Gary RossScénář:
Gary RossKamera:
Benoît DelhommeHudba:
Nicholas BritellHrají:
Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Mahershala Ali, Jacob Lofland, Sean Bridgers, Christopher Berry, Jessica Ann Collins, Gary Grubbs (více)Obsahy(2)
Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)
Silný příběh o muži, který dokázal změnit mnoho životů, zasazený do doby, kdy se toho dělo opravdu hodně, ale většinou nic hezkého. Poctivý kus filmařiny, délkou sice závratný, ale obsahem kvalitní. Ačkoli tentokrát ne oscarový, tak přesto jako vždy skvělý Matthew, kterému vizáž i venkovský přízvuk sedne. Výsledný dojem z filmu umocňuje skvěle padnoucí hudba a syrové válečné scény. Film, který skrze skutečné události popisuje, jaká to byla mizerná a podělaná doba. Tím mi lehce připomněl pár let starý třídílný klenot Hatfields & McCoys. ()
Kontroverzní pohled na muže svých zásad. Film heroicky líčí život zastánce utlačovaných (dezertéra) a manžela dvou žen žijících pohromadě. Svoboda afroameričanům a jejich útlak po dlouhá léta je nevyčerpatelným tématem, v němž je stále mnoho živých emocí. Nicméně se mi začínají tyto druhy filmů slévat v jednu rozmazanou dlouhou stopáž, s níž vyčnívá pár zvučných snímků, ale tento to není. ()
Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()
Matthew, a ty čo?? Máš pocit, že má divák problém zo spánkom?? A tak si sa rozhodol, že sa budeš podieľať na historickej dráme, ktorá bude miestami tak nudná, rozťahaná, nezáživná, až človek zabudne čo sa vlastne deje v úvode, jadre, pričom na záver z toho zíde tak prihlúpla pointa?? Ďakujem, neprosím. ()
Newton Knight sebral z Mississippi uprchlých otroků, jižanských dezertérů a nespokojených farmářek věrný šik a prapor svobody pak z bažin zdvih. I když Newton Knight mrtev jest a jeho tělo tlí, duch Svobodného státu Jones a Knightovo potomstvo však kráčí dál. Glory glory aleluja, glory glory aleluja. Dobře natočený film se silným příběhem a vhodně zvolenými herci. Jinak Free state Jones byl pojmenován po okresu, který jméno získal po mimo jiné ruském viceadmirálovi. ()
- Vo filme si mal zahrať aj herec Brendan Gleeson, no kvôli nabitému programu sa úlohy zriekol. (MikaelSVK)
- Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)
- Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)