Film představuje kapitolu z Ježíšova (Ewan McGregor) života, a to čtyřicetidenní pouť pouští, kde sa modlí, potkává se s Ďáblem a bojuje s ním o osud rodiny v krizi. Tento souboj představuje dramatickou zkoušku Ježíšových schopností. (Bontonfilm)
Čistý neutrál, 50 na 50. Rovnako by to snáď vyšlo, keby to bolo natočené o nejakom roninovi (samuraj bez pána), ktorý chodí kade tade a tiež nemá do čoho pichnúť. Ja si dokonca myslim, že to boli zbytočne vyhodené prachy- táto snímka. Nevravím, že to bola chujovina, ale poznám lepšie filmy o pustovníkoch, ktoré vám zostali ležať v hlave ešte dlho po tom, ako sa skončili záverečné titulky... ()
V první řadě zjišťuji, že mám méně a méně rád náboženské příběhy, a to i takové, které se věnují postavě Ježíše celkem realisticky, i když zároveň trochu fantaskně, jako je tomu v tomto případě. Ta fantasknost ale plyne z toho, jak se snímek snaží vstoupit do jeho duše. Zadruhé je tenhle film prostě umělecká nuda. A toť vše. ()
Měl jsem pocit, že to má být dobrodužnej film o poutníkovi v pouštích. Úplně mi ušlo, že to má být jedna Ježíšova kapitola. Příběh je vyprávěn až moc stroze a vlažně. Není tam moc šance nějak uchvátit diváka neznalého náboženství a věcí kolem. Sice jsem neměl problém to dokoukat, ale není to prostě úplně pro každýho. ()
Ewan McGregor zde konečně hraje pravého Ježíše a dle očekávání výborně. Proti jeho herecké dvojroli nelze nic mít, horší je to však s obsahem. Na ztvárnění Krista mi zde nezáleží, tvůrci měli volnou ruku a udělat z něj nerozhodného kazatele v poušti je zajímavý nápad, finální zpracování mi ale nesedí. Vše vypadá, jako by měsíc v poušti Ježíši nic nedal a nějakou vnitřní renesancí si prošel až během oněch Last Days in the Desert, kdy se setkal s rodinou v krizi. Zde by možná bylo zajímavější popsat vnitřní rozpory postavy a jeho střet s ďáblem/svým špatným já, který je ve filmu prezentován. A samozřejmě, divák to může brát tak, že poustevničení o samotě nemá reálně žádný smysl a skutečné zkušenosti se získávají kontaktem s lidmi a pomocí jim, toto je ale nereálná nadinterpretace a film takto nijak nevyznívá, což je dobře i špatně, protože přestože pak film není znehodnocen nějakým zbytečným poselstvím, či myšlenkou, tak na stranu druhou nám její absence nedává důvod tento film vidět. ()
Viacmenej filozoficko-poetický film. Námetovo to nebolo zlé, ale dejovo neskutočne strnulé a nevýrazné. V tom mori lyriky bolo tých dialógov naozaj veľmi máličko, a to je obrovská škoda. Najviac zo všetkého ma bavili rozhovory medzi Ježišom a chlapcom, to bola radosť počúvať. Kiežby sa to nieslo skôr v nejakej epickejšej rovine a s viac dialógmi. Ale asi bol režisérsky zámer to ponechať v takomto lyrickom tempe (bohužiaľ). ()