Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sarah Jordan (Angelina Jolie), společensky velmi dobře postavená mladá žena, žije v Londýně a jednoho dne náhodou vyslechne naléhavou prosbu nezvaného hosta - humanitárního pracovníka, dr. Nicka Callahana (Clive Owen). Žádost o pomoc pro zbídačené děti, o které muž pečuje, zcela změní její život. Je přitahována Nickem i jeho případem a naráz se rozhodne připojit se k němu, opustit klidný život v Londýně a přacovat po jeho boku v utečeneckých táborech. Nesnadný úkol dovede Sarah do podivných míst, kam přijde množství lidí, ale jen málokdo přežije. Brzy zjistí, že tvrdé podmínky, které zařívá - a její rostoucí přitažlivost k charismatickému a nevypočitatelnému doktorovi - v ní zažehnou touhu po zachraňování lidských životů... a je odhodlána riskovat ten svůj. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Moc hezky udělaný film. Měla jsem dojem, že ani toho patosu a klišé, zde tak často diskutovaných, jsem příliš mnoho nepostřehla. Scénář a dialogy mě oslovily a nějaké ty patetické momenty mě zcela míjely. Nechala jsem se tak s příjemným pocitem unášet kvalitně zpracovaným filmem. Délka dvou hodin byla přesně dostačující, děj se zdlouhavě nevlekl. Uběhl rychle, zajímal mě, a až na pár chybiček jsem nenašla mnoho, co bych vytknula. Angelina Jolie zastává tu "krásnou" část filmu a do role dámy z vyšších kruhů, spokojeně, avšak stereotypně žijící s hodným mužem, dobře pasovala. Clive Owen coby přímý a ostřílený doktor se zase postaral o výbornou hereckou stránku, do které opět zkušeně zapojil své charisma. Hranice zlomu se mi líbila a kdyby se mě někdo zeptal na kritiku, nejspíše bych nedokázala odpovědět. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dobročinný večírek kdesi v Londýně. Všichni se skvěle baví, než na scénu vtrhne Nick Callaham (Clive Owen) s malým černošským chlapcem. Jeho proslov o hýření penězmi zde, a strádáním na druhé straně světa přesvědčí mladou Sarah (Angelina Jolie), aby se více angažovala v otázkách humanitární pomoci. Sama sežene peníze, a odjíždí do Nickova tábora v Africe. O pár let později se znovu setkávají při pomoci OSN uprchlíkům v Kambodže. I přes těžké podmínky se do sebe zamilují ... Velice působivě natočený film, o strádání lidu třetího světa - ať už jde o Afriku, Dálný východ či bývalé země Sovětského svazu. Místa, kde zuří občanské války, na které doplácejí místní obyvatelé svými životy - a na druhé straně humanitární organizace, které se těmto lidem snaží alespoň trochu pomoci. Zvlášť první část filmu z prostředí je hodně dokumentárně natočená. Boj malého humanitního týmu s drsným prostředím, nezájmem místních vlád, nedostatek vody, jídla, i dalších prostředků, všudepřítomné nemoci a k tomu války místních fanatiků.... Škoda, že se režisér Martin Campbell nechal v pozdějších fázích filmu strhnout milostným vztahem Sarah a Nicka.. kdyby udržel laťku nasazenou první třetinou filmu až do konce, pět hvězdiček by měl jistých. Možná to měl radši režírovat opravdu Oliver Stone. Ale i tak to bylo moc pěkné. A Angelině to moc moc sluší ... ()

Reklama

emo 

všechny recenze uživatele

Začína to super, ale postupne to prestáva byť zaujímavé a koniec je totálne debilný. Clive Owen podal skutočne charizmatický výkon a bol by hádam dôverihodnejší ak by mu scenár nevsúval do úst za každým druhým slovom FUCK! Angelina Jolie je tu len ako rekvizita=nie je to však jej vina. Jej postava je tak dvojrozmerná až je to smiešne. Jej neskonalý idealizmus skombinovaný s naivitou ju priviedol až ku koncu, ktorý som jej normálne prial. Kto chce kam, pomôžme mu tam... Campbell robil čo mohol, ale scenár bol dosť slabý. Raz vidieť stačí... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Ač zaobalen do omáčky lásky, ač schematicky klišovité jednání hlavní hrdniky, ač moc hezký obličej na humanitárního lékaře, film má poslání a myšlenku. To všechno hollywoodské jde stranou, protože děj se dotýká citlivých míst, nutí k zamyšlení, nic neřeší (a když ano, tak jen na velmi krutě krátké okamžiky), jen ukazuje. Je hodně cítit, že film vznikl hlavně za tímto cílem a kdyby nebyl tak naoko hezky zaranžován nedostalo by se na něj tolik lidiček, takže příměr " názorná učební pomůcka" je namístě. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Konečně se někdo pokusil zpracovat tak závažné téma o zaostalosti rozvojového světa, i když slibný odkaz, tak silně emocionálně načrtnutý v úvodní půlhodince se v závěru utápí v patosu romantického klišé, který pohřbívá celý film do šedi průměru. Bohužel, pokud budou rozvojové země vydávat 20x více financí na zbrojení než činí veškerá zahraniční rozvojová pomoc, jak se nyní děje, tak se asi ze své zaostalosti jen tak nevyhrabou. Ve filmu nastíněná krátkodobá pomoc ve formě dodávek potravin je pouze neefektivním a dočasným řešením potravinového problému. Vlivem této neefektivnosti a také díky vnímání terorismu ze strany rozvinutých států se rozvojová pomoc stále zmenšuje. Jednoznačným vrcholem filmu se tedy stává počáteční půlhodinka a výkon Angeliny Jolie, která se i ve skutečnosti angažuje v rozvojové pomoci jako velvyslankyně dobré vůle při OSN. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Počas natáčania niektorých scén museli aktéri doslova mrznúť pri teplotách 40 stupňov pod nulou. Ďalšie scény sa však pre zmenu natáčali počas 40 stupňových horúčav. (MikaelSVK)
  • Angelina adoptovala svého syna Maddoxe během natáčení tohoto filmu v Kambodži. (viperblade)

Reklama

Reklama