Kamera:
Takeo OgiwaraHudba:
Jukari HašimotoHrají:
Džun'iči Suwabe, Mamiko Noto, Rie Kugimija, Rie Murakawa, Micuki Saiga, Jóko Hikasa, Ami Košimizu, Aja Endó, Marija Ise, Kanami Sató, Saori Seto, Júko Gibu (více)Epizody(12)
Wataši wa suki o akiramenai (E01)
Kono mi ga cukite mo jurusanai (E02)
Tómei na araši (E03)
Wataši wa kiss ga moraenai (E04)
Anata o hitoridžime šitai (E05)
Cuki no musume to mori no musume (E06)
Wataši ga wasureta ano musume (E07)
Hako no hanajome (E08)
Ano musumetači no mirai (E09)
Tomodači no tobira (E10)
Watašitači no nozomu koto wa (E11)
Jurikuma araši (E12)
Před mnoha lety vybuchl ve vesmíru asteroid Kumaria. Výsledkem byl meteorický déšť, který dopadl na zemi a z nějakého důvodu ovlivnil zdejší medvědy tak, že povstali a zaútočili na lidstvo. Během války medvědi požírali lidi a lidé stříleli medvědy, což vedlo k rostoucí nenávisti mezi těmito druhy. Vše bylo ukončeno vztyčením vysoké "Zdi vyhynutí", která oddělila medvědy a lidi a nastal čas relativního klidu... O několik let později ve městě lidí studentky Kureha a Sumika spatří kvést na záhonu u pozemku školy květinu "Yuri". Dívky jsou nejen kamarádkami, ale spojuje je pouto mnohem silnější a místo, kde květinu spatří má pro obě hluboký význam. V tomto okamžiku se rozezní poplašný signál značící, že medvědi útočí na lidský svět, ale jsou to opravdu ti medvědi zpoza zdi? Jedna záhada vede k další a opona příběhu Yuri kuma arashi se otevírá... (Jeoffrey)
Tomuhle můžu s čistým svědomím napálit odpad a taky to udělám. Důvod si můžete vybrat, ale já bych řekl že stačí jeden, epizoda první. Yuri mi nevadí, ale dlouho jsem neviděl něco tak zmršeného ve všech směrech. ()
V roce 2015, kdy Yurikuma Arashi běželo jsem o něm napsal, že je to takový Attack on Titan pro lesbičky. Anime mělo totiž tu smůlu, že vyšlo zrovna v době, kdy byl internet plný lidí bojujících proti přerostlým titánům, hmyzu a všelijaké jiné havěti a tak mě medvědi sice zaskočili, ale říkal jsem si, že v téhle době to nic originálního prostě není... Co mě ale tehdy překvapilo bylo, jak moc přeslazené to bylo a hlavně také jedna konkrétní snová scéna s olizování květů. Tohle mě už tehdy odradilo a (já anime hned dropnul po prvním díle) i po těch letech mě to nejspíš odradilo znovu. Tehdy jsem nevěděl, co co znamená a po pravdě to nechci pitvat a zjišťovat asi ani teď. Takže i když medvědi nejsou medvědi, zeď není zeď a lízání okvětních lístků nejspíš také něco znamená - ani napodruhé jsem víc jak jeden díl nedal. Zkrátka stejný příběh jako v roce 2015 a stejný příběh jako u mého předchozího komentáře . Drop po 1. díle (2x) ()
Ikuharovo pojetí yuri/shoujo-ai/GL/ať-už-si-nazvete-jakkoliv žánru, které kritizuje nejen zobrazování/fetišizaci lesbických vztahů a celkový přístup společnosti k nim (nejen) v Japonsku, ale i problém obecného škatulkování a myšlení stáda. Ale to z jediného dílu samozřejmě nepochopíte, pokud si o celém seriálu už dřív něco nezjistíte a tím spíš pokud nejste s Ikuharou moc obeznámení, neb on to na začátku svých děl se symbolismy rád přehání (ne, medvědi opravdu nejsou medvědi), ale postupně je začne vysvětlovat a jeho příběhy i postavy jsou vždycky neskutečně vrstevnaté, a proto ho není dobré hned na začátku odstřelit, když hned z prvních scén nepochopíte, co se snaží říct. A to platí i tady - první 3 epizody jsou velmi náročné na překousnutí, ale od 4. se to zlomí, od takové 8. už se díváte na úplně jiný seriál a poslední 3 epizody jsou pak přímo skvělé, vrcholící naprosto perfektním posledním dílem. Jinak je tady opět spousta zajímavých myšlenek a nápadů a nějaké ty emoce, ale bohužel také dost hluchých míst a ani postavy si mě nedokázaly získat tak, jak by měly. Prostě má to svoje klady i zápory a za mě tedy ve výsledků "yuri appoved" a zlatý střed 6/10 ()
Photo © Tokyo MX