Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taliansky životopisný film patróna mládeže a humoru, svätého Filipa Neriho. Príbeh jednoduchého svätca a jeho chovancov bol nakrútený už v roku 1983, no stále prekvapí jeho aktuálnosť a divácka obľúbenosť. Tento legendárny dvojdielny televízny film konečne vychádza i v slovenskom znení v úplnej, nezostrihanej verzii! Hlavnú úlohu v slovenskom znení stvárnil herec Marián Labuda. „Buďte dobrí, ak môžete“, týmito slovami napomínal Filip Neri svojich mladých chovancov. Tí boli ovocím opusteného a skorumpovaného Ríma v období 16. storočia. Filip Neri sa postavil proti spoločnosti, ktorá bola zahľadená do seba. Stal sa z neho vychovávateľ detí a mládeže. Prostredníctvom veselosti, hier a dobrej nálady odovzdával mládeži základne hodnoty života. V roku 1610 ho pápež Pavol V. vyhlásil za blahoslaveného a roku 1622 pápež Gregor XV. za svätého. Je patrónom mládeže a humoru. Jeho neporušené telo odpočíva v rímskej bazilike Chiesa Nuova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

majo25 

všechny recenze uživatele

Divák očakávajúci dramatický životopisný príbeh o historickej postave sa bohužiaľ nedočká, aj keď niekoľko historických momentov sa vo filme vyskytne. V globále ide skôr o trápnu taliansku komédiu, ktorej hlavná postava je tiež vykrelená ako komik. Netvrdím, že občas sa niektoré hlašky nepodaria, ale do takéhoto filmu by patriť nemali. Ďalšou vecou je, že film, v ktorom sa vyskytuje množstvo detí, je nečakane vulgárny a tieto vulgárnosti musia hovoriť dokonca aj deti. Blbosťou je zasa prítomnosť (troj)diabla, ktorý prínaša fantizijný prvok, čo je pre takýto druh filmu neprijateľné. Odporúčam si radšej niečo prečítať o tomto svätcovi zo 16. storočia, skutočný a filmový Filipo Neri sú dve úplne rozdielne osoby. Za toto by si film zaslúžil ešte o jednu hviezdu dole. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nevěděl, co si o tomto filmu mám myslet. Jedná se o propagaci umírněného katolicismu oproštěného od nejhrubších jezuitských dogmat? Ale nakonec i Ignác z Loyoly je zde vykreslen v nějakém lepším světle, takže film skutečně asi není určen nám, vědeckým ateistům. Herecký výkon P. Leroye však nezpochybňuji a krásná byla i radostná ústřední písnička, mohly u ní být aspoň české titulky... ()

Reklama

osslik 

všechny recenze uživatele

Autentické , vtipné i tragické, bláznivé i moudré , zemité i povznášející dílo. Duch i tělo v příjemné rovnováze.... Pravdivý nadějný příběh, který žije a je škoda mu nevěřit.. Je těžké být dobrý. Ale je to možné... Filip Neri je člověk, který moc nekecá ale dělá a žije tak KRÁSNÝ ŽIVOT opravdu "OPRAVDOVÉHO ČLOVĚKA"... Tento film, na který se už po několikáté dívám stále rád( a ne sám) doporučuji. ------------------------------------- V ZÁVĚRU FILMU Neri vrací papežovi směšný stejnokroj církevního hodnostáře a za jásotu dětí si s radostí obléká své staré pohodlné hadry tj. agitka ani propaganda církevní moci a slávy to podle mého není ani náznakem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O dobrote Neriho nepochybujem, taktiež tu bolo mnoho pamätných momentov z jeho života, ktoré skrátka svojou hĺbkou sú nad mnohé iné filmy, no prišlo mi to často veľmi ľahkovážne a bol to pridlhý film na to, čo v ňom bolo. Z jeho života som sa veľa nedozvedel, akurát niečo z jeho osobnosti, je to tak príjemný film, no určite nemal na mňa tak silný dopad ako napríklad ten o Pátrovi Piovi. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, ktorý hlavne v úvode srší humorom, krásou, peknou hudbou. Výborne je navodená atmosféra 16. storočia. Rytmus sa však zhruba v strede filmu začína vytrácať a divák už len čaká, či film skončí smrťou Filipa Neriho, alebo inak. Avšak na druhej strane je snímok veľmi poučný - zistíme koľko svätcov naraz žilo v jednej epoche kresťanstva, a dokonca koľko ich bolo blízko seba. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama