Juraj HerzKamera:
Jiří MacháněHudba:
Petr HapkaHrají:
Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)VOD (1)
Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?
Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)
(více)Recenze (217)
Pohádka celkem temného a ponurého děje, není klasikou českých pohádek, které se o Vánoční časy střídají na všech televizních stanicích, ale není ani jednou z těch nepovedených a nic neříkajících. Ono je to víc pro dospělé, než pro děti, i když v době Harryho Pottera je to vlastně už jen slabá polívčička. ()
Deváté srdce je jedna z nejpůsobivějších českých pohádek. Její síla vychází z temné atmosféry, kterou se Juraji Herzovi podařilo navodit. Společně s jejím dvojčetem Panna a Netvor se jedná nejen určitě o nejlepší pohádky dekády. Síla této spočívá v originálním příběhu a hlavně ve skvělém hereckém obsazení, které by snad nemohlo být silnější. Obzvlášť působivá je postava ztvárněné Jurajem Kukurou. V počátku sice pohádka začíná obyčejně, ale vše se změní momentem, kdy student Martin s šaškem sestoupí do podzemní stínové říše. Zde Juraj Herz naplno předvádí své umění. Silnou stránkou této pohádky je i Hapkova hudba. Podle mě se jedná o jeden z českých pohádkových klenotů, plný počet nedám, protože Panna a Netvor je lepší. ()
Zajímavá nevšední pohádka s úžasně temnou atmosférou. Navíc je zde k vidění krásné město a zámek Litoměřice, a další půvabné zámky v Ploskovicích, Mnichově Hradišti a Praze-Tróji. Pohádka se věnuje temné stránce lidské duše, která je zde spojena s touhou po věčném životě a temných činech konaných z ryze osobních pohnutek. A samozřejmě jde o záchranu princezny z té nebezpečné temné moci. Potulný bezstarostný student Martin (dobrý Ondřej Pavelka) se díky své hravé lehkovážnosti dostává k nebezpečnému úkolu: záchrany dcery velkovévody. Vyzbrojen pláštěm neviditelnosti a s pomocí starého zámeckého šaška (František Filipovský) pak bojuje proti mocným temným silám, které vycházejí z touhy po nesmrtelnosti a zabíjení nevinných smrtelníků. Z dalších rolí: pouťařka Tonička (Anna Maľová), trpělivě čekající láska Martina, rozmařilá princezna Adriena (půvabná Julie Jurištová), snadně podléhající lákavým temným silám, pouťový loutkoherec (Josef Kemr), laskavý otec Toničky, astrolog Aldobrandini (dobrý Juraj Kukura), původce všeho temného zla, utrápený velkovévoda (Přemysl Kočí), toužící po záchraně své dcery, velkovévodský hejtman (Josef Somr), velkovévodský policejní rada (Lubomír Černík), lakotný hostinský (dobrý Václav Lohniský), Aldobrandiniho převozníci (Jan Přeučil a Augustín Kubán), a nový astrolog (sám režisér Juraj Herz). Zábavné, poutavé, správně strašidelné, s dovětkem, že prostý lid nikdy nebude zcela přijat mezi vrchnost, a s dobrým koncem s varováním. ()
Jako dítě jsem tuhle pohádku neměla moc ráda pro její ponurou, skoro hororovou atmosféru. Vzhledem k cílové skupině (dětem) jí proto nemohu dát plný počet bodů. Přesto (především při srovnání současné pohádkové tvorby) vynikne její mistrovství. Žádná z postav není zkarikovaná do debila a ke strachu stačí jen hudba. ()
Temná, až hororová pohádka, která je sice slabší v logice, ale to dohání opravdu výbornou atmosférou spolu s dokonalou hudbou Petra Hapky. Soundtrack zde opravdu nemůže být lepší. Tanec smrti korunuje nejlepší část filmu, díky němuž působí celá taneční sekvence až hororově. Pokud příběhu bych dal tři až čtyři hvězdy, hercům pět a hudbě také pět, přivírám oko a ten plný počet uděluji i v celkově. Bravo Juraji Herzi! 85% ()
- Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
- Petr Hapka o své hudbě k filmu v dokumentu Jana Mudry Petr Hapka (2002) prohlásil: „Deváté srdce byl… to je vlastně můj nejmilejší film s Jurajem Herzem. Mně se tam něco prostě povedlo, co si myslím, že bych už líp nemohl udělat, nikdy. A to je pocit, který mám strašně málokdy, a proto ho miluju, ten pocit. K Devátému srdci nejde napsat lepší hudba.“ (alonsanfan)
- V 57. minutě filmu je možné ve scéně umrlčího bálu zahlédnout mezi procitajícími nebožtíky i autora hudby, skladatele Petra Hapku. (yurasch)