Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (108)

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Materiál, se kterým film pracuje je skutečně výborný. Na druhou stranu, je těžké prezentovat hrdinu, který se proslavil tím, že uměl geniálně počítat. Nabízí se srovnání s jinými filmy, kde se to zdařilo, jako je např. Čistá duše. Problém je, že takové filmy jsou často chytlavé na úkor přílišného zjednodušení a značného deformování reálného příběhu ve prospěch emocí, případně pikantní pointy. A to může u životopisného zpracování být také ke škodě. Avšak i zde bylo značně zjednodušováno, přitom však film nenabídl ani příliš ničeho, čím by si diváka získal. Celou dobu jsem se těšil, že film nabídne průhled do problematiky a tajů matematiky, i když jen samozřejmě jednodiše, popularizačně, ani to se však, až na jednu drobnou výjimku, nekoná.Válečné období se sem nakonec také nijak zvláštně nepromítne, a dále už zbývá jen samotná osobnost a duše hlavních aktérů - ovšem podaná s určitými rozpaky. A to dělá film bohužel poměrně nudným. ()

RomaS 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a pomalu vyprávěný příběh geniálního matematika, kterého pravděpodobně zná jen člověk ze stejného oboru. Vyprávění trochu sráží téměř nulový tah na branku. Je to takové unilé bez kouska nádechu dramatičnosti nebo tajemna. Je ale úžasné sledovat, jak asi myslel člověk pro kterého řeč čísel znamenala něco tak pro nás jednoduchého jako rozpoznání barev. Jenže to, že tento skutečný příběh zobrazuje člověka tak mimořádného nestačí jako jediné k dobrému zážitku. ()

Reklama

mac000 

všechny recenze uživatele

Matematických gnériu-"naturščiků" se rodí zatraceně málo. Proto je dobře, že o jednom takovém byl natočen životopisný film. A to velice dobrý film, který dokáže z matematiky udělat fascinující záležitost i pro zcela nematematicky orientovaného diváka. Hodně tomu pomáhají J.Irons a D. Patel, ale především je to sám příběh, který fascinuje. Přiznávám, že předtím jsem o S. Ramanudžanovi vůbec neslyšel, ale odteď si ho budu dobře pamatovat! ()

divak84 

všechny recenze uživatele

Matika je nudná i ve filmu, jak se zdá.. alespon pro nás, co jsme z ní propadávali na střední :) Jeremy klasicky skvělý, Dev taky v klidu, ale bohužel děj nenabízí nijak zajímavé podání... Teorie Všeho je o 40 desetinných čárek a 150 parníků dál a přitom obě látky byly limitovány skutečným dějem... Tady jsou ty indické vložky vyloženě uspávající... ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Pan Mattlák Hnědý, který režíroval tento film, by si zasloužil nakopat do prdele. S rozběhem. Protože vzít tak GENIÁLNÍ scénář, napsaný samotným životem, a natočit podle něj tak anemický, sterilní a emočně plochý film, to je svým způsobem umění. Kdyby to nerežíroval Mattlák, mohl vzniknout film, který dalece překoná i Čistou duši a probrečí ho jinak i docela obyčejný cynik. Mattlák ale vytvořil televizní inscenaci s Hallmarkovským lookem. Jaká škoda... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (2)

  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama