Tom HarperScénář:
Andrew DaviesKamera:
George SteelHudba:
Martin PhippsHrají:
Paul Dano, James Norton, Lily James, Adrian Edmondson, Aisling Loftus, Greta Scacchi, Jack Lowden, Tuppence Middleton, Aneurin Barnard, Jessie Buckley (více)Epizody(6)
V období zuřící války mezi Ruskem a Napoleonem se může život pěti aristokratických rodin navždy změnit... Ocitáme se v Rusku roku 1805. Francouzská armáda pod Napoleonovým velením vtrhla do Rakouska a nyní ohrožuje Rusko. Pierre Bezuchov, představitel ruské šlechty, se netají se svými politickými názory a podporou francouzského vojevůdce, což se zdejší společnosti příliš nelíbí. Andrej Bolkonský, Pierrův nejbližší přítel a dědic jedné z nejurozenějších ruských rodin, chce získat slávu a povýšení v carské armádě čelící Napoleonovi. Nataša Rostovová pochází z nižší šlechtické rodiny, je to veselá i hloubavá dívka hledající své místo ve společnosti. Příběhy našich hrdinů se odehrávají na pozadí vojny a míru. (Filmbox)
Když Britové točí podle ruské knižní předlohy... tak to, bohužel, dopadne většinou strašně britsky. Což o to, kamera je skvělá, hltáte každý záběr, herci hrají výborně, ale už to není příběh z Ruska. Je to příběh možná tak z východního pobřeží Anglie, ale víc na východ už se ve své adaptaci Britové prostě mentálně posunout nedokázali. A bojím se, že se v tomto ohledu ani moc nesnažili. Což o to, kvituji s povděkem, že se rozhodli adaptovat tak vrstevnaté a složité Tolstého dílo, dobově jsou místy i přesní (Čechy bude nejvíc do očí bít jejich ztvárnění bitvy u Slavkova), ale obsah se trochu podřizuje formě. Je to krásný příběh z počátku 19. století, ale ne z Ruska. Ani zdaleka ne z Ruska. A právě to seriálu tak strašně chybí k dokonalosti. S tím by se dalo odpustit osekání dějových linek až na kost, tak, že se dá stěží zorientovat v tom, kdo je kdo, čím co kdo sleduje a proč se chová, jak se chová. Nejhorší na tom je, že kdyby seriál udělali delší, mohl by paradoxně být mnohem zajímavější a herci by daleko víc mohli okusit a třeba aspoň zkusit napodobit ruskou duši. 70 %. ()
Parta Britů a Amíků si hraje na Rusy, ve stručnosti řečeno. Raději jsem měl znovu sáhnout po verzi z roku 2007, tam je odlesk originálu více patrný, byť byl také natočený v US. Po prvních dvou dílech jsem nechtěl ani dokoukat, pak se to zlepšilo a nakonec fajn adaptace, i když... Nejvíc tomu uškodil Paul Dano, z Bezuchova udělal nevýrazného hňupa, jeho komplikovaný vztah k první manželce byl zjednodušený do podoby pokleslé telenovely. ()
Nevím proč by měli Briti točit slovanskou verzi. Vždycky mě bavilo sledovat, jak je vnímaný například Švejk nebo Zámek v zahraničí. Ta autorská licence je prostě nutná (nehledě například na to, kolik překladů do angličtiny existuje a jak se liší v rozsahu). Jak je vnímán například Zelenkův film Karamazovi v Rusku? Jak vnímají v UK naše adaptace Shakespeara? ___ Daviesova verze je jasná a dobře vystavěná. Občas se nevyhne několika obezličkám (najdeme tu hned několik zvídavých Karásků), ale celek funguje a v každém z dílů najdeme alespoň jednu dechberoucí scénu. Funguje i obsazení, ze kterého vyčníval Broadbent a Dano - přestože byl typově velmi odlišný od Bezuchova v předloze. Neztratí se ani další, jmenovitě Burke, Norton a samozřejmě ani Lily James. __ Málem bych zapomněl na klasické povzdechnutí, že od Bylo nás pět u nás nevznikla jediná povedená "adaptace klasiky". A to už je přes 20 let! ()
Opravdu mi vadilo, jakým způsobem se scénář a rozpočet vypořádaly s naprostou většinou první části názvu, klíčové bitvy se odehrály prakticky mimo kamery, o požáru Moskvy jsem psal už v komentáři k šesté epizodě, a mé hodnocení by tedy mělo být nižší, ale zpracování romantického dramatu mě na druhou stranu potěšilo, Paul Dano zahrál podle mě úplně geniálně, jen jsem z toho necítil typickou ruskou náturu. Celek se mi ale každopádně líbil, přestože si tvůrci mohli více vyhrát s detaily. ()
- Natáčelo se v Litvě. (SimpanzJi)
Jedna z největších knih všech dob a totální literární klasika ruské literatury, kterou obecně považuji za extrémně vydařenou, dostala svoji seriálovou adaptaci.. A hodně rychle poznáte, že jde o britskou adaptaci, jelikož nádech celého seriálu je hodně podobný ostrovním seriálům jako třeba Panství Downton, a skutečně někdo kdo by chtěl vidět pořádné syrové Rusko si musí nechat zajít chuť.. Ovšem to nic nemění na tom, že se tenhle britský duch v ruském prostředí zatraceně podařil. Tolstého čtyřdílná románová epopej, které se zde stala předlohou je jedno z mála děl, kde vidíme období napoleonských válek z druhé strany, kdy není Napoleon brán jako ten dobrý, nýbrž jako tyran, který svrhl fungující absolutistickou vládu a pokouší se o anarchii. Tohle bylo pro většinu tehdejší Evropy zcela nepřijatelné, a tak pro vládnoucí rody nebyl větší problém se spojit a diktátora porazit.. Tolstoj se ve svém nejznámějším díle soustředí na ruskou společnost té doby a různé pohledy na nastupující konflikt. Sledujeme tak řadu postav, které mají na Napoleonovo snažení odlišné názory a současně snažení pěti ruských rodin, které se snaží různými způsoby ze situace těžit, anebo se jí jen nechávají unášet.. V podstatě přeskakujeme mezi životy několika ústředních hrdinů, z nichž někteří se snaží prosadit svého vyvoleného a druzí se připravují na válečné tažení.. Sledujeme intrikářské manipulování, boj za svoje osudové lásky a to vše protkané surovými bojovými scénami v tažení na francouzskou armádu.. Z postav zaujme především životem ztrhaný Paul Dano jako Pierre Bezuchov, jehož ztrápené a romantické vystupování jsem zbožňoval, dále přední vojenský a šlechtický synek James Norton coby Andrej Bolkonskij, skrze něj sledujeme trápení armád na frontě a válečná traumata ruských občanů ovšem jako postava mi přišel chladný a na závěr sluníčko celého projektu Lily James jako půvabnou Natašu Rostovovou, která naivně a zmateně touží po lásce.. Každý z nich si po celý čas prochází zmatením a zklamáním z lásky, až skoro ztrácí víru.. Ovšem skoro každá další postava měla něco do sebe a minimálně plnila svůj účel, i když mě některé z jejich i třeba nečestných rozhodnutí příliš netěšila.. Vojna a mír dokázala zaujmout ve velkolepých válečných scénách (na takový seriál hodně nadstandartní) a současně téměř každou dialogovou výměnou ústředních postav.. Tahle Vojna a mír možná nemusí potěšit každého, i přesto že je daleko živelnější než většina podobně laděných britských seriálů, ale rozhodně stojí za pozornost. Dokáže totiž být správně romanticky laděná, učarovat velkolepostí bitev a nahnat pochybnosti nad chováním ruských nebo francouzských vojsk.. Fakticky docela přesné, i přesto že s patřičnou dávkou romantizace anebo realizmu, jak se tvůrcům hodilo.. Nádherná výprava a šikovně poskládaná příběhová mozaika se tak starají o jeden z nejpříjemnějších mini-seriálů, co jsem měl možnost vidět.. //Nejoblíbenější postavy - Pierre Bezuchov (Paul Dano), Nataša Rostovova (Lily James) a Marie Bolkonskij (Jessie Buckley). 90% () (méně) (více)