Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

mortak 

všechny recenze uživatele

Prvních čtyřicet minut je to spíš taková oslava potulných komediantů, oslava jejich svobody. Šíří svými pohádkami pravdu a nebojí se mocipánů (Kemr jako moudrý herec ryzího typu, který oslavuje Shakespeare v Hamletovi). Tím, že je nutno zachránit svobodu, zachránit herce, přesouvá se film do světa honosných kostýmů. Úlohu herce zde přebírá šašek (to známe z Werichových předscén). Zdá se, že se v této části Herz nechal inspirovat Dumasovým Josephem Balsamem (magie, elixír). Bohužel celý film je velice divadelní - postavy pronášejí své monology jako v Národním a masky jsou na první pohled viditelné. Trapná je honička na tržišti vrcholící spartakiádním výstupem Pavelka versus dva biřici (rvačka by neměla vypadat tak secvičeně), A tak zbývá hra s atmosférou - Hapkova kolovrátková hudba se dopňuje s dobře vybranými lokacemi snímanými promyšlenou kamerou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nechybí krásná princezna, sympatický mladík v podání Ondřeje Pavelky ani nechutný záporák (Juraj Kukura). Ale pohádka? To opravdu ne, marně byste tu hledali špetku naděje a optimismu, všechno je tak temné a podkreslené démonickou hudbou. Komedianty nemám ráda ani v reálu, natož ve filmu. Ovšem síň času je dost depresivní. Dlouho jsem váhala nad hodnocením, ale ty loutky a divadlo mě opravdu iritovaly. A pro princeznu to asi zas tak dobře nedopadlo ;). ()

Reklama

Opsha 

všechny recenze uživatele

Ach, škoda přeškoda. K čemu jsou převozníci, kteři vypadají jako upíři, k čemu je dokonalý ples strojových živých mrtvých a efektní rozpadnutí Juraje Kukury a k čemu je výtečný hororový hudební motiv, když to rámuje klasická "veselá česká pohádka". Člověk neudělá chybu, když shlédne povedené úvodní titulky od Evy Švankmajerové, poté si odskočí na oběd a vrátí se teprve, když se potulný student Martin (nesympatický a necharismatický Ondřej Pavelka) vydá společně s dvorním šaškem (František Filipovský ve výborné roli, která má ale zatraceně málo prostoru) za zhypnotizovanou princeznou (která vypadá jako by měla dredy). Tam v podzemním městě začne krásná hororová atmosféra (a onen ples nemrtvé šlechty je asi nejlepší scénou filmu) - ale bohužel i ta je ke konci přerušovaná prostřihy na hereckou společnost , se kterou pohádka začala. Nehledě na to že film se dá vypnout hned po smrti hraběte Aldobrandiniho (a opět - tak zajímavá postava a tak málo prostoru, navíc zhynuvší bez konfrontace s hrdinou). Námět vynikající, bohužel pekelně prohospodařený. Kéž bych se jednou dočkal v českých pohádkách méně "jadrnosti" a více temnoty. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

U filmů Juraja Herze není neobvyklé, že jsou plné strachu a tento je jeden z nich. Tuto "pohádku" jsem vlastně viděl poprvé až nyní a jsem rád, protože jako dítě bych si ji tolik neužil. Spíš bych to označil jako strašidelný příběh a žánr pohádka bych vyměnil za horor - tady si totiž žádné poučení z filmu neodnesete - jen ten pocit strachu. Vesměs to bylo zajímavé tak na 3 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hudba jak od Vivaldiho či Beethovena, výpravu a stylizaci by záviděl i Tim Burton, Kukura bezkonkurenčně nejlepší postava filmu a zošklivit takhle moc "pana hraběte" co by i brouka nechal žít, to je pořádnej výkon. Ovšem příběh za tímhle značně pokulhává, například už jen ta do nebe volající nijakost Martinova chování - schválně si zrekapitulujte, co všechno dokázal. Moc toho nebude. Navíc mi tam Pavelka vůbec neseděl, byl to takovej hrdina bez osobnosti, nic zajímavýho. Naštěstí tam byl Kemr a Filipovskej, který oba hráli jak z partesu (v menších rolích taky Somr, Lohniský, Kubáň s Přeučilem a nakonec se mihne sám Herz). Příběh je prostě takovej nedotaženej (co se stalo s těma osmi?), ač hororovej je přepychově. No, jsem zvědavá na Pannu a Netvora. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)
  • V 57. minutě filmu je možné ve scéně umrlčího bálu zahlédnout mezi procitajícími nebožtíky i autora hudby, skladatele Petra Hapku. (yurasch)
  • Ve Francii vyšla v roce 2022 sběratelská edice filmu (Blu-ray, DVD a kniha). Film byl nově naskenován, na Blu-ray ve FullHD, zvuková stopa francouzská a česká, francouzské titulky. (lexa.k)

Reklama

Reklama