Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdo měl někdy doma puberťáka, který jel v "pohnutém" období jako Třináctka, bude jistě tolerantnější jak ke scénáři, tak k nerozhodné režii a "vychutná" si to v napjatém očekávání až do konce. Nominace Holly Hunter je na místě. Matku, v jejíž tváři se zračilo od "mám jí zabít a udělat si novou?" přes "kde jsem to posrala?" až po lavinu lásky k mámině holčičce, která se proměnila v cizího člověka, zahrála mistrovsky. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nevěděla co k tomuhle filmu napsat. Jako mladší jsem ho zbožňovala. Teď jen dodávám, že Traycyina máma, je jak se říká "máma za všechny prachy". A konec filmu, je vážně krásně optimisticky smutný, jestli se to tak dá říct. ----"I love you and your brother more than anything in the world. I would die for you, but I won't leave you alone right now."---- ()

Reklama

Natabar 

všechny recenze uživatele

Film se snaží co to dá, ale kde nic není, ani smrt nebere. Aneb - zdánlivě silné téma je ve skutečnosti jen sledováním jedné komplikovanější puberty - a tudíž není v ničem zvlášť překvapivý, natožpak aby dokázal člověka zatlačit do židle a přilepit k obrazovce v nedočkovém vyhlížení, kam se příběh bude ubírat. - Jediné podstatné plus je Holly Hunter. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +Evan Rachel Wood a Nikki Reed, jejich herecké výkony, občas je to slušně vyhrocené -hudba mohla být lepší, rozhodně mě to nijak nerozhodilo///Už když jsem ten film viděl poprvé, tak mě trošku zaujal. Víc mě ovšem zaujaly zmíněné herečky, kvůli kterým jsem se na to podíval podruhé. Občas je děj zajímavý a vyhrocený, jindy mi příšel docela cizý nebo nezajímavý. Každopádně bych v takovém prostředí nechtěl (nemohl) žít. K dokonalosti snímku jeětě hodně chybý, ale to není až tak důležitý. Důležitý je, že jednou skončí a s ním i ta depka. Už se vážně nemůžu dočkat, až bud mít třináctiletou puberťačku, doufám, že tento film jí nebude inspirací./// Celkem 71%/// ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Evan Rachel Wood byla za tento snímek nominována na Zlatý globus. (Terva)
  • Vanessa Hudgens v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Film je příběh samotné Nikki Reed, kterou ve filmu ztvárnila herečka Evan Rachel Wood. (TheVerczaaa)

Reklama

Reklama