Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

americký sen trochu jinak...plný počet nedávám čistě proto,že těch deset hodin byla přeci jen místy zbytečně zdlouhavých,nicméně obsahově je to bez větších pochyb za plnou palbu.Jakkoliv se tenhle dokument celkem nepokrytě staví na stranu Stevea Averyho a taky tak trochu manipuluje s divákem,je to vlastně jedno.Mnohem důležitější než to,jestli Avery opravdu udělal to co udělal (a osobně se přikláním spíš na druhou stranu,protože mi Avery nepřijde jako zrovna criminal mastermind) je zpráva o tom,jak zkurvený je americký soudní systém,včetně rozhodování poroty a není proti němu obrany.Nějaká presumpce neviny tu prakticky neexistuje,policajti si dělají relativně co chtějí a ta bezmoc je místy až hmatatelná.Kdykoliv se navíc na obrazovce objeví ten slizký státní zástupce,otevírala se mi kudla v kapse a potom co se ukázalo co je opravdu zač sem jen nevěřícně kroutil hlavou.Jako celek silná káva,která tam nejspíš může potkat každého...80% ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Strašný masakr, především první série. Vážně brutální, když jde opravdu reálně vidět u soudu/výslechu, jak jsou ti lidi nervózní, pláčou, nebo se přeřeknou. Občas u komentování nějakého jiného snímku napíšu, že jsem u něčeho měl příjemně nepříjemný pocit, ale tady byl celou dobu vážně jenom totálně nepříjemný. Takový jsem snad ještě nezažil, a to bylo samozřejmě skvělé. Absolutně bych nechtěl být v kterékoliv jejich kůži. Nechápu to, jak se i přesto dokázali někteří chovat před kamerou pozitivně. Velký respekt k nim. Seriál je výborný i v tom, že nikdy nevíte, co se podobného může stát vám. Neříkám hned vražda. Může jít i o úplnou blbost, která vypadá jako klasická klukovina, jenomže ejhle najednou máte v poště předvolání k výslechu. Tam si prostě musíte silně stát za svým a nenechat si nakukat do hlavy to, co po vás chtějí. Je to vážně hnusný pocit, jak ten kokotský polda po vás všechno chce, jak kdyby on sám byl přímo u toho v tom, co se stalo. Seriál má i perfektní složenou hudbu, je to takový kytarově smutný. Tohle všechno platí spíš pro tu první řadu. Druhá je taky super, ale už mě tak nenutila koukat s vyvalenýma očima. Každopádně je i tak velmi zajímavá. Celkově 89/100 ()

Reklama

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Jsem zhnusen. Už ten první případ, kdy nevinný člověk musí strávit 18 let ve vězení, jen proto, že se ho pár sviní z místního policejního oddělení chce zbavit, v čele s šerifem, mě dokonale namíchl. A to jsou teprve první tři díly !!!! to co se dělo potom, už nejde popsat, to se musí vidět. Ještě jsem u sledování něčeho, nezažil takovou kombinaci zhnusení, nasranosti ale zároveň obrovského pohlcení a touhy vidět víc a víc. Spravedlnost je slepá, aneb jak si americký soudní systém utřel prdel, svobodou a právem na spravedlivý proces, obyčejného občana. Ale já dál, naivně nepřestávám věřit, že na každou svini se vaří voda. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Vskutku strhující podívaná! Problém bohužel spočívá ve skutečnosti, že dokument manipuluje divákem úplně stejným způsobem jako policisté s vyšetřováním vraždy, takže na konci budete bytostně přesvědčeni o nevině obou obviněných a posléze odsouzených, ovšem pouze díky tomu, že dokumentaristé vynechávají argumenty obžaloby, které zkrátka nelze racionálně zbořit. Například fakt, že nalezená kulka s DNA oběti byla vystřelena ze zbraně obviněného, což potvrdila balistika, se nedovíte za celých deset dílů. Stejně jako třeba to, že když Avery bručel poprvé, řekl spoluvězni, že jestli někdy vyleze, bude mučit a znásilňovat mladý holky. Fakt, že oběť v podstatě nalákal k sobě na pozemek pod uvedeným jménem příbuzné, protože u něj oběť už jednou fotila a byla z něho vyděšená, to mi dokumentaristé rovněž nesdělili. Tvůrci si zkrátka ponechali jen ty argumenty obžaloby, které obhájci vskutku brilantním způsobem dokázali v průběhu procesu rozebrat na padrť a dokonale roznést na kopytech se vší investigativní pompou, u které jsem chytal orgasmy. Ten nevyvrácený, či špatné světlo házející zbytek bohužel zcela záměrně ignorovali. Dokument jasně dokázal, že se manipulovalo s vyšetřováním, podstrkovaly důkazy, lhalo se pod přísahou jak když tiskne a porušoval zákon každých deset vteřin. Zda se to ovšem událo kvůli tomu, aby se hodila vražda na křišťálově čistého a nevinného dobráka od kosti, či zda to jen dopomohlo usvědčit zcela evidentního vraha, což si jistí okresní policisté přáli tak moc, až porušili každý druhý zákon, to si říct netroufnu. Zkrátka netuším, ale velmi mírně u mě převládá názor, že to neudělal a být v porotě, asi ho pustím. Svědomí bych každopádně čisté neměl a proto se ani nemůžu divit porotě, že v obou případech rozhodla tak trochu alibisticky. A ještě takový malý irelevantní osobní postřeh. Celkem mě udivovalo, že člověk, který stráví 18 let ve vězení za něco, co prokazatelně nespáchal a po propuštění je obviněn z vraždy, kterou podle něj rovněž nespáchal a má před sebou vidinu doživotí, a přitom neprojeví za celých 10 dílů jedinou emoci, je chladný jak psí čumák a působí až nerealisticky smířeným dojmem... Buďto má psychologický problém, sebekontrolu samuraje, případně to skutečně udělal. A ještě mi moc nehrálo, proč odmítl vypovídat. Pokud je nevinen, neměli ho na čem nachytat. 80% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Trochu zajímavý způsob toho jak ukázat příběh vraha. Byl jsem zatažen hned několika způsoby, jeden z nich spočíval v tom, že seriál vše dokumentuje do dlouhých deseti dílů, kterou jsem vskutku podrobné, někdy spíše ale až úmorné a jednoduše nudné. To vše se kombinuje do toho, kdy ale stále sledujete jak se vlastně celá tato záležitost vyvine. Zajímavé je, že vlastně do dnes nevíme jaká je pravda. Další věc, která mne nicméně zarazila byla ve stylu zpracování, jelikož nevím jestli já jsem jenom slepý nebo jestli šlo o záměr, ale i když se jedná o seriál z roku 2015, vypadal spíše jako kdyby se točil někdy v 90. letech. Spíše jde i o tom princip, že jednoznačně to vypadalo, že se netočil v roce 2015, ale to by bylo samo o sobě těžké říci. Po tom všem, co je zde za sebou, se člověk stále musí divit. Jsem docela zvědav čemu se bude věnovat "nová" druhá série. 2. série: Druhá série pro mne začala velmi příjemně. Až nečekaně. Člověk se snadno nechal zlákat novou vervou, novými důkazy a podobně. Ony pokusy hokusy docela zafungovaly. Ale co z toho dál? Dramaturgie a zajímavý formát klesá jako IQ voliče SPD po každém prohlášení Okamury. Brzy se tímhle tempem dostaneme do bodu, kdy vidíme nějaké zbytečné paběrkování, záběry Steveho pracujícího otce a jeho matky, která bere prášky a nedokáže už ani chodit. Dobrá, zajímavé... ale k čemu to jako má být. Je to těžká zabijárna času, která má děj natáhnout na deset dílů, aby to mělo "obsah" a tím to končí. Dramaturgie na úrovni letiště Schiphol, kdy se prokazuje a dokazuje, že méně je někdy více. To nic nemění na faktu, že doufám v pokračování příběhu. I když asi ne zrovna ve formě tohoto seriálu. Ale bylo by zajímavé se dozvědět jak to celé jednou dopadne. Když druhá série, která o tom měla být, tak ukázala velké nic. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama