Shekhar KapurKamera:
Robert RichardsonHudba:
James HornerHrají:
Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson, Djimon Hounsou, James Cosmo, Lucy Gordon, Daniel Caltagirone, Rupert Penry-Jones, Michael Sheen, Christian Coulson (více)VOD (1)
Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)
Největší slabina je nezajímavý příběh, který nudí a zbytečné zpomalování některých scén. Velkým plusem jsou herecké výkony, výborná kamera a perfektní cit pro barevnou kompozici ( a to Kapur má, viďte Alžběty ). Hezky se mi na to koukalo, ale za srdce mě to tedy nevzalo. Někdo skáče pro pírko přes plot, někdo kvůli němu musí až někam do tramtárie. ()
Podle mne má ve filmografii Shekhara Kapura tenhle film mnohem vyšší kvality než dosti přeceňovaná nemastná neslaná a ne moc historická Alžběta. Možná proto, že mne film vrátil do dětství, kdy jsem rád četl historické dobrodružné romány a rád se díval třeba na takové Vzdálené vrcholky hor, jsem se rychle dostal do děje a putoval po Sůdánu, bojoval s Mahdisty a žíznil v pouštním suchu. Osobně je mi tenhle druh uvěřitelného dobrodružství mnohem bližší, než kůl akční ptákovina ala Zorro. P.S. Jedna z nejlepších filmových bitev, co jsem viděl. ()
Spát na polštáři plném bílého peří, nebo spát navždy? Jedině člověk, který je pánem své vůle a otrokem svého svědomí, může o sobě říct, že má čest.. Kapur se opět nesnaží potlačovat stopy, co v něm a jeho předcích zanechal dávný britský kolonialismus a podobně jako v Elizabeth: The Golden Age vnáší do svého díla jakousi nepopsatelnou vznešenost a úctu v člověka jako takového. Je pravda, že se Ledger ztrácí ve stínech W.Bentleyho a klidné síly jménem Djimon Hounsou, nicméně jako dobrodružná odysea s podtextem definování cti jsou Four Feathers ve svém žánru jistě zaznamenání hodný počin. A koho by snad zajímal výsledek Mahdího povstání, tak vězte, že lidé lépe oblečení v horní polovině těla a vyzbrojení kulomety vyhráli nad lidmi vyzbrojenými nabroušeným mangem a marnou snahou o samostatný Súdán.. ()
Koukám, docela solidní sprcha tady, že by zas zaúřadoval "ovčismus", jak je zde na csfd běžným zvykem? :o) Nečetl jsem předem zdejší hodnocení (což podle mých zkušeností často není na škodu), takže jsem si tenhle film mohl užít celkem bez předsudků. A čeho se mi dostalo? V pohodě stravitelného, lehce nadprůměrného dobrodružného příběhu, se solidní výpravou, jednou pěkně zvládnutou bitvou (ten pouštní prach se mi úplně zadíral pod nehty) a charismatickým Djimonem Hounsounem (mým oblíbencem). Snad jen ten na můj vkus příliš melodramatická poslední čtrthodina nebyla to pravý ořechový. ()
Navod jak se da vcelku slusny pribeh, dokonale pokazit. Ve filmu tak nejak nic nedrzi pohromade. Zcela fadnimu a otrepanemu scenari konkuruje snad jen nesmyslny strih. Jakoby reziser nevedel jak nektere zabery dokoncit, tak je proste strihnul dalsim zaberem. Nudna kamera jen podtrhla tu šeď celeho snimku. Za zminku snad jen stoji dobre herecke vykony Wese Bentleyho, Heatha Ledgera a Djimona Hounsoua. ()
Photo © 2002 Paramount Pictures & Miramax Films