Renny HarlinKamera:
Steven FierbergHudba:
Craig SafanHrají:
Robert Englund, Rodney Eastman, Danny Hassel, Andras Jones, Tuesday Knight, Ken Sagoes, Lisa Wilcox, Brooke Bundy, Nicholas Mele, Toy Newkirk, Brooke Theiss (více)Obsahy(1)
Kristen, Kincaid a Joey se utkali s Freddym Kruegerem již v NOES 3. Tentokrát jsou zpět v normálním životě, ale Kristen znova začíná mít noční můry... V jedné z nich se prochází Freddyho domem, dojde až do kotelny a tam vtáhne do svého snu Kincaida i Joeyho. Po útoku psa se Kristen probouzí s ošklivou ránou na ruce... Během další noci se Freddy znovu "vrací k životu" a Kincaid a po něm i Joey se nedosní rána... To je však jen začátek a Freddy se už těší na další mladé maso, samozřejmě s Kristen v čele... V roli Kristen se představí Tuesday Knight, která také nazpívala titulku "Nightmare" (úvodní titulky). (5150)
Samo o sobě průměrné, v konfrontaci se sérií lehký nadprůměr. Freddy je sice pořád borec, takže mu to vraždění teenek i přejete, on se ale "odvděčuje" spíše nekompromisností, než všemi vysněnou vynalézavostí původního snímku. Hlášek jak šafránu a navíc přílišná délka Freeddymu body rovněž nepřinesou. ()
Soundtrack Craig Safan: 1. Kristen's Haunted Dream [3:47] ,2. Freedy's Back [4:29] ,3. Kincaid Killed In Junkyard [1:32] ,4. Joey's Wet Dream [1:43] ,5. Drugged To Death [3:21] ,6. Alice Lured Into Dream [2:29] ,7. Rick's Kung Fu Death [3:20] ,8. Freddy's Pizza Restaurant [1:59] ,9. Debbie Checks In/Time Circles [4:25] ,10. Sheila Sucks Face [2:52] ,11. Theater Madness [1:40] ,12. Freddy's Calliope [1:54] ,13. Alice Battles Freddy [3:56] ,14. Corpus Krueger [3:12], ()
Vražda jako sport - obzvlášť když v tom vystupuje frajer Krueger. Pro mě asi nejzdařilejší pokračování kultovní série, jejíž pomyslnou kvalitativní laťku pozvedlo zase o trochu výš, alespoň co se efektů týče. Borci z Dream Quest Images (spolupráce na trhácích jako Sliz nebo Total Recall) se tu vyřádili opravdu neskutečně, protože i dneska působí jejich masky stále svěže. Však kdo by zapomněl na slavnou scénu proměny děvy na velkého švába nebo závěrečnou Freddyho likvidaci v kostele. Brutálně černý humor tu znovu zastoupí Kruegerovy hlášky a jeho nápady při aktech zabíjení. Pecka. ()
Po super tretim dile sice lehkej kvalitativni posun dolu, nicmene jeden z tech povedenejsich dilu. Prislo mi, ze to Harlin natocil docela dynamicky a hlavne tu je hromada smrti. Jinak dej navazuje na predchozi, takze se setkavame s partickou prezivsich z psychiatricky lecebny, akorat ze misto roztomily Arquette tu je nejaka blondyna s velkym zadkem. Ale jinak k tomu neni moc co rict, pribeh naprosto tuctovej, smrti sice fajn, ale nic zapamatovanihodnyho, aspon, ze Freddy je borec a zacina hazet hlasky. ()
Další vydařenější díl série. Freddy je zde pořádně akční a taky se trochu rozpovídá. Navíc jeho efektní zánik (byť způsobený naprosto nesmyslně) dělá spolu s celkovou atmosférou z filmu dost povedený hororový zážitek. Jen mě mrzí, jak je naloženo s hrdiny z předchozího dílu (první hrdinové v sérii, které si šlo oblíbit), protože jejich nástupci nejsou zdaleka tak dobří. Ostatně tahle série má dost velkou smůlu na herce. Krom samotného Englunda jsou dost nepřesvědčiví. Když to mírně přehlédnu, je i tohle vydařené pokračování. ()
- Na obálce časopisu v pokoji Kristen (Tuesday Knight) je Johnny Depp, který hrál v prvním díle série Glena. (HellFire)
- Severoamerické tržby byly 49,4 amerických milionu dolarů. (NIRO)
- O roli Alice se ucházelo přes 600 hereček, mezi nimi i Ellie Cornell. Roli nakonec získala Lisa Wilcox. (HellFire)