Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (2)

Svět pod hlavou (2017) 

Skvělé. Všem těm, kteří tvrdí, že to tak "nebylo" ukazuji fakáče. Stejně jako v Občanském průkazu bylo a i když je to tady poněkud ironičtěji podáno, všechen ten hnus a bídu oné pozdní normalizace, po které tady řada "intělektálů" tak teskní nebo ji zpochybňuje opakuji znovu a znovu - takováhle hovada, jako jsou ti nejrůznější ředitelové, esenbáci či onen Taclíkem jenom dokonale zpodobněný Janeček byla a potkal jsme jich ve svém mládí celou řadu, stejně jako lidí, které představuje Judit Bardos. Pokud si někdo myslí, že v té době vás esenbák nevzal pendrekem, když jste mu něco řekli při buzerační kontrole, co se mu nelíbilo, tak je vedle, jako jedle. Jestli si někdo myslí, že se vše neřešilo v prvé řadě "politick" a "třídně", jak to ukazuje Klement (Budař) a většina těch vedoucích nebyla v lepším případě takovými alibisty, jako Kopta, tak si nezaslouží nic jiného, než aby do podobnýho hnoje spadli znova.....hodnotit budu až na konci, ale takhle dokonalý retro, to se hned tak nevidí. Výjimečně se ČT něco povedlo, ale když se podívám na režii a scénář, tak se nedivím, stejně jako na řadu figurek, které třeba excelují v Tondovi Blaníkovi (včetně jeho samého) ve stínu kapradiny..... ()

Stín kapradiny (2017) (E01) 

Tak rozjezdový díl, kdy si člověk říká, co by to mohlo být. Druhá půlka už je pecka, začátek je trochu slabší, ale jen nepatrně a navíc je to retro jako hrom. Jediné, co je zábavné je dokonalá čistota těch dobových stylových aut, ve skutečnosti byla auta v té době mnohem špinavější než dneska a myčky u pump se začaly oběvovat až pár let po revoluci. Ale na druhou stranu chápu, jak si hrdí majitelé aut svoje retromiláčky hlídali. Skvělý je od začátku Ivan Trojan, Václav Neužil v tomhle prvním díle působí vyjukaně, ale mezi nám - vy byste nebyli, kdyby jste se ocitli skoro čtyřicet let zpět? Kdo byl na vojně ví, že podobně hovadsky se chovali jak tehdejěí lampasáci, tak esenbáci. Právě že to ale neplatí paušálně, takže je Trojanova postava docela realistická...část příslušníků ozbrojených složek byla i tehdy normální, zato někteří byli ještě horší než Kopta. Ale jelikož jsme žádného Klementa ani Zacha nezažil na vlastní kůži, nedokážu to posoudit. Dva synáčkové estébáků ve třidě na základní škole byli ale ukázková hovada, že by jejich počínání dneska ve filmu připadalo každému absurdní. Jako příklad uvedu, že to byli oni, kdo při typické komunistické písni Rozkvetlý den zpívali místo Dým z továren a houfy dětí nad pískem - dým z plynaáren a houfy Židů za drátem. Co doddat, dnešní generace si to nedovede představit, mě to v dospělosti jenom lehce lízlo (to mi ale stačilo na celý život) a když někdo nadává na poměry, moje mimořádná pamět mi dá kdesi uvnitř ťafku s tím, že jsem taky mohl strávit většinu té nejlepší části života mezi únorem 1948 a listopadem 1989... ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama