Země faraonů

• USA Land of the Pharaohs (více)

Je možné zbudovat pyramidu, která uchová největší poklad všech dob? Egyptský faraon Chufu (J. Hawkins), milující bohatství a zlato nadevše, se vrací z dalšího úspěšného tažení, ze sousední Kuše, s obrovským pokladem a zajatci. Mezi nimi je také schopný architekt Vaštar (J. R. Justice), který byl strůjcem důmyslné obrany dobytého kušitského města. Faraon je přesvědčen, že právě on mu dokáže zbudovat hrobku, kterou nikdo nevykrade, a veškeré bohatství mu tak bude nablízku v posmrtném životě. Na oplátku Vaštarovi slíbí, že jakmile bude pyramida hotová, propustí jeho lid. Uplyne patnáct let a kvůli stále pokračující stavbě je potřeba vyžádat mimořádnou daň z podmaněných provincií. Kypr namísto daně pošle darem princeznu Nellifer (J. Collinsová), kterou faraon pojme za svou druhou ženu. Ta ovšem brzy zatouží po faraonově pokladu... (Česká televize)

(více)

sud

Po dlouhých letech jsem si Zemi faraonů připomněl a bavil se úplně stejně. Mezi nejlepší filmy žánru se sice neřadí, ale obsahuje všechno, kvůli čemu se na historické "sandálové" filmy nechá koukat i dnes, včetně heroické hudby, výpravy a mnohočetného komparsu. Jack Hawkins je coby faraon Cheops dostatečně charismatický a Joan Collins dokazuje, že svůdné potvory hrála přesvědčivě již za mlada. Navzdory některým přehrávajícím hercům, patetickým dialogům a některým papundeklovým kulisám je mi Země faraonů milejší, než o několik dekád mladší filmy plné počítačem namnoženého komparsu, napomádovaných svalovců, digitální krve a onanie před modrým plátnem (zdravím Zacka Snydera). 75%. ()

Malarkey

Nedávno jsem na České televizi viděl Lawrence z Arábie a říkal si, že když film z 50. - 60. let může působit aktuálně, proč by i další americký velkofilm nemohl být podobného charakteru. A ne, nefunguje to tak. Země faraonů je sice dobový velkofilm, ale pro změnu disponuje všemožnými dobovými neřestmi, které Lawrence neměl a díky tomu po právu i dnes působí tak geniálně. Země faraonů nabízí papundeklové interiéry, naivní děj, slabší herecké výkony…ale námět, kterému označení velkofilm přesto sluší. Ano, připravte se, že tento film je poplatný době, ale pokud to přijmete, ochuzeni o ztrátu času nebudete. ()

andrii

Dostal nabídku, která se nedala odmítnout. Omítnout mocnářův funerální stav, až nastane, "sfárá" do síní "ananasových" krypt, do sadu míz datlovo-fíkových pásem. Ale ještě dřív, za života, kypří, hýčká si chrámoví své zlaté vášně, kterou si chtěla naklonit stredomořská Lady Macbeth. Fatalistka nachových hostin, s havraním příkořím. Domina - katyně. Uzamknuta tím, co sama napískala. Dunami písku,  efektem dominovým. ()

ostravak30

Země faraonů je snímek, který vlastně nemá jasný děj. Ano, jde v něm o stavbu pyramidy. Takže vidíme, jak náročné to bylo pro dělníky, jaké technologie se používaly či jaké náklady musel panovník nést. A právě fakt, že ho pyramida stála tolik jej nakonec připravil o život. Nebýt nutnosti získat prostředky, nepřišla by princezna Nellifer. A i když v druhé polovině byla vyobrazena jako záporná postava, já jsem s ní soucítil. Ona totiž byla skutečnou objetí. Stala se vězněm na místě, kde nechtěla být a přitom neměla zrovna valnou budoucnost. Ano, žila v luxusu, ale o své místo na slunci se dělila s potomkem Chufa a jeho první ženou a sama do jeho smrti působila vlastně jako lepší otrokyně. Nemluvě o tom, že Chuf byl dosti panovačný a své dělníky nutil do práce za nepříliš příznivých podmínek. Já mu smrt přál jako spravedlivou. Vlastně to nebyl špatný film. Výprava byla opět fenomenální. Ale samo o sobě to žádný závratný příběh nemělo a ve stínu jiných válečných a historických filmů 50. let neměl snímek příliš šancí. ()

liquido26

Hezká výpravná podívaná ze starého Egypta, z doby, kdy se velikášstvím stižený faraon Chufu (Cheops) rozhodl povolat mimozemšťany, aby mu postavili pyramidu. Výprava a většina scén se moc povedla, tak jak je u padesátkových velkofilmů zvykem, trochu méně výrazný byl samotný příběh i herecké výkony, ale celkově musím říct, že mě to nenudilo a líbilo se mi to. ()

• Roli Nellifer (Joan Collins) měla původně ztvárnit modelka Ivy Nicholson – režisér Howard Hawks myslel, že by z ní snímek udělal velikou filmovou hvězdu. Ivyno chování ale zapříčinilo, že byla vyhozena krátce po začátku natáčení. (fiLLthe3DD)
  • Na filmování pracovalo 3 000 až 10 000 komparzistů – v jedné scéně se najednou údajně objevilo 9 787 komparzistů. Polovinu komparzu pak tvořili členové egyptské armády. (fiLLthe3DD)
  • Rozpočet filmu činil 3 150 000 dolarů – v kinech film utržil 450 tisíc a stal se tak prvním propadákem v kariéře Howarda Hawkse. (fiLLthe3DD)