Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (295)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Obdivujem Poliakov, ako sa vedia vyrovnať s národnými dejinami. Točia úžasné filmy predovšetkým o holokauste, nakoniec najväčšia časť z neho sa odohrala práve na ich území. Ale tento film im nevyšiel podľa predstáv. Poznáme z histórie priebeh Varšavského povstania a jeho neslávny koniec a tak mi tento film pripomínal skôr paródiu. Veď je toľko vynikajúcich filmov o Varšavskom povstaní z ktorých dejov musí každého mraziť na chrbte. Bitka o Varšavu, 2005; Varšavské povstanie, 2005; Vízia vojny: Bitka o Varšavu, 1969; Generál Nil, 2009; Kanály, 1957; Varšavské povstanie: Zabudnutí bojovníci 2. svetovej vojny. 2004 a mnoho ďalších historický úplne presných. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Město 44 neví moc o čem vlastně chce být. Zda li pravdivá a hutně atmosferická výpověď o hrůzách, které si polský odboj prožil během nacistické okupace, nebo o stylové akční podívané, která se snaží zalíbit pokud možno všem. Jan Komasa natočil na evropské poměry rozhodně zajímavý snímek, kterému kazí dojem především jeho mnohotvárnost, která mu po úvodní půlhodině celkem drasticky podrazí nohy. [40%] ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Mám rád narušení současných představ o tom jak má vypadat „správný“ snímek z druhé světové války, proto vznik této moderní verze kvituji s povděkem. Je fakt, že Komasa měl velmi dobře našlápnuto a pokud se mu něco daří, je to zejména skvělá řemeslná stránka. Peníze do něj vložené jsou rozhodně vidět. Je to současné, cool a docela slušně se tomu daří být sexy v té vše špinavosti. Jenže samotná kostra, tedy milostné drama mezi ruinami, nemá dostatečnou sílu aby celé ty dvě hodiny utáhlo. Navíc v některých scénách (v traileru přítomné líbanky mezi kulkami) působí až sebeparodicky. Závěr je pak příliš zmatečně odvyprávěný a chybí mu ten správný tah na branku, přičemž atmosféru dohání samoúčelnou, a leckdy překvapivou (tank), brutalitou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že sa jedná o varšavské povstanie na sklonku druhej vojny, čo zrejme nie je najstraktívnejšia látka pre mladých, film je natočený sposobom, ktorý by sa mohol páčiť mladým divákom. Obsahuje spomalené zábery, šikmé uhly kamery, letiace guľky výbuchy a iné posobivé efekty. Bohužiaľ, aj nedotiahnuté scény, či vzťahy medzi protagonistami. Nuda tu však nehrozí, napriek minutáži má príbeh svižné tempo a nikto sa rozhodne nudiť nebude. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana po Polsku - jen zatímco Spielberg dokázal film dojebávat posledních 5 minut, poláci to zvládají průběžně v první cca hodině. Právě v té jim nejvíc hapruje vyprávění a viditelně ne zrovna špičkoví herci, právě tam nejvíc vadí kýčovitost a naivita (a obzvlášť schopnosti těch herců, modelových hezounů). S přibývající stopáží, množstvím krve na plátně a depresivní beznadějnosti všeho ale atmosféra stoupá do nečekaných výšin, obzvlášť když příběh už se pak soustředí jen na bezcílné putování jedné zlomené postavy. Film pak jen tu a tam trochu srazí jen bizarní pokusy o klipařinu v expresivním stylu - Bayovské slow-mo záběry bojové vřavy a drtivě realistického válečného pekla autorům jdou o poznání lépe. A samozřejmě - je to větší filmařina, než jaké kdy byli schopní Češi. 8/10 ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se ve městech Wroclaw, Walim, Swiebodzice, Varšava a Lodži Lodzkie v Polsku od 11.5 do 21.8 2013. (willy1)
  • České postprodukční studio UPP pro film vytvořilo více než 420 trikových záběrů. Od retuší současných prvků, až po kompletní vytvoření částí města ve 3D. (tomeek)
  • Vo filme je ukázaná pasivita Červenej armády a preto bola distribúcia filmu v Rusku zakázaná. (Arsenal83)

Reklama

Reklama