Michael OblowitzKamera:
Mark VargoHudba:
Roy HayHrají:
Steven Seagal, Corey Johnson, Michelle Goh, Vincent Wong, Hon Ping Tang, Kata Dobó, Ozzie Yue, Raicho Vasilev, DTeflon, Elaine Tan, Tom Wu, Stephen ChangVOD (1)
Proslulý archeolog Robert Burns (STEVEN SEAGAL) najde ve starověkých ruinách východní Číny vzácné artefakty. Měly by být zrestaurovány, ale čínská mafie Tong má vlastní plány. Burns zjistí, že mafie využívá cenné památky jako schránky k pašování drog do zámoří. Od té chvíle si nemůže být jistý životem. Je falešně obviněn ze smrti svého asistenta a uvězněn. Po propuštění je zapojen do vládního plánu na likvidaci mafie a stává se návnadou v nastražené pasti... (oficiální text distributora)
(více)Recenze (184)
Steven nahodí černý brejle a výraz typu "jestli na mě budeš takhle blbě čumět tak ti jí smahnu" a jde pomstít svou rodinu. Celý film je asi stejně tak nápaditý jako český překlad názvu filmu, takže asi nemá smysl psát víc. Pan režisér to sice zkoušel ještě vyšperkovat pár bullettimy a několika kamerovými fígly, ale ty působily spíš vtipně než vážně. Zkrátka Steven věří, že se mu podaří natočit ještě nějaký ten hit typu Přepadení v Pacifiku, ale faktem je, že jeho forma už je zdá se dávno pryč a vzhledem k aktuálním Stevenovým tělesným proporcím tomu nevěří snad už ani Stevenovi skalní fanoušci. ()
Kde jsou ty doby, kdy byly filmy se Segalem zárukou alespoň trochu zajímavé podívané a lákadlem k návštěvě kurzů bojových umění (především aikida)... Tak zoufalou slátaninu jsem již dlouho neviděl, skoro bych to přirovnal k "akčnímu Kameňáku": Kouknem, co letí, pak to slepíme dohromady a on se vždycky někdo chytne. Já přímo naletěl... Do mysli se mi začíná vkrádat památná věta: "Je třeba zabít Segala..." ()
Na začátku krvavá a nesmyslná vybíječka, pak zbytečné představování hlavních darebáku, pak boj a nic, boj a nic, nic, nic, nic a boj. A trapný konec trapného a ubohého filmu. Dialogy typu: "Je ti něco?" a Seagal odpoví: "Jdu na záchod" jsou typické, často nemají s dějem vůbec nic společného, děj je zmatečný, scény do sebe vůbec nezapadají, filmařsky je to céčkový film jako vyšitý (možná i hůř) a za jednu hvězdičku stojí pouze to, že Seagal ukazuje alespoň občas ve špatně sestříhaném a špatně nasnímaném i narežírovaném záběru trochu svého bojového umění a na rozdíl od svého předešlého filmu nefilmu Cizinec je těch akčních scén celkem dost. Nelogičnost typu "na pohřbu čínské dívky se pozůstalí modlí křesťanský Otče náš" hrají tomuto trapasu prim. Vezmu-li si poslední tři Seagalovi filmy (Cizinec, Na pokraji smrti, Zabiják), musím smutně konstatovat, že nejlepší bylo na Pokraji smrti - a to mluví samo za sebe. ()
Dát tomuhle dílku jako hodnocení "odpad" je vlastně docela nespravedlivé - jednak tím urážíme ostatní filmy, které do této kategorie spadají, jednak film místy baví takovým tím kouzlem nechtěného. Natočit něco tak programově špatného je vlastně výjimečná záležitost, neboť kdyby se o totéž kdokoli pokusil záměrně, nejspíš se mu to nepodaří. Šílený střih, choreografie, herecké obsazení, dialogy. 10 % celkového dojmu je opravdu za nechtěný humor.Kdo jen dal tuhle partu dohromady... ()
Aj napriek tomu, že mám filmy so Stevenom Seagalom rád, tento mi pripadal ako jeden z tých slabších, možno najslabší. Väčšinou je Seagal policajt obhajujúci zákony. Tu bol však človekom, ktorý vyvraždil celú mafiu, aby pomstil smrť svojej ženy a asistentky. Film plný krásneho bojového umenia, ktorým Seagal vyniká tentoraz nevyvážili dej. Filmy so Segalom sú horšie a horšie, snáď jediný, ktorý sa mu kedy podaril bolo Prepadnutie v Pacifiku (1992), tomu sa dalo veriť. Tu v úlohe archeológa je veľmi komický, dialógy totálne plytké, postavy majú IQ 50, keď človek sleduje ich nutkanie komentovať úplne evidentné veci. Film tak ľahkovážne vyplytval aspoň potenciál zaujímavých exotických lokácií. Škoda. Viem snáď len jedno - tento film už nikdy neuvidím .Začiatok sa mi vcelku páčil, potom to začalo byť zdĺhavé a furt dookola, škoda, z počiatku to nevyzeralo zle. ()
Photo © Nu Image
- Film se natáčel v Sofii v Bulharsku. (rafix)