Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (220)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kongres zapomíná na maličkost zvanou 1. dodatek." Jako světově proslulý filmový znalec si dovolím oznámit, že jsem jméno Dalton Trumbo dosud neslyšel a jsem si jistý, že už na něj nikdy nezapomenu. A nejde o to, že napsal nejvíc scénářů ve vaně, čímž mi byl sympatický. Mnohem víc je totiž to, že stál za svými názory na dělbu zisku a proto byl komunista. Takže já jsem taky komunista? No to je fór. Sláva demokracii. Nicméně děkuji Sněmovnímu výboru pro neamerickou činnost za to, že řádně pohonil ty čarodějnice a já jsem si mohl užít trochu toho mccarthismu. Jen ten John Wayne u mě trošku klesl, ale Kirk Douglas, Otto Preminger a zejména baseballový magor Frank King si u mě docela šplhli. A nyní mne omluvte, jdu si pustit film Vrah močálu, abych zjistil, jak to dopadá, když je nejlepší postavou filmu močál. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston po Perníkovom tatkovi vyletel ako raketa a v Trumbo svoje momentálne postavenie len potvrdil. Ide totiž o ďalší herecký majsterštyk a o takmer dokonalé vtelenie do jedného z najväčších scenáristov svojej doby. Výborná životopisná dráma, ktorá sa nebojí ukázať udalosti spojené s Hollywoodom v päťdesiatych rokoch, také aké v skutočnosti boli. Za pozornosť stojí hlavne krásne vyobrazenie tej doby ako aj samotné kostýmy. Zaujímavosťou aj pre mňa sú vydarené dialógy, ktorých je tu požehnane. Ako milovník 50.rokov som si na snímke naozaj rochnil a to platí aj o známych dobových piesňach. Rozhodne by si táto snímka zaslúžila väčšiu pozornosť a oveľa viac hodnotení. Tých 80% k nej sedí, ja dávam aj viac. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Úžasný životopisný snímek, ze kterého se asi nedalo vytřískat víc. Miluji, když mě filmy takhle vzdělávají. Celou tuhle problematiku jsem nějak úspěšně ignoroval, za což se stydím. Díky tomuhle filmu se již budu dívat na celý Hollywood (potažmo USA), a zejména na tu dobu, úplně jinýma očima. Navíc snímek divákovi přibližuje přecijenom značně opojímené řemeslo scenáristiky, které pokládám na filmu vlastně za nejdůležitější článek celého řetězce. A je příznačné, že i tenhle film má velmi dobrý scénář. Navíc je tu opravdu vynikající muzika a skvělí herci. Snímku paradoxně nejvíc ubližuje to, co mu zároveň i nejvíc pomáhá, a sice, že je to vlastně klasicky střižený životopisný film podle skutečné události, a to Trumbovi přecijenom nedovoluje být ničím jiným, než "jen" velmi zdařilým počinem. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: člověk musí mít v lebce mozek, aby tento film pochopil správně a nenamířil si to, s neskonalým nadšením, příliš doleva, ale co se týče filmu: velká paráda! Výborný životopisný snímek o hollywoodské legendě a o složitých padesátkách, ...tenkrát na západě. Těm, kteří by si chtěli rozšířit obzory k tématu ještě malinko víc, doporučuji film Dobrou noc a hodně štěstí. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek z prostředí filmové branže. Upřímný, bez většího hurá je příběh Daltona Trumba natolik poutavý sám o sobě, že nepotřeboval nezbytně větší dramatizaci, než bylo nutné. Pamětihodných scén zde proto moc nenajdete. Přesto však budete vždy zvědaví, co se dalšího slavnému scenáristovi v jeho životě nepřihodí. Cranston je skvělý Trumbo. Zdůrazňuji "je", protože jeho vystupování skutečně věříte. Ve finále mu to sice na nějaká ocenění stačit pravděpodobně nebude - stejně jako film působí oproti konkurenci totiž až příliš „všedně“, ale své příznivce si zaručeně najde . ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama