Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Natabar 

všechny recenze uživatele

Film se snaží co to dá, ale kde nic není, ani smrt nebere. Aneb - zdánlivě silné téma je ve skutečnosti jen sledováním jedné komplikovanější puberty - a tudíž není v ničem zvlášť překvapivý, natožpak aby dokázal člověka zatlačit do židle a přilepit k obrazovce v nedočkovém vyhlížení, kam se příběh bude ubírat. - Jediné podstatné plus je Holly Hunter. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jistě velmi zajímavý film. Tak úžasně syrový, chladný a odtažitý. Měl jsem v průběhu filmu pocit, jako bych byl zkoušen, kolik toho ještě vydržím a jestli dokážu film dokoukat až do konce, nebo ne. Jedna psychika deptající scéna za druhou, tohle je docela náročná záležitost a nevím, jestli by jí každý snesl. Navíc dívat se na to před spaním také nebylo nic potěšujícího. Ale těžko říct, jestli by se tohle mohlo stát i v reálu. I když Amerika je země neomezených možností, takže proč ne. Někdo by také tento film mohl brát jako návod matkám mladých dívek, čeho se vyvarovat. Ale jako film je to kromě zajímavé výpovědi o kritickém věku třinácti let také docela psychická deptačka, kterou doporučuji jen těm nejotrlejším. A proč jsem se rozhodl pro tři hvězdičky? Důvodů je několik. Film se opírá o důvěryhodné herecké výkony, temné nebo nevýrazné barvy, a samozřejmě scénář. A právě herecké výkony a vhodně zvolená scénografie je to, proč volím tři hvězdičky. Scénář je zajímavý, to bezesporu, ale není natolik excelentní, abych zvýšil hodnocení. Každopádně Holly Hunter jako starostlivá matka, jež je deptána svou dospívající dcerou mi navždy utkví v paměti stejně jako Evan Rachel Wood v roli nezdárné a neposlušné dcery. Jedná se o zajímavý filmový zážitek, ale rozhodně ho nesledujte, pokud jste zrovna v rozverné či dobré náladě, protože tenhle vám jí veškerou sebere už po polovině filmu... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna drama, ktora chcela ukazat zivot rozvedenej rodiny a problemy deti v case puberty, kde tema sex, drogy a nasilie su na dennom poriadku a teda i zniceny vztah matky a dcery. Jedine agresivna kamera mi trosku vadila, ale herecke vykony boli skvele a to nielen Holly Hunter, ale aj Evan Rachel Wood a Nikky Reed, ktore by si zasluzili rovnaku pozornost, mimochodom Holly Hunter je podpisana i pod vyrobou tohto filmu. Nikky Reed nam uz od roku 2003, kedy bol tento film natoceny vyrastla a zahrala si napriklad v takych filmoch ako LEGENDY Z DOGTOWNU (2005) alebo STMIVANI (2008) a Evan Rachel Wood zase napriklad vo filmoch ACROSS THE UNIVERSE / NAPRIC VESMIREM (2007) alebo v drame WRESTLER (2008). Holly Hunter bola nominovana na Oscara za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, avsak sosku jej v konkurencii vyfukla Renée Zellweger za dramu NAVRAT DO COLD MOUNTAIN (2003)... 23.04.2010 ________ Holly Hunter - (Melanie Freeland) +++ Evan Rachel Wood - (Tracy Freeland) +++ Nikky Reed - (Evie Zamora) +++ Brady Corbet - (Mason Freeland) +++ Jeremy Sisto - (Brady) +++ Deborah Kara Unger - (Brooke LaLaine) +++ D.W. moffett - (Travis Freeland) +++ Produkcia: Holly Hunter +++ Hudba: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate +++ ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Trinástka rozhodne nebola až taká strašná, ako tu niektorí píšu, no jednoznačne mohla byť lepšia. Slabý scenár a nudnú réžiu zachraňujú vynikajúce herecké výkony Holly Hunter, ktorej všetku beznádej, strach a materinskú lásku bez problémov uveríte a Eva Rachel Wood, ktorá svoju premenu z dobrého dievčatka na zlé hrá ohromne. Tiež kamera a strih vytvárajú spolu s hudbou tú správnu atmosféru. Koniec koncov to vôbec nebolo až také zlé a váhal som, či dať 3, alebo 4*, no katastrofálny záver (a povedal by som, že jeden z najhorších koncov) ma donútil dať iba 3*. Skoda, nebyť toho záveru a hrozného scenára (a réžie), mohlo to byť 90-100 percentné... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Přestože Evan Rachel Wood (Tracy) hraje mladší sestru Bradyho Corbeta (Mason), je ve skutečnosti o rok starší. (LoLaa)
  • Film měl být původně komedie. (MiCM)
  • Příběh se volně zakládá na skutečných životních událostech herečky a spoluautorky Nikki Reed (Evie). (Ozo)

Reklama

Reklama