Reklama

Reklama

Páni mají radši blondýnky

  • USA Gentlemen Prefer Blondes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marilyn Monroeová vytvořila v nestárnoucí komedii Howarda Hawkse prototyp okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů provázela téméř celý život. Příběh vypráví o dvou kabaretních umělkyních Lorelei Leeové a Dorothy Shawové. Bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku". Moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání vynikající "tmavovlásky" Jane Russellové naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malonea a Lorelei bohatého Esmonda. Není však úplně jisté, zda ho skutečně miluje, nebo zda má raději jeho majetek. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (87)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skoro 70 rokov stará snímka a ja som sa o nej dozvedel len nedávno. Mám slabosť pre filmy z obdobia 50.rokov minulého storočia a je jedno či sú to filmy priamo točené z tohto obdobia alebo súčasné snímky zasadené do tejto doby. Tu navyše hrá ikona 50.rokov Marilyn Monroe. Pre fanúšikov footfetishu slabých na srdce túto snímku radšej neodporúčam, lebo by to mohlo byť to posledné čo uvidia. Radosť pre oči. Snímka je krásna vo farebnom prevedení, preto by som odporučil zhliadnuť radšej tú. Herci sú skvelí, má to krásny nádych 50.rokov, od hudby, cez kostýmy po vozový park. O hviezdičku menej za príliš zdĺhavé a nudnejšie dialógy, ale inak som sa príjemne bavil, má to aj prvky komédie. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Ještěže Holywood je dnes tam kde je a ne tam, kde byl, protože z naivních technicolorových (=snažící se předvézt barvy co nejbarevnější a nejpestřejší, aby demostrovaly sílu barvy proti BW filmům) muzikálů nebo filmů kde se moc zpívá o kravinách, mi není moc dobře. Ale název filmu nelže, sám mám jednu. //Akademický formát, 35 mm - 1,37:1// ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks točil úplne všetko. Nakoniec aj romantický muzikál. Nie som bohužial fanúšikom muzikálov, takže málo čo z tohto žánru a navyše z tejto doby ma dokáže zaujať. Monroe hrá hlúpučkú blondýnku, takže neviem, prečo by som s ňou mal sympatizovať. Ja som viac na brunetky, takže by som určite preferoval Jane Russell. A som aj gentleman. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Má to příjemně cynický nadhled samo nad sebou, plyne to lehce a svižně (na rozdíl od mnoha jiných muzikálů té doby, mj. příbuzně „zlatokopecké“ Gigi), baví mě nápaditě aranžovaná muzika a zpěv, vizáž i attitude obou dam (Jane R. ve všech případech o něco víc; u Marylin zase překvapuje rozsah pěveckého výrazu, i když ten tónový za ni musela na pár místech dohánět Marni Nixon) a jako malé klouče jsem byl fascinován názvem, aniž bych o filmu cokoli věděl (myslel jsem, že jde o drsnou detektivku, proč by mi jinak naši říkali, že to pro mě ještě není?). Na ryze subjektivní slabé čtyři to stačí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Krásné technicolorové barvy, božská Marilyn, zbytek bohužel poněkud prostoduchá historka zachraňovaná pár dobrými až výbornými muzikálovými výstupy (zejména Diamonds Are A Girls Best Friend vám dokáže, že na Monroe nemá ani Nicole Kidman v Moulin Rouge). Wilderovským klasikám jako Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké tenhle komediomuzikál nesahá ani po kotníky. 70% ()

Galerie (141)

Zajímavosti (42)

  • Diamantová scéna mala byť pôvodne len malá kabaretná, kde by Lorelei (Marilyn Monroe) sama zaspievala v šatách s malými diamantmi, ktoré by jej zakrývali len prsia a zadok. Kostým bol veľmi drahý a nakoniec nebol ani vo filme vôbec použitý kvôli tomu, že štúdiu to pripadalo sexuálne. (AdamCritic)
  • Jane Russell (Dorothy) v jednom rozhovore prezradila, že musela Marilyn Monroe (Lorelei) v šatni často prehovárať, aby vyšla na pľac natáčať. Najťažšie to bolo počas nakrúcania scény v kajute, kde chcú uspať Ernieho Maloona (Ed Fury). (AdamCritic)

Reklama

Reklama