěvy se povolily a nakonec se ten nejsmutnější telegram poslal tam, kam se morálně a eticky poslat měl. Rovná práva a povinnosti a žít a nechat žít.  Perfektně obsazené, napsané, zahrané. Vtipné, inteligentní, dojemné, anglické a sympaticky edukativní. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hodně osudová záležitost především pro brity a na nás ostatní až tolik nedopadá. Víme, že gayové a lesbičky neměli na růžích ustláno nikde, ale v Pride je všechno zatraktivněno krizí horníků (a celé Británie) za působení Margaret Thatcher a to je na ostrovech velice citlivé téma. Navíc je všechno inspirováno skutečnými událostmi, kdy se skupina LGSM postavila za waleské horníky a ti pak posléze za ně. V obsazení máme plno skvělých britských herců doplněných o naše oblíbené seriálové hvězdičky. Co se tedy pokazilo ? V mých očích to je nejednoznačnost uchopení látky. Vtipných momentů není dost a pro drama zde chybí určitá osudovost a velké věci jsou zde zmíněny jen tak mimoděk. Bavilo mě se dívat na Pride, ale těžko se podívám znovu. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Briti takéto filmy vedia točiť. Skvelé herecké výkony, pekná atmosféra, zaujímavé príbehy. Ešte neuveriteľnejšie na tom prívale pozitívnych emócií je, že inšpiráciou bola skutočnosť :-) U nás na Slovensku by to ani dnes s otvorenými gaymi v ľubovoľnej dedine nedopadlo tak dobre, zmastili by ich prvý večer... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama