Reklama

Reklama

Policie Modrava

(seriál)
  • Slovensko Policie Modrava
Česko, (2011–2022), 37 h 38 min (Minutáž: 54–66 min)

Tvůrci:

Jaroslav Soukup

Režie:

Jaroslav Soukup

Hrají:

Soňa Norisová, Filip Tomsa, Jaroslav Satoranský, Matěj Dadák, Zdeněk Palusga, Jan Monczka, Jaroslava Stránská, Michal Holán, Jana Boušková, Martin Davídek (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou seriálu TV Nova Policie Modrava je zkušená kriminalistka Jana Vinická v podání Soni Norisové, která z osobních důvodů přichází z většího města na venkov a přijme uvolněné místo velitele policejní stanice na Šumavě. Musí se však vyrovnávat s počáteční nepřízní místních policistů, kteří se nemohou smířit s tím, že jim velí žena. Jana je vtipná, inteligentní a má veselou optimistickou povahu se smyslem pro humor. Tak se snaží řešit i jednotlivé kriminální případy, které se odehrávají v jejím regionu. V každé epizodě řeší Jana nový kriminální případ, na jejichž pozadí prožívá i soukromé vztahy. Děj doplňují svérázné a někdy i humorné figurky horských obyvatel. Mísí se v něm napětí a tajemství s lidskými osudy a to vše v autentických reálech a exteriérech Národního parku Šumava. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (30)

Policie Modrava (2011) 

Dá se toho zkritizovat hodně, ale proti ČT Vraždám v kruhu je to superrealistické veledílo. Jistě, Kašperky jsou malinké městečko a schválně by mně zajímalo, kolik a zda vůbec tam nějaká PČR je, dokonce bych si myslel, že nejbližší kriminálka je v Plzni, netušil jsem, že "obvoďáci" vyšetřují vraždy a ta koncentrace zločinů hladce překonává jak Honduras, tak brazilská favelas. Jenže - je to klasický princip detektivek (viz. zde zmiňovaný Midsommer), aspoň zde není žádná slečna Marplová (na kterou se vraždy lepí jako moli na pásku), je ctěn charakter žánru, příběhy mají logiku, herci hrají slušně, většina story je dobře vypointovaná (chytrolíni, co tady tvrdí, že je hned jasné, kdo je vrah, jsou vedle jak tak jedle a dělají se jenom zajímavými za každou cenu), občas potěší nějaká ta nečekaná story (mrtvý manžel zastlaný v posteli kvůli pár důchodům, zlodějíček skrývající se v žumpě či tandem Medvecká - Boušková...), není to přehnaně dlouhé a díky té Šumavě se na to prostě příjemně kouká. Pravda, není tam žádné "poselství", neřeší se tam žádné celospolečenské problémy ani tam není za každou cenu kritika (většinou zcela falešná) doby, jak nás oblažuje v každém svém počinu komunista Svoboda. Takže komerční zábava, která není odfláknutá, na nic si nehraje a snad proto si zaslouží rozhodně víc, než těch šedesát...... ()

Za lepších okolností (2011) (S01E01) 

Díl až zas tak špatný nebyl, na to že se jednalo o "jedničku". Monczka byl nesympatický celou dobu trvání seriálu, je prima že Paluszgovo chlastání a mlácení Taťjány Medvecké brzy skončilo a tak zůstává otázka, jestli si pacahtel opravdu myslel, že když to má zavražděný za "pár", tak je možné ho bez zábran poslat na onen svět o pár měsíců dřív a ty peníze použít sám. Tady je přesně ten případ, kdy vrah by si zasloužil oprátku, protože i když pod tlakem, takhle může uvažovat jenom psychopat. A ti jsou jak známo nenapravitelní. ()

Ranč (2015) (S01E02) 

Jak píše rakovník, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. V tomto případě na tohle dojede Petra Vitázková. Troufalce bych chtěl připomenout, že koně nezabil Vydra, ale ona. V nejlepším úmyslu. Takže jediní dva šmejdi byli ten koňák, co Vydrovi Vitázkovou obhospodařoval a hlavně ten pojišťovák. Perfektně vybraný pro mě neznámý herec. ()

Letenka do Ria (2015) (S01E03) 

Je zajímavé, jak vrah všechno podřídil své zalibě a neohlížel se na nikoho. A kdo se chová takhle, podtrhne každého. Podrthne a zneužije. Jinak zmínka o Holanďanech "investujících" do turistického ruchu na Šumavě je dodnes docela znepokojující záležitsot. Jedná se o to, že Holanďané jdou přes mrtvoly (nějaká krajina, památky apod.) je nezajímá, hlavně když s minimálním úsilím získají co největší zisk. Pod Šumavou je navíc spousta zlata a oni skupují pozemky s tím, že neustále hledají cesty, jak se k tomu zlatu dostat. Hnusná marína na Lipně je taky jejich majstrštyk, rekreace pro chudé Holanďany a bohaté Čechy... ()

Reklama

Případ Strnad (2015) (S01E04) 

Bohužel, takhle to většinou vypadá ve skutečnosti. Žádná spiknutí, dramata, thrillery, ale obyčejné motivace a  - náhody. Špatné i dobré. Rozhodně lepší, než přespekulované zápletky s šílenými zvraty, skandinávsky "temnými" pseudopsychoanalatickými momenty. Když to i na základě tohoto dílu celkově porovnám s třeba kriminálkami ČT, tak rozhodně mnohem lepší než ty případy Matáska a Preisse, daleko lepší než Kriminálka Plzeňa lepší i než České Budějovice. A to nemluvím o monstrozním projektu v koprodukci ČR/PL/UA Princip slasti. Detektivka je "jenom" zábava a jak vidno, také pro některé místní "honajzy", ale trochu jinak. Vyblijou tady svoji genialitu a předvádějí, jací jsou pašáci...ve skutečnosti zakomplexovaní jedinci, kteří si léčí svoje problémy a vědomí naprosté bezvýznamnosti a nezájmu ostatních. Tady je to, jak píše rakovník, pohodička včetně té legrační pointy na konci, kdy vám vrtá hlavou, jestli pan architekt prachy odevzdal a nebo ne...minulý týdem jsem viděl po dlouhé době Pěsti ve tmě, jedno z nejlepších retro filmů, které u nás byly natočeny. Jsem rád, že se jejich režisér po všech těch trapárnách typu Meixnera a Dagmary přece jenom zvedl nahoru tímhle podle mě povedeným seriálem. ()

Mrtvý v řece (2015) (S01E06) 

Jeden z těch silnějších a celkem i realistických dílů a skvělá Jana Hubinská. Střízlivost, se kterou zahrála týranou ženu byla pozoruhodná. Zajímalo by mě, kolik by asi tak nakonec dostala. Něco asi čekalo i její dceru. Tam by to snad vyřešila podmínka. Je zásadní rozdíl mezi touhle vraždou a tím, jak v prvním díle zcela cynicky řešil onen fotograf svoje dluhy. Nakonec ta ostuda, které se bála ji dostihne až po návratu domů. I když možná ne, tuhle situaci by lidé měli pochopit, nebo se o to alepoň pokusit. A že ji Soňa Norisová nechápala? Zrovna u člověka její profese je empatie velice důležitá, protože jí pomáhá v práci. Není to zdaleka jediný díl, kdy s vrahem (vražedkyní) soucítíte. ()

Kovbojův návrat (2015) (S01E07) 

Slabší díl. Stěží tři hvězdy. Moc náhod a pak ještě jedna věc. Soukup asi nemá v lásce mladší a atraktivní herečky. Proč tady musela hrát zlodějku Markéta Frosslová? Proč v jiném díle nechal zavraždit Anetku Krejčíkovou a jinde Zuzanu Kajnarovou? O Soně Norisové se dá říct, že jí tu její komisařku veřím mnohem méně, než onu bláznivou spisovatelku ve srovnatelném seriálu Primy V.I.P. vraždy a její milostné bloudění je směšné. Za trapáka seriálu bych ale prohlásil bez velkých rozpaků a přemýšlení (jako dlouholetý hokejový fanda) onoho experta Pospíšila z Pardubic, který tady předvádí šmíru okresní kategorie a jako expert patří společně s Antošem mezi největší žvanily, na kterých je vidět, že byli jenom průměrní hokejisté. ()

Vražda za úplňku (2015) (S01E08) 

Nebylo to špatné. Ta rafinovanost Simony Postlerové byla zajímavá. Jenom asi nedomyslela, že jí udělají ve špitálu odběry a zjistí, jak to opravdu bylo s těmi léky. Ale promyšlené to měla dobře. Kdyby to dopadlo, sebrali by jí řidičák (pokud se tak už nestalo) a za nějaký ne dlouhý čas v psychiatrické léčebně by byla zase doma... ()

Cigaretový kouř (2015) (S01E09) 

Zase nějak tak obyčejný (nemyšleno jako odsuzující), až čapkovský příběh... ()

Případ kocoura Mikeše (2015) (S01E10) 

Jelikož bytostně nesnáším Rázlovou, díl se mi líbil. Hláška, jak se tady krade zrovna od ní seděla, stejně jako ta nadřazenost podvodnice, která si myslela, že nad ní není a může všechno. Líto mně nebylo ani tak vraha, ale jeho matky...ale kdyby vás nebo někoho vašeho blízkého zabil podobný blázen, stejně byste ho k smrti nenáviděli...holt nejsme ti správní havloidní humanisté, ale obyčejní lidé, kteří si leckdy s obavami připustí, že tohle by se mohlo stát i mně... ()

Čertův mlýn (2015) (S01E11) 

Velmi povedený díl. Drzost podvodníků dokáže zmást i celkem inteligentní lidi. A nejvetší hlína je, když malého podvodníčka sejme větší podvodník. Havárku auta, ve kterém jela Ivana Jirešová prý natočili na první dobrou. Líto mě bylo podvedených důchodců, oba podvodníci dostali, co si zasloužili. ()

Pohřešovaná (2015) (S01E12) 

Jeden z nejlepších dílů. Zuzi Kajnarová je tady velmi vyjímečně za oběť, ale ve své malinké roličce zavražděné předvede, že umí být taky pěkná štěkna a figurkou dílu je Oldřich Vízner. I takoví cvoci stále ještě existují, i když někteří tydýti je ve své bublině nepotkávají, proto si myslí, že už nejsou. Jinak tatík se synem Potůčkovi byli přesně taková ta maloměstská honorace. Snad málokdy jsem cítil takové potěšení z výprasku, jako když mladej Potůček dostal pořádnou nakládačku. Nakonec, stejně jako ve většině dílů jsou ty motivace i story celkem realistické, svého času Soukup někde psal, že se jedná o zpracování příběhů na základě skutečných událostí za hodně dlouhé období. Takže spokojenost a bez uzardění čtyři hvězdy. ()

Vražedné esemesky (2015) (S01E13) 

I takoví blázni žijí mezi námi. Je jejich víc, než si myslíme, ale problém je, že jeden z nich je schopen se chovat tak, jak tady předvede vrah. Vzpomněl jsme si na ŠVejka a jeho hlášku - von byl levoboček, zametal ulice, ale nechával si v hospodě říkat pan hrábě, protože jeho otcem byl nějakej šlechtic a máma byla proodní asistentka. ()

Jak málo stačilo (2015) (S01E14) 

Další kvalitní a příjemný díl. Obě slečny z hotelu byly dost podnikavé, jednu to stálo život. JInak i sebevraždy se vyšetřují jako vraždy, takže by asi patolog i balistik rychle zjistili, že o sebevrždu nemohlo jít ani náhodou. Ale vrazi byli opilí, takže tohle neřešili. Velký auťák a ještě větší ego...zajímalo by mě, jak to uhrál u soudu ten, co nestřílel. ()

Blondýnka na hřbitově (2015) (S01E15) 

Docela dobrý díl. Na druhou stranu, jak už bylo ukázáno v kultovních (to nemyslím ironicky) Případech 1. oddělení, ono není až zas tak těžké vraha vypátrat, jako mu to dokázat. Zvlášť když to nikdo nemá napsané na čele. ()

Případ ukradené krasavice (2015) (S01E16) 

Myslím, že kdyby nebylo poněkud trapné svatby na konci, která připomínala stupidní hromadné závěry Dietlových seriálů (hlavně těch nějznámějších), jednalo by se o jeden z nejlepších dílů. Málokdy je člověku líto vraha, jako v případě vysloužilé hadí ženy a málokdy člověk cítí takové uspokojení, jako v případě onoho namachrovaného zlodějíčka odkudsi z Francie (jeho hláška - Jak se říká u nás v Alsasku, krade jako Čech ukázala přesně, jací lidé hází podobnými perlami a nemusí se jednat o zloděje...), choval se jako idiot a jeho dotazy na ukradené auto, fabulace s fotoaparátem a jeho snaha popovídat si se zloději vlastního auta byla natolik okatá, že by asi ti policisté pochopili, i kdyby tam nebyl ten oslí můstek v podobě firmy dodávající vzduchotechniku do hradu, kde krádež proběhla. Jinak ta mrtvola na korbě auta a způsob jak se tam dostala, byl mnohem realističtější, než nějaké řezaní, rozhazování po popelnicích nebo házení do vody, i když i to se stalo. Takže osmdesát. Ono zbavit se mrtvoly, zejména po vraždě v afektu je asi nějak podobné, jako to bylo tady. ()

Nehoda (2017) (S02E01) 

Trochu slabší díl, ale v pohodě koukatelný. Děkuji filmfanouchovi, že zaskočil za nepostradatelného Honajze. A že nám dal najevo, jak je in, frí a kůl...jinak motiv černé vdovy (Modrava po ní docela jede) je včeských poměrech docela málokdy používaný motiv. A ještě navíc, když to ve finále ani černá vdova ve skutečnosti není. ()

Případ u Dračí skály (2017) (S02E02) 

Díl dobrej, Stacha mám zafixovaného jako operativce z Případů 1. oddělení, ale zvládl dobře zahrát i člověka z opačné strany barikády. Líbil se mi ten penzionek a hlavně mě dostala ta akce se schováváním peněz. ()

Magická síla (2017) (S02E03) 

Smutný díl (díky závěru), zabitej dostal, co zasloužil, jenže to odnesla vražedkyně. Potěšila mě maličkou rolí rosnička z Ostravy (Dobré ráno) Vendula Fialová. Jinak to byla taková mírná variace na Guru Járu... ()

Sestřička (2017) (S02E05) 

Skvělý koment GS58, mám to nastavené stejně. Sorrow nám tady zase předvádí svoji vysokou inteligenci, čímž dokazuje, jaký je mimoň. jen tak na okraj, dělal jsme u jedné firmy a že je prostor vstupu do firmy a počítač s prezencí monitorován kamerami si nás za deset let všimlo z osmdesáti lidí snad pět...Ten serál ukazuje, že lidé jsou v zásadě dost prostodušší a když je problém, na ketrý nebyli připraveni, jsou schopni plácet neuvěřitelné blbosti. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama