Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebylo nejhorší, leč také ne nejlepší, ovšem výpravnost filmu a dobré oko kamery mnohé zachránily. Letger byl tradičně dobrý a téma války v Súdánu pro britskou korunu taktéž. A je zde dobře vidět prvopočátek důvodů imigrační vlny do Evropy, bývalé koloniální státy jsou smlouvami sešněrovány dodnes. Tak tedy tři hvězdy. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ano, ta základní zápletka snad nepůsobí zcela pravděpodobně (ale možná jen nám a dnes), ale jinak je to krásný, dobrodružný snímek, odkazující na klasiku jako Chartům atd. Jinak jsou zde nádherné přírodní záběry, zdařilé bojové scény, barvité kostýmy. Já jsem rád, když vidím takový "klasický" příběh, který by mohl napsat i Rudyard Kipling. Po opětovném shlédnutí jsem přidal *. ()

Reklama

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Televize nova se snaží ze smrti Heatha Ledgera vytřískat maximum, tak zařazuje snad na každý víkend jeden film s ním v hlavní roli. Čtyři pírka jsem předtím vůbec neznal, tak jsem si řekl, že se kouknu. Nic extra se nekonalo. Herecky byl film na vysoké úrovni, děj byl taky zajímavý, ale prostředí pouště mě zas tolik nebralo a tempo některých scén bylo silně uspávací... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

O tomto filme bolo už popísané veľa, preto iba porovnám svoje názory s tým, čo povedali iní. Herecké výkony sú naozaj nezaujímavé, najlepším mi prišiel Djimon Hounsou, no i ten je vyložene priemerný. Kamera vyčarí niekoľko zaujímavých momentov, ale v globále sa z nej naozaj mohlo vyťažiť viac, najmä v nasnímaní púštnych scenérií, ktoré sú väčšinou akési nemastné-neslané a chýba im určitá veľkoleposť (ako bolo povedané na margo ,,Lawrenca z Arábie"). Častému porovnávaniu práve s ,,Lawrencom" inak nerozumiem. Oba filmy majú príbuzný iba námet púšte, aj tie sú na iných kontinentoch, preto považujem akékoľvek porovnávanie za prehnané a najviacej sa hodí akurát s Van Dammeovým ,,Legionárom". Jediný výraznejšie plus ,,Štyroch pierok" vidím v dynamickom strihu, hoci i ten sa do niektorých kľudnejších scén skôr nehodí. Tu toľko ospevovaná bitka v púšti je podľa mňa skôr lepšie nakrútená a po nej nastupujú už iba čoraz nudnejšie a patetickej scény s ktorými som mal počas sledovania vážne problémy dopozerať ich. Škoda, pretože prvých 20 minút sa to vyvíjalo veľmi sľubne v nadpriemernom hodnotení, väčšinový ostatok je však za slabšie 3*, alebo veľmi dobré 2*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Buď som sa pozeral na iný film, alebo som bol v nejakej divnej nálade, kedy sa mi páči úplne všetko. Klasická dobrodružno-romantická omáčka je doplnená pomerne realistickými a drsnými zábermi zo Sudánu, s jednou dobre (nie výborne) natočenou bitkou uprostred púšte. Ústrednej trojke to spolu sekne, len som mal pocit, že film vznikol kvoli neustálemu detailovaniu Ledgerovej tváre a jeho očí (takže, aby na to došlo čo najviac žien). Britská vojnová posádka v Sudáne mi bola neskutočne nesympatická, tak som skor držal palce arabom. Záver bol trochu rozpačitý, ale pi hroze, čo som podla komentárov čakal, som bol celkovo spokojný. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V mnoha záběrech se po boku britských jednotek objevují také jednotky egyptské. Sůdán totiž spadal pod egyptské chedivství, vazalský stát upadající Osmanské říše. Egypt od 70. let 19. století začal prohlubovat svou závislost více na Velké Británii, která měla silný vliv především v Káhiře a závislost na Osmanské říši se tak stávala čím dál více formální. Mahdího sjednocené pouštní kmeny tak stály proti Britům, Egypťanům i Turkům. (stefji)
  • Film se dostal do kin až po dvou letech po natočení a nevydělal ani čtvrtinu svého rozpočtu. (Aknah)
  • Vtedajší britskí vojaci v Sudáne nenosili šarlátovo červené uniformy, ako to bolo vo filme, ale sivé tuniky. (MikaelSVK)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama