David O. RussellScénář:
David O. RussellKamera:
Linus SandgrenHrají:
Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Édgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Dascha Polanco, Elisabeth Röhm (více)VOD (4)
Film Joy vypráví hodně divoký příběh jedné životní cesty hlavní hrdinky, která se dokáže postupně postavit všem překážkám a překonat mnoho různě velkých průšvihů. Joy jde tvrdě a nekompromisně za svým životním snem a řídí se především svým citem. Postupně se stává nezpochybnitelnou hlavou jak své rodiny, tak i jí založené obchodní dynastie. Joyin úspěch je spojen s jejím revolučním vynálezem, „zázračným" mopem, který se stal obchodním trhákem v oblasti úklidových prostředků. A protože každý dobrý nápad a jeho úspěch mívají i své odvrácené tváře, na Joy čekají zrada, závist a svět nemilosrdného obchodu. Z přátel se stávají protivníci a z nepřátel spojenci. A to nejen v podnikání ale i v její rozvětvené rodině. Joy ale už není žádnou naivní holkou a tak si dokáže podle vlastních představ upravit jak svůj život, tak i život své více než trochu výstřední rodiny. (CinemArt)
Já asi opravdu jen tak Jennifer Lawrence na chuť nepřijdu,protože podle mě je hodně přehodnocená a i někdy přehrává,ale zde byla docela snesitelná.Příběh o tom jak máma od dětí má sen a za ním si jde stojí za zhlédnutí pokud myslíte,že nic nemá cenu,ale kdyby to hrál někdo jiný tak by to pro mě bylo lepší :-).Už snad tradičně s ní tady hraje Bradley Cooper..:-) No za mě tedy celkově 65 % a tři hvězdy. ()
Joy aneb jak výborně hrající Jennifer Lawrence objevila kouzlo mopu a teleshoppingu. Až na tento fakt mi snímek Joy přišel jako velmi tuctový a hlavně, až moc plýtvající hereckými hvězdami. Je velká škoda, že Robert De Niro či Bradley Cooper nedostali větší prostor. Snímku také škodí přemrštěná stopáž, jelikož 124 minut je v tomto případě až moc. „Never speak, on my behalf, about my business, again.“ ()
Jenže spolehlivost k zážitku nestačí, jakkoli hlavně De Niro coby výbušně potrhlý, znovu a znovu záletnický otec titulní hrdinky zosobňuje nejzářivější z barev pestrého rodinného koloritu. Více méně zábavné momentky kolem maminky zahnívající u seriálů či exmanžela Joy přežívajícího i po rozvodu v suterénu jejího domu tvoří pouhé ozdůbky příběhu, který postupuje fádně, popisně a bez tajemství. Včetně vypravěčské role babičky, jež vzpomíná, jak už v dětství Joy „vyráběla věci“, a věčně opakuje své milované vnučce, která se v dospělosti stará o vlastní děti i zbytek rozháraného příbuzenstva, že se stále nemá vzdávat vlastních snů. Proroctví „Jednou budeš úspěšná vůdkyně“ ohlašuje předem modelovou poctu silným ženám, k níž se film prokousává řetězcem banalit o dívce z chudých poměrů, jež nakonec svého uznání došla.Přinejmenším od Russella by člověk čekal nápaditější znaky vyprávění než hrdinčiny noční můry či její názorné osvícení, když si při vytírání poraní ruku o střepy a začne vymýšlet onen „zázračný mop“. Přitom Joy vůbec není špatně natočená, prostě jen chutná mdle, usedle a barvotiskově. Vedle herců však obsahuje jeden motiv, který jí dodává šťávu: okamžik, kdy sama hrdinka, ale hlavně divák objevuje sílu, bizarní kouzlo a dobové zákulisí teleshoppingu. ()
Film o, bezpochyby, skvělé holce, která se pustila na tenký led byznysu s vlastním vynálezem, mopem, který se sám ždímá a který jde vyprat v pračce. No nikdy by mě nenapadlo, že tenhle mop někdo vymyslel a přitom je jasné, že někdo ho vymyslet musel.. :-) Nebylo to špatné, ale ty složité rodinné vztahy ve mně vyvolávaly neustálý střeh o netrpělivé očekávání, kdy už ta Joy konečně vybuchne a spráská je tam všechny na jednu hromadu. :-) Chvílemi hodně dobré, chvílemi hodně slabé. ()
David O. Russell se hodně podbízí akademikům každým filmem, ale mě je to jedno, protože ať vezme jakýkoliv téma, vždy mě dokáže zaujmout a tady opět zůstává divácky atraktivním. Potřetí se opírá o spolupráci s Bradleym Cooperem a Jennifer Lawrence a jím to spolu prostě funguje. Navíc Joy působí dost svižně, že bych ani neřekl, že má 2 hodiny. 75% ()
- Babička Joy Mimi (Diane Ladd) byla za vypravěčku příběhu vybrána až po natočení všech jejích hraných scén. (IlMagnifico)
- Také pro Roberta De Nira se jedná již o třetí spolupráci s režisérem Davidem O. Russellem. Předtím to byly snímky Terapie Láskou (2012) a Špinavý trik (2013). (Dio_Padre)
- Joy Manganová, o které film je, se podílela na filmu jako producentka. (M.B)