The Last of Us - Season 1 (2023) (série)
Jeremy WebbScénář:
Craig MazinKamera:
Eben BolterHrají:
Bella Ramsey, Pedro Pascal, Lamar Johnson, Melanie Lynskey, John Getz, Jeffrey Pierce, Eric Breker, Keivonn Woodard, Zay Domo ArtistVOD (1)
Joel a Ellie zanechají auto v Kansas City a snaží se uniknout, aniž by na sebe upoutali pozornost pomstychtivého vůdce rebelů. (HBO Max)
Spíš nuda, problém je hlavně banda z města, není dostatečně cool, aby to bylo zajímavý. WD zůstane nepřekonaný, zdaleka se mu to nepřilíží. Pokud nedokáží udělat scénáristi a pak režisér dostatečně hutný základ na takové miniserii, tak to znamená jenom nedostatek schopností. Neodkážu s představit co by vařili u více serii, to by muselo být naprosto nekoukatelný. Hlavní problém seriálů na netflixu, HBO a Disney je chabej základ i na jenom jednu sérii. ()
Po prvních třech vydařených epizodách je zde jedna z těch slabších. Sbližování Joela s Ellie pokračuje, to je všechno hrozně fajn. Dovolil bych si říct, že akce je pořád málo a není taková, aby úplně stála za to a našla si výrazné místo v mém podvědomí. Epizoda působí nedokončeně a pravděpodobně na ni přímo naváže epizoda sobotní. Každopádně záporná postava Kathleen na mě působí zásadně nemastně a neslaně. V podstatě mě ničím nezaujala. ()
Ellie našla něco, co se jednou bude sakra hodit. S Joelem si (sama má ostrý jazyk) zrovna moc nepokecá, nicméně společné putování se zvrtne v Kansas City, ve kterém nejprve nedobrovolně zaparkují ve výloze bistra a následně se stanou štvanou zvěří. Dojde i na jejich drobné sbližování. Na scéně je i respektovaná vůdkyně Kathleen, uvidíme, jak (ne)černobílou postavou bude. Opatrnou radost můžou mít po téhle epizodě i diváci, kteří se těšili především na akční souboje: ať už mezi přeživšími nebo s originálně vypadajícími infikovanými. Ač ze začátku s výhradami, britská herečka Bella Ramsey si mě získává čím dál silněji. ()
Po předchozí romanci konečně zase pořádná epizoda plná apokalyptické atmosféry. Jestli začalo konečně něco pořádně fungovat, je to vztah Joela a Ellie. Už jsou cítit nějaké emoce a sympatie k postavám začínají mít nádech. Pořád se ale nemůžu zbavit pocitu, že dvouhodinový film by herní předloze prostě seděl víc. Mám mnohem radši filmy než seriály odjakživa. Hlavně tyhle devítidílné minisérie jsou prostě hromada tlachání, tlachání a tlachání. Walking Dead jsem kdysi zvádnul první sérii a chtěl si ze všech těch vykradených klišé a keců vystřelit mozek a je mi úplně jedno, jestli se to v dalších sériích trochu rozjelo. Pro mě to byla jen kopa hoven, nudy a vykradených scén a situací které jsem viděl 100x jinde ve filmech. Last of US má štěstí, že mám v oku herní předlohu, Pedro je prostě skvělej a miluju postapo. Takže seriál po předchozím duhovém failu dokoukám, ale že bych skákal vyloženě štěstím do stropu, to ani omylem. Btw zajímalo by mně co hulil casting director, protože obsadit do role vůdkyně lidí ve městě tu ukňouranou slepici z Dva a půl chlapa, to je teprve kumšt! 70%. ()
Ve zkratce nám tenhle díl, krom teaseru na Sama a Henryho, a na Bloatera, nic moc nedal. Linku s vůdkyní Kathleen silně nepobírám. Tommy potěšil ;). Dialogy Joela a Ellie opět skvělý, fungujou jak vážnější situace tak i odlehčenější à la hloupé vtipy před spaním. (Hrozně mě baví quotovat ty scény z her, ještě než je postavy řeknou, a že jich tady bylo :D.) Furt to byla dobrá epizoda, akorát neměla takovej drive a u mě tolik nesepla jako ty tři předchozí. ()
Photo © HBO
- Vo februári 2021 Craig Mazin rozoslal výzvu na kasting pre chlapca vo veku 8-14 rokov, ktorý je nepočujúci, černoch a ovláda americký posunkový jazyk alebo černošský americký posunkový jazyk; divadlo Deaf West Theatre potvrdilo, že ide o postavu Sama. V auguste bolo oznámené obsadenie Johnsona a Keivonna Woodarda do úloh Henryho a Sama spolu s potvrdením, že Kansas City nahradí Pittsburgh. (molcan2)
- Kniha vtipov, z ktorej Ellie (Ramsey) číta, "No Pun Intended Volume Too" od Willa Livingstona, je presne rovnaká ako tá, ktorú používa vo videohre. Mimo boja Ellie vyťahovala knihu a čítala vtipy nahlas rovnako ako v tejto epizóde, pričom Joel (Pascal) reagoval podobne podráždene. Niektoré vtipy v seriáli sú dokonca presne tie isté, ktoré zazneli v hre, napríklad vtip o obálke, vtip o strašiakovi a vtip o hnačke. Craigovi Mazinovi sa páčilo použitie Elliinej knihy vtipov v hre a mal pocit, že jej zaradenie do série umožnilo efektívny vývoj medzi ňou a Joelom. (molcan2)