Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 1

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (342)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Peter Hora a Marky Mark vrací úder! Co se posralo na podvodním horizontu je nám bohatě vynahrazeno zde. Mno a opět se potvrzuje, že režisér Berg je prostě nevyzpytatelný, dokáže nám naservírovat okázalé srajdy (Bitevní loď) naprosto průměrné řemeslo (Deepwater horizont) dobrou vojnovou masírku (Lone Survivor) a teď najednou z ničeho nic přijde z takovouhle peckou, kdy postupně sledujeme sportovní výkony poté teroristický masakr plus okázalou přestřelku která je parádně nasnímána. Ano pochopitelně nás čeká nějaké to hrdinské klišé a obvyklé kecy o tom, že tohle je kurwa naše Americká Amerika a nenecháme nikoho, aby se nám do ní sral, ale kdo by tu sakra u podobnýho filmu něco takovýho nečekal... Amíci tyhle snímky na léčení svého pošramoceného ega potřebují a Wacoslav1 proti nim nic nenamítá, pokud jsou tak vkusně zpracovány jako je tento. Jo a vzkaz pro Verbala : Tvoje komenty mě baví a zasměju se u nich, ale až někdy aspoň z rychlíku uvidíš tu věc, co se maže na chleba, tak dej vědět.95% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|84%| Konečně kvalitní Bergrův film. Bergrovi jsem nikdy moc na chuť nepřišel, tak jsem rád, že aspoň toto dílko je vydařené. Filmový počin, který je natočen podle skutečné události. Délka snímku je dlouhá a já se nenudil ani na minutu. Jak už tomu bylo v úvodu, tak i postupně během celého filmu jsme tu poznávali veškeré i vedlejší postavy, které měly postupem času v příběhu nějaký smysl – s tím jsem problém neměl. Mark Wahlberg tu nemá úplně nejvíc prostoru, což vůbec nevadí. Sehrál opět slušný herecký výkon, ale byli tu i jiní herci, kteří ztvárnili zajímavé postavy. Třeba Kevin Bacon – jeho role mu padla jako ulitá. O akci tu nejde. Na začátku tu máme pár výbuchů – scény působí trochu obyčejně, ale přesto reálně. Následují scény těžce zraněných a i pár mrtvých lidí – to vše je natočeno skvěle a reálně v tom ohledu, že jsem to vnímal naživo. Snímek má opravdu slušný a rozmanitý scénář. Třeba scéna, kdy atentátníci unesli čínského občana, mě bavila – bylo to prostě pravé napětí. Tempo to má vcelku svižné, furt se něco děje – je tu cítit naléhavá a vážná atmosféra oné atentátnické situace. Dlouhá přestřelka spojená s výbuchy od domácích výbušnin atentátníků byla přímo fantastická. Byla natočena skvěle, reálně a intenzivně. Hudba byla obstojná. Úplné finále bylo už obyčejnější, přesto přijatelné. Nevím, něco bych možná doladil, abych dal plný počet. Možná to chtělo trochu víc zvýšit emoce, přidat nějakou zapamatovatelnější scénu, ale to jsou detaily. Určitě jsem tento vydařený snímek neviděl naposled. Berg mě mile překvapil. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Přemrštěné hrdinský kousek snažící se vypudit z diváka (rozumě Američana) každou slzu hrdinstvím hlavních postav, samozřejmě největších patriotů pod sluncem. Patosu je přespříliš i na tuto odporně dlouhou stopáž, jedinou funkční věcí jsou akční scény a ani ve výkonech to na tuhle celkem slušnou sestavu není žádná hitparáda. Přesně takhle by se rekonstrukce teroristických činů točit neměly. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Sem velice mile překvapen a u Berga, to platí dvojnásob, čekal sem přehnaně patriotický film, který to bude v tom vlastenectví přehánět a já z toho budu mít tak akorát otok na hlavě. A ono to tak neni, jako jo samozřejmě, je tady dáno že Amerika si tohle nenechá líbit a že je to posílí, ale je to dáno v rozumné míře. Film má dobrý scénář a Berg zkušeně režíruje, filmy velice rychle nabere spád a až do konce, je to napínavé a jde to přímo neodbočuje u zbytečných věcí. Na filmu je dobré to, že tvůrci se trefili do těch postav, takže herci odpovídají postavám, které hrají. U Wahlberga je to trošku mimo, ale tak jasně no. Navíc ve filmu sou poskytnuty reálné záběry a fotky z onoho incidentu, takže film neni odtržen od reality a zůstává nohama pevně na zemi. A poslední velká věc, která stojí za zmínku, je ta noční přestřelka, nevim jestli se opravdu takhle odehrála, ale je mi to jedno, je to realistické a hlavně ty postavy, nepůsobí jako nesmrtelní super vojáci viz Lone Survivor. Takže noční přestřelka, patří k tomu nejlepšímu, co bylo natočeno a J.K. Simmons, tam v ní exceloval, byl jako John Wayne. Za mně spokojenost a slušné překvapení. A respekt ke všem, policistům, záchranářům a lidem, kteří se v těch nejhorších chvílích, dokáží zachovat lidsky, nesobecky a nejednají unáhleně a hloupě. PS : Asijský kluci sou prostě nejlepší. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém filmu je především scénář, snažící se extrémně akčně popisovat tragickou událost, která není na papíře nikterak poutavá, a nejsem si zcela jistý, zda se hodí pro zfilmování. Berg v rámci možností natočil maximu, co šlo a podařilo se mu poslední část filmu přenést ve stylu Patroly, sugestivně a realisticky. Nedá se upřít snaha pracovat s hrdiny tragické události, ale samy o sobě nejsou tolik zajímavé, aby táhly film a některé dostávají minimum prostoru. Typický závěr se skutečnými účastníky vyzní úplně do prázdna a cílená podbízivost vyloženě hraje na nervy. Co mi vadilo, tak určitá přehnanost zpracování a jakým způsobem všichni táhnou za jeden provaz, včetně "úředníků". Chápu, že taková tragédie lidi spojuje, ale zajímalo by mě, nakolik z toho byl odraz skutečnosti......6/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • University of Massachusetts v Dartmouthu neumožnila štábu natáčet na její akademické půdě. (Dr Lizal)
  • Napriek tomu, že bol film natočený na motívy skutočných udalostí je postava Tommyho Saundersa (Mark Wahlberg) fiktívna. Sám Wahlberg o tom hovorí: "V priebehu vyšetrovania na miestnej úrovni Bostonskej polície bolo viac vyšetrovateľov. Je vlastne spoločný charakter všetkých.". Logicky tak i postava jeho manželky Carol Saundersovej (Michelle Monaghan) bola vymyslená. (De Large)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 2016 na AFI Fest v Los Angeles. (BMW12)

Reklama

Reklama