Reklama

Reklama

Dalui yeonin : bobogyungsim ryeo

(seriál)
  • Jižní Korea 달의 연인 : 보보경심 려 (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Během záchrany topícího se malého chlapce dojde k zatmění slunce a dívka, která pro něj skočila do vody, se ocitne v minulosti. Nyní je z ní Hae Soo, sestřenice manželky osmého prince Wang Wooka. Přestože je Hae Soo nejprve zmatená z nastalé situace, snaží se zvyknout a přizpůsobit se novému prostředí a díky tomu má také možnost poznat i ostatní prince včetně obávaného čtvrtého prince Wang Soa. (andiek05)

(více)

Recenze (51)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu nejsem odborník na korejskou kinematografii a už vůbec ne televizní tvorbu. Přesto se odvážím hodnotit čtyřmi hvězdami, i když jsem si dobře vědomá telenovelího vlivu a asijských dramatických klišé (chytání za zápěstí, ona je moc hodná a on trochu hajzlík a on se pak projeví jinak...) Seriál má krásnou historickou výpravu a na romantické drama se vůbec neštítí krve, sňatků mezi blízkými příbuznými, bratrovražd a amorálního jednání oblíbených postav. Zkrátka tu žádná intrika neprobíhá stylem, že někdo je důvěřivý blbec. Dívka ze současnosti se díky nutnosti rozjet děj ocitne v královském paláci Koreje v desátém století. Král má spoustu pohledných synů a Hae Soo se brzy zakouká do dvou z nich, ale postupně je okolnostmi nucená rozhodnout se, kterého z nich miluje víc. Atmosféra mezi princi houstne, protože jak už na začátku zazní - existoval snad někdy král, který po nástupu na trůn nezabil své bratry a synovce? Tahounem seriálu je představitel čtvrtého prince Joon-Ki Lee, který má zajímavý hlas i charisma a přisvojil si nejzajímavější postavu. Celou dobu jeho motivacím i chování rozumíte i ve chvílích, kdy Hae Soo unyle kouká a svými rozhodnutími a rozmary spíš svoje milované mučí. Přes všechny výtky ale seriál naprosto skvěle funguje po emoční stránce (pokud snesete trochu citového vydírání). A jednu věc si neodpustím. Hae Soo a čtvrtý princ forever! (srdíčko) ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla jízda, na kterou jen tak nezapomenu. Rozhodně si to vysloužilo post v mých oblíbených seriálech a až budu emocionálně schopná, tak to znovu celé zkouknu. A pak znovu. A znovu. Už jen to obsazení je skvělé lákadlo, ale upřímně samotný děj, charaktery a kompletně celé provedení a vývoj - dokonalé, do-ko-na-lé. A závěr? Lehké zašeptání příslibu shledání v současnosti mi vyrvalo srdce z těla :) ()

Reklama

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Skvelé, napriek všetkému a možno práve preto. Chvíľami som to fakt nenávidela a chvíľami pravý opak. Ani u jedného herca som nepostrehla prehrávanie, ktoré teda fakt nemusím, boli skutočne skvelí. Joon-ki Lee ako princ So bol úchvatný, určite toho s ním chcem vidieť viac, s tou maskou bol dokonca lepší ako potom ako ju odložil. Samozrejme záverečné diely ťali do živého a mňa teda trafili presne. Jediné čo ma trošku sklamalo bol záver, nemení to ale nič na mojom názore, že aj 5 * je málo, ale ja by som chcela vidieť aspoň náznak toho, že sa v jej realite stretli. Možno to bol nábeh na pokračovanie seriálu ku ktorému zjavne nedošlo, čo je škoda, a preto mi je toho skutočne krutého záveru ľúto. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Korejci se s tím rozhodně nepářou. Všeho jako by tu bylo víc a bylo intenzivnější - říká se, že asiati jsou stoičtí a bez emocí, ale hrdinové tohohle dramatu prožívají emoce jak z telenovely (tak trochu to telenovela je) - a ano, často předstírají stoismus, ale vidíte, kolik emocí bublá pod těmi chladnými maskami. Největší devizou Moon Lovers je Lee Joon-ki(čtvrtý princ Wang So) - umí perfektně prodat emoce, působí jako badass, když je to třeba, a bojové scény mu věříte. Krásné je i pro nás exotické prostředí a kostýmy a vlastně i celá ta tragická love story. Negativa - místy slabší scénář (hlavně ke konci tvůrci nedovedli prodat, proč se hrdinka Hae Su chová tak, jak se chová), nějaká ta klišé a nevyužitý potenciál. Jako máte super prostředí, cool postavy, zajímavý nástin příběhu, který mohl být super epický - ale nějak to tvůrcům na posledních pár dílů ujelo a nedokázali dovést seriál do konce, který by si zasloužil. I přesto je důvod, proč je tenhle seriál mezinárodním hitem a jako náhled do korejské tvorby (alespoň pro mě) slouží skvěle. 70 % a jdu se poohlédnout po dalším seriálu s Lee Joon-kim. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný zážitek. Drobné vady na kráse by se sice našly, ale nic radikálního. Ojediněle až moc moderní pop hudba, interiéry někdy působily kapánek uměle a nedůvěryhodně, a občas přišly události tak nenadále a nelogicky, že jsem malinko nechápal – např. při útoku na palác ve 14. dílu je vchod bráněn celými 8 strážnými :-) Celkově vzato, není snaha o realističnost celého díla, naopak z něho neustále vyzařuje plán se zaměřením se na humor, romantiku a drama, nějaké to poučení jako obvykle je zastoupeno též – ve všech těchto ohledech Scarlet Heart působí na jedničku, maximálně na jedna mínus :-) Dámy byly zajisté naprosto uneseny nejen čtvrtým princem, já jakožto chlap pak pochopitelně naprosto okouzlující a překrásnou Lee Ji-eun (IU) v roli Hae Soo. Stručně řečeno jí to slušelo vždycky, ale našlo by se mnoho momentů kdy jsem se ztotožnil s místními princi a jen v úžasu zíral na tu neskutečnou krásu, úsměv, oči, ženský půvab a jemnost tak silného rázu, že se mi až rozbušilo srdce, abnormálně rozkošná a miloučká dívka. Extra scénou je písnička k Eunovým narozkám, to je tak nádherné, až se mi tají dech. Skoro bych zde IU postavil vedle Božské (Ye-jin) a mé nejroztomilejší Aoi, ale nedá se to – každá má své specifické kouzlo a ohromí trošku jinak. Eh, já se vážně měl narodit jako Korejec, krucinál :-) Každopádně ač herecký výkon s Božskou Ye-jin srovnat nesnese, na zpěvačku je zatraceně kvalitní a v herecké oblasti se IU v žádném případě neztratí. V druhé už dost vážné půlce seriálu jsem sice rozvernou a věčně usměvavou Hae Soo postrádal, ale zase to vynahradila dramatická stránka příběhu. Co se princů týče, u mne jednoznačně vyhrává roztomilý Eun :-) Hudba je pro účel seriálu více než kvalitní a postačující, hodně umocňuje a prohlubuje prožitek mnoha momentů. Několik skladeb pak lze doporučit i pro samostatný poslech – např. Gesture Of Resistance, Forgetting You či úchvatná skladba All With You – tu jsem si zamiloval ještě před shlédnutím seriálu a vlastně je i důvodem, proč jsem se na to vrhnul tak brzy, zkrátka nešlo odolat nejen kouzlu IU – a nijak toho nelituji, naopak. ()

Galerie (165)

Zajímavosti (2)

  • Ve skutečnosti se jedná o televizní adaptaci dnes již velmi populární čínské novely 'Bubu Jingxin' (步步驚心), v překladu tedy 'Startling by Each Step', čínské novelistky Tong Hua, vystupující také pod jménem Zhang Xiao San. Fiktivní novela s fantazijním tématem, tedy autorčin spisovatelský debut, vyšel prostřednictvím internetového portálu Jinjiang Original Network (晉江原創網) již v roce 2005, aby se mu záhy dostalo také tištěného vydání skrze několik prominentních čínských knižních nakladatelství; Ocean Press (海洋出版社), National Press (民族出版社). V letech 2009 a 2011 se autorka postarala o revidování, kdy v poslední vydané edici naleznou čtenáři bonusový epilog, obsahující dalších třicet tisíc slov. Knižní novele se jen do tohoto okamžiku dostalo hned několik tamějších, ale i zahraničních zpracování - televizních, ale i těch divadelních. V roce 2011 to byla čínská televizní adaptace Scarlet Heart (步步惊心), ve stejný rok pak následovala adaptace pro rádiové posluchače stanice Feiran Zhuosheng Radio Drama Associations (斐然卓聲廣播劇社團), zatímco o rok později se čínská divadelní herečka Michelle Gong objevila v hlavní roli divadelní adaptace šanghajské divadelní asociace Shanghai Dramatic Arts Centre 'Bubu Jingxin'. V roce 2015 se objevil celovečerní filmový snímek nazvaný Time To Love a zatím poslední zpracování - Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo - se objevilo na obrazovkách jihokorejské televizní stanice SBS (Seoul Broadcasting System) v roce 2016. Autorka se nepodílí jen na psaní knih, kterých do dnešních dnů vydala již několik - 'Time Will Never Go Back' (那些回不去的年少时光) vydané v roce 2010, 'The Starry Night, The Starry Sea' (那片星空 那片海) vydané v roce 2015 - , ale také na televizních scénářích, jako jsou televizní série Perfect Couple (金玉良缘), A Detective Housewife (煮妇神探) z roku 2015 nebo Stay With Me (放弃我抓紧我) z roku 2016. (Conspi)
  • Herec Baekhyun, který ztvárnil 10. prince Wang Euna, je také člen známé skupiny Exo (jihokorejsko-čínská chlapecká skupina). Dokonce se podílel i na soudtracku k seriálu s písní „For You“ spolu s kolegy z podskupiny Exo-CBX. (kklepkaa)

Reklama

Reklama