Reklama

Reklama

BoJack Horseman

(seriál)
  • USA BoJack Horseman
Trailer 2
USA, (2014–2020), 33 h 27 min (Minutáž: 25–27 min)

Hudba:

Jesse Novak

Hrají:

Will Arnett, Alison Brie, Amy Sedaris, Paul F. Tompkins, Aaron Paul, Minae Noji, Aisha Tyler, Olivia Wilde, Patton Oswalt, J.K. Simmons, Kristen Schaal (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(77)

Seznamte se s nejoblíbenějším koněm ze sitcomů 90. let, jen o 20 let později. Sice je to bručoun, ale srdce má z... no ze zlata přímo ne, ale něco na ten způsob. Z mědi? (Netflix)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (145)

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Titulky, hodnotenia a komentáre hlásali udalosť desaťročia - tento komentár bude aj preto trochu nabrúsenejší, než by si to BoJack zaslúžil, a bude cielený na určitú špecifickú skupinu. Podľa mňa sa to totiž v takmer žiadnom smere nevie odlepiť od doby a miesta svojho vzniku. Netvrdím, že ten seriál upadne do zabudnutia, pretože nejaké dvere predsa len otvára a nejaké žánrové konvencie predsa len prekračuje. Chýbala tomu však číra hravosť a anarchia animovaného sveta. Skôr sa mi zdá, že ide o súčasť trendu "zdospeláčťovania" animovaných seriálov a "zautentičťovania" žánru sitcom, ktorý pretrváva už od 90. rokov (a možno aj ďalej, neviem). Tá snaha o "existenciálnu ťažobu" a akúsi plnosť postáv tu vždy bude narážať na hranice, ktoré so sebou nesie zosmiešňujúca karikatúra, a tak boli aj BoJack a ostatní vo výsledku rovnako plytkí a jednorozmerní ako postavy z Dva a pol chlapa. Na druhej strane sa tá snaha o sitcom časom vytratila a zostalo niekoľko vtipných zvieracích gagov a popkultúrnych narážok (wau, aká to novosť... vitaj, postmoderna), ktoré sa utopili v redundancii. Ak sa k tomu pridá ten otravný (v tomto prípade latentný) psychoanalytický fetiš utáraných a emocionálne retardovaných amerických intelektuálov a ich snaha za každú cenu rochniť sa vo svojich grandióznych problémoch, vystavovať ich na obdiv celému svetu a robiť z nich priam generačné problémy (tú majú tvorcovia s BoJackom očividne spoločnú, keďže presne takéto sú prakticky všetky postavy), dostavuje sa u mňa dáviaci reflex. To je vlastne ďalšia hranica, na ktorú snaha o "zdospeláčtenie" naráža. Tento typ amerických intelektuálov nevie dospieť - ustrnuli v ranej puberte ako celá ich popkultúra. Smutné je, že presne títo ľudia sa vysmievajú z hlúposti a zaostalosti iných. Smutné je, že chcú meniť svet, hoci nikto príčetný by im do opatery nezveril ani kaktus. Jediné, čo som z toho seriálu cítil bola číra únava zo sveta. Akýsi neodbytný pocit, že dejiny sa skončili, točíme sa v kruhu a na ničom už nezáleží. Pocit, že všetci sme v stave depresie a niet z neho úniku. Nočná mora, že som prázdnou a plytkou postavou trápneho sitcomu, pretože práve BoJack je (chcene i nechcene) krásnou ukážkou blúdneho kruhu simulakier. Aspoň za sprostredkovanie tohto pocitu seriálu ďakujem, hoci ja sám ho nezažívam (aj keď som vyrastal v tom najhoršom type rodiny - v atomickom type). A áno - stále platí, že to nejaké dvere otvára a že je to občas milo absurdné. Len sa z toho, prosím... ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to moc neoslovilo, tvářilo se to jako další z řady "přisprostlých animáků pro dospělé". Konec první řady ale ukázal potenciál hlavních postav a fikčního světa. Nasadil k depresivní analýze života hrstky ztracených existencí žijících pod HOLLYWOOským sluncem. A té se už do konce seriálu nepustil. Seriál jde opravdu hluboko do nitra postav, postupně nabízí střípky jejich minulosti, které formovaly jejich osobnosti. Jde dokonce tak hluboko, že se kořeny jejich neštěstí nachází u prarodičů. A tato pečlivá analýza bolí nejen samotné postavy, ale i diváka. Ten sleduje smutného koně alkoholika, který se při cestě k nápravě své osobnosti akorát dostává do horší a horších situací, stahuje přitom všechny jeho blízké ke dnu s ním. Ale přeci jen je to stále napůl komediální seriál, takže kromě deprese se divák dočká i skvělého humoru. Sofistikovanějšího, i jednoduššího ( např. časté vtipy o zvířecích stereotypech). A je osvěžující vidět animovaný seriál, který se vyvíjí a všechny drobné pomrknutí vedou k něčemu většímu. Je skvěle napsaný, namluvený hvězdnými jmény, s pěknou neotřelou animací se spoustu vizuálních gagů...Co víc chtít? Nemůžu si pomoct, ale něco mi k plné spokojenosti chybělo. Zejména některé linie s Diane a Toddem, které mi nepřišly až tak nosné a jejich postavy se v některých sériích zbytečně točily v kruhu (i když to nejspíš měl být účel, tak to bylo ke sledování frustrující). A taky se to týká BoJacka, kterému jako téměř anti-hrdinovi přejete, aby se změnil, aby učinil dobré rozhodnutí...a je frustrující, když opakovaně dělá jejich opak. A mít spojenou se seriálem bolest a frustraci nepřináší zrovna pozitivní pocity. Při opakované návštěvě seriálu, při vědomosti do čeho jdu, možná seriál jako celek ocením naplno. ()

Reklama

wooozie 

všechny recenze uživatele

Fenomenální! Na začátku jsem trochu váhal, ale postupem času se z toho vyklubala naprosto geniální záležitost. Přestože to může znít velmi nepravděpodobně (animovaný komediální seriál o antropomorfním světě, ve kterém je hlavní postavou kůň, dříve televizní hvězda, nyní sotva přežívající troska), jedná se skutečně o jednu z nejpravdivějších ilustrací snad všech aspektů života. Život totiž může být zábava, ale taky pěkná svině. Některé díly jsou čistokrevná deprese, která diváka uzemní bezprecedentním způsobem (nepovedená "rozlučka" s Herbem, půlhodinový monolog na pohřbu, velká hádka s Toddem (fu*k man...), díl v BoJackově hlavě (stupid piece of sh*t), cesta ke smrti). To jsou momenty, kdy seriál dosahuje absolutního stropu quality TV. A v případě konce Sarah Lynn (a všech důsledků s tím spojených) dostane divák tak těžké emocionální dělo, že tento pomyslný strop seriál proráží. Pokud bych to měl dát do nějakého kontextu, jestliže Breaking Bad je králem hraných seriálů, tak kvalitativně na stejné úrovni je v kategorii animovaných seriálů BoJack Horseman... obviously. S01: 9/10. S02: 8/10. S03:10/10. S04:10/10. S05: 10/10. S06:10/10. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pokud jste ještě neměli tu čest, můžete si o BoJackovi udělat představu jako kříženci nihilističtějšího Californication se strukturou a animací Ugly Americans, to vše řízlé trochou Louiho. Na papíře to nezní vůbec špatně, osobně mám ale problém s tím, že to vše už chutná dosti recyklovaně a hlavně se to se mnou většinou míjí na poli humoru, což je u animované řachandy to nejpodstatnější. Vynikající Will Arnett (legendární Gob Bluth) se sice pro dabing nihilistického koně narodil, na to, aby utáhl celý seriál za zbytek mátožných postav to ale úplně nestačí. Kolem a kolem, decentní zábava, která mohla být revoluční před deseti lety - dnes zaostává o nejednu koňskou délku nejenom za svým vynikajícím současníkem, Rickem and Mortym, o klasikách typu South Park či Simpsonovi ani nemluvě. 60% ()

P.L.U.C.K. 

všechny recenze uživatele

Chápu, že většina (včetně mě) si od tohoto koňáka podle anotací slibují humor aka Family Guy nebo Morty and Rick. I když se občas objeví, tak zjišťujeme, že to není tento typ seriálu, ale ani žádného podobného. Ze začátku jsou nám informace nejasné a v seriálu se ztrácíme. Postupem času však zjistíme jakou bohatou komplexnost nám nabízí. Ne nadarmo má první série na Metacritic hodnocení 59 a druhá 90. A na tomto portálu si i zaslouženě získal sedmou příčku za nejlepší seriál za rok 2015. ()

Galerie (392)

Zajímavosti (255)

  • V Bojackově pokoji se nachází kniha s názvem „Of Mice and other Mice“. Jedná se o referenci na knihu s názvem „Of Mice and Men“ od amerického spisovatele Johna Steinbecka. (Shizle)
  • Pán Peanutbutter povedal: "Michael Vick mi dal veľmi zvláštnu ponuku." Ide o odkaz na škandál z roku 2007, v ktorom boli Vick a ďalší štyria muži odsúdení za psie zápasy. (Pat.Ko)
  • V tretej sérii sa scéna s úvodnými titulkami upraví tak, pokým čo sa Bojack prechádzal svojou obývačkou, mení z kulisy filmu "Secretariat" na scénu, ako Bojack kráča po červenom koberci na Oscaroch. (Pat.Ko)

Související novinky

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Reklama

Reklama