Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo vzniklo na popud Johna Waynea, který poté, co uviděl snímek V pravé poledne, toužil natočit jeho pravý opak. Nelíbilo se mu totiž, že hlavní hrdina v podání Garyho Coopera celou dobu žadoní o pomoc místo toho, aby se zlu postavil čelem a sám. Přizval k sobě Howarda Hawkse, se kterým už v roce 1948 natočil Červenou řeku a pustli se tak do "chlapácké" předělávky původně "srabáckého" filmu. A za sebe musím říct, že výsledek je nevalný. Wayne samotný se svým hereckým uměním vyrovná maximálně tak svému klobouku a snaží se na sebe strhnout pozornost drsným pohledem a nepopiratelným charismatem. Proč ne, takový byl vždycky, záleželo jenom na režisérovi, jak toho dokáže využít. "Vévoda" tedy statečně odolává nabídkám o pomoc před číhajícími padouchy a spoléhá se pouze na pomoc ožralého kovboje a starého ukecaného dědka, který má potíže trefit dveře. Opět nic proti, ale když se polovina filmu odehrává v jedné místnosti se stále se opakujícími dialogy a situacemi, dostaví se nuda a nezájem. Když se ještě jednou vrátím k Pravému poledni, dochází mi, že tam jsem hlavnímu hrdinovi opravdu fandil a rozuměl jsem mu, protože se choval lidsky, asi jako každý z nás. V Riu Bravu se všichni chovají jako karikatury. A takové westerny nemám zrovna v lásce. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Celkem utahaná a ukecaná záležitost, odehrávající se navíc téměř celá v kulisách, což u westernu snáším obzvlášť těžce. Snaha o prohloubení postav na mě působí celkem strojeně, navíc jde spíš o prohloubení typizací. Tohle není Eastwood či Leone a žádnou jinou žánrovou nadhodnotu film nenabízí. V celkem podobném "El Doradu" se všechno povedlo daleko lépe. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zaručený tip na to pravé naladenie na správnu vlnu. Prvý diel voľnej Hawksovej šerifovskej trilógie si nesie klasické znaky zlatej éry westernu wayneovského strihu - všadeprítomnú iróniu a nadhľad v kombinácii s jemným a príjemným humorom, vlastné pohodové tempo a nejaký ten príbeh, ktorý sa motá okolo. A samozrejme nestarnúcu legendu Johna Waynea osobne. Rovnako ako v napr. o niečo slávnejšom a ešte vybrúsenejšom El Dorade nechýba ani notorický opilec, tentokrát stvárnený Deanom Martinom, mladík, ktorý má dôvod na pomstu, a samozrejme ani ženský faktor v podobe Angie Dickinson. Ideálny film na nudné víkendové popoludnia, ktorý vám pripomenie, že je tu stále veľa skvelých filmov, ktoré sa oplatí vidieť. A hlavne John Wayne. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasický western, ve svém žánru asi jeden z nejlepších. Jenže jak už jsem zmlsaný všemi těmi „antiwesterny“ bořícími mýty o tradičním západu, tak mi Rio bravo přišlo až příliš naivní. John Wayne hraje všemi oblíbeného šerifa, z tváře mu úsměv téměř nezmizí. Film je často porovnáván s High noon, ve kterém se šerif v podání Garryho Coopera musí vypořádat s podobným problémem. Zatímco ale Cooperův hrdina prosí o pomoc, aniž by mu nakonec byla poskytnuta, ten Waynův ji odmítá. Z tohoto hlediska je zajímavá i poznámka Johna Waynea, že mu High noon nepřijde příliš americké. Rio bravo je pohádka o ideálním divokém západu, nic víc, nic míň. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • Gary Cooper po zhlédnutí filmu řekl, že to je „balamucení, nikdo tomu nevěří“. (džanik)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama