Reklama

Reklama

Rabbit Proof Fence

  • Austrálie Rabbit-Proof Fence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (88)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentární film o austrálii minulého století. Po kolonizaci austrálie dochází k míšení ras, původních obyvatel a bílých přistěhovalců. Vrchní protektor, A.O.Neville má na starost odebírání dětí rodinám, kde každý z rodičů je jiné rasy. Tyto děti jsou posílány do tábora v Moore River, aby byly naučeny "bílému" chování a mohly být začleněny do civilizace. Příběh vypráví o jedné takové dívce Molly, která je se sestrou a sestřenicí unesena právě do tohoto tábora. Ale s tím se nesmíří, a jednoho dne utečou. Snaží se dostat přes 2000 mil právě podle králičího plotu (Rabbit Proof Fence). Ve stopách jim je jak stopař Moodoo, tak i místní policie... Skvěle natočený snímek se ubírá v pomalejším tempu, takže si divák může vychutnat krásy (a nebezpečí) australské přírody. Perfektní kamera někdy navozuje pocit, jako by tam člověk byl s nimi. K tomu dokonalá hudba, dobré herecké výkony.. ()

Eriol 

všechny recenze uživatele

Nádherný film podle pravdivé události o dlouhé a útrpné cestě tří domorodých dětí-uprchlic zpět domů z tábora na převýchovu míšenců (jež v Austrálii opravdu existovaly a nemilosrdně odebíraly domorodým matkám děti až do sedmdesátých let minulého století). Krásné (a v závěru smutné) na tomto filmu je, že nevypráví o penězích, majetku či jiných malichernostech, ale o skutečných lidech a jejich touze po kořenech.. Co jej řadí mezi skvosty, je výborná hudba Petera Gabriela skládající se především z rytmického dunění a domorodých žalmů. Funguje to perfektně. Kvůli podobným snímkům se vyplatí sledovat současnou kinematografii... ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Když v 30. letech 20. století australská vláda umisťovala domorodé děti do sirotčinců, byl to vlastně "pokrok", protože ještě na začátku téhož století bílí přistěhovalci původní australské obyvatele zcela beztrestně zabíjeli jako škodnou! - Počet takových dětí jako byla Molly a její sestřenice se odhaduje na 50 až 100 tisíc dětí! Když vezmeme v úvahu, že domorodých Australanů je dnes zhruba 400 000, jedná se o obrovské číslo! Odebrané děti byly umísťovány do bílých rodin nebo do sirotčinců, kde bujelo násilí všeho druhu vč. sexuálního, dokonce v nich děti byly zneužívány k medicínským experimentům, k testování léků apod. - Je strašlivé, kruté a nepřijatelné odtrhávat děti od matek, matky od dětí a je to stejně odporné, ať hon na děti pořádá ve 30. a 40. letech A.O.Neville, západoaustralsky komisař pro záležitosti původních obyvatel, nebo v současnosti v Evropě tzv. Juvenilní justice či v Norsku Barnevern a nic na tom nemění, že stát a jeho úředničtí pochopové to "myslí dobře"!!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $6,199,600Tržby Celosvetovo $16,217,411║ Toto by som žánrovo začlenil skôr ako dokumentárny film, veľmi mi tam chýba rozvitie charakterov a veľká absencia dialógov. Určite to témou zaujme, opäť smutná časť histórie ľudstva. /55%/ ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jeden z filmů, které považuji za velmi zajímavý a nezapomenutelný. Jedná se o zfilmování nechvalně proslulé australské historie, kdy byly původním australským obyvatelům brány děti a odváděny na převýchovu do centra Austrálie. Je to velmi smutný příběh, ale zároveň příběh plný naděje a neutuchajícího boje za svobodu a demokracii. Film na mne zapůsobil jako málokterý, a to hlavně svým vizuálním pojetím a, jak jinak, svým scénářem. Mrzí mne, že v kině spolu se mnou sedělo jen několik málo lidí, přitom se jedná o neprávem opomíjený snímek, který by si zasloužil určité zviditelnění. Proto pokud budete mít možnost, zhlédněte tento smutný příběh a buďte rádi, že žijete v dnešní době a v této zemi. Tento snímek mne naučil vážit si toho, co mám a vážit si místa, kde žiju. A to je to hlavní poznání, jež vám film přinese. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Autorkou literární předlohy "Follow the Rabbit - Proof Fence" je Doris Pilkington, dcera Molly, která v příběhu vystupuje. (-bad-mad-wolf-)
  • Žena, která inspirovala Rabbit-Proof Fence, zemřela ve věku 87 let v Jigalong. (Macik1982)
  • V roce 1907 byla západoaustralskou vládou dokončena stavba 3 plotů proti králíkům, dlouhých dohromady 3 253 kilometrů. Vedl od starvejského lodního přístavu na jihu do Cape Keraudren na severu. Ovšem bránil území již dávno ztracené - v době, kdy byl dokončen, už bylo na druhé straně tolik králíků, že neměl absolutně žádný význam. Dokončení projektu trvalo 6 let. (Macik1982)

Reklama

Reklama